Με αφορμή την ολοκλήρωση του πορίσματός της, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι “είναι θλιβερό που η αφορμή για να γίνει η συγκεκριμένη δουλειά (σ.σ. η Επιτροπή) ήταν η τραγωδία του περασμένου καλοκαιριού με τη φωτιά στο Μάτι”, και συμπλήρωσε ότι “η κυβέρνηση φέρει την ευθύνη στο ακέραιο για την πυρκαγιά αυτή, αλλά έχει και την ευθύνη για την αντιπυρική προετοιμασία της χώρας για το καλοκαίρι που έρχεται”.
Στη συνάντηση, στην οποία παρευρίσκονταν και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής (Δρ. Γ. Ξανθόπουλος, κ. Γ. Ευτυχίδης, Δρ. Γ. Μαλλίνης, Δρ. Ι. Μητσόπουλος και κ. Α. Δημητρακόπουλος), ο καθηγητής Γκολντάμερ εξήγησε ότι η ανεξάρτητη επιτροπή συνεργάστηκε με πολλούς ειδικούς επιστήμονες από διαφορετικά ινστιτούτα και φορείς, και υπογράμμισε ότι υπήρξε σχεδόν καθολική συμφωνία ότι η έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των πολυάριθμων συναρμόδιων φορέων είναι προβληματική και πρέπει να αλλάξει.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχει εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό αλλά και πολλοί εθελοντές, που εάν αξιοποιηθούν σωστά θα βοηθήσουν σημαντικά στην πρόληψη των πυρκαγιών.
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον καθηγητή Γκολντάμερ και τους υπόλοιπους επιστήμονες για το πόρισμα της Επιτροπής, για το οποίο δήλωσε ότι αποτελεί το προσχέδιο για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Υπενθύμισε πάντως, ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής είχε συσταθεί επιτροπή για τη διερεύνηση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Πελοπόννησο το 2007, επισημαίνοντας ότι αρκετές από τις διαπιστώσεις της δυστυχώς ισχύουν ακόμη και σήμερα, ενώ σημείωσε ότι “τώρα πια γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε, και μένει να προχωρήσουμε γρήγορα στην εφαρμογή”.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ