Πολιτική

Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα καταψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών

Την αρνητική στάση της ΝΔ απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή στην DW. Παράλληλα τόνισε πως ο ρόλος του κράτους στην Ελλάδα είναι πολλυ μεγαλύτερος από αυτόν που πρέπει να είναι, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για πελατειακές προσλήψεις. .

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για «τολμηρή μετακίνηση» της ΝΔ «προς τον χώρο του πολιτικού Κέντρου, χωρίς να προδώσει τις βασικές της αξίες».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και άλλοι ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, βρέθηκε στο Ελσίνκι για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που ανέδειξε τον Μάνφρεντ Βέμπερ υποψήφιο της παράταξης για τις ευρωεκλογές του 2019. Σήμερα ο Γερμανός πολιτικός είναι επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκτός απροόπτου, ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης και τους μετεκλογικούς συσχετισμούς δυνάμεων, θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει «προσωπικό φίλο» τον Μάνφρεντ Βέμπερ και πλέκει το εγκώμιό του: «Έχω εκτιμήσει ιδιαίτερα την πολιτική του διαδρομή στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου έχει επιδείξει μεγάλες δυνατότητες να οικοδομήσει ευρύτερες συναινέσεις, μένοντας όμως ταυτόχρονα πιστός στις κεντρικές αξίες της Κεντροδεξιάς. Προέρχεται από την κοινοβουλευτική και όχι την εκτελεστική εξουσία. Πιστεύω ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία».

Πολλοί πιστεύουν ότι ο Γερμανός πολιτικός θα έχει μία λεπτή, αλλά και ιστορική αποστολή: να ανακτήσει ψήφους από την Ακροδεξιά, χωρίς ωστόσο να αναιρέσει τις φιλελεύθερες παραδόσεις της Κεντροδεξιάς. Πώς θα επιτύχει αυτή η ισορροπία; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι η πορεία της Ν.Δ. εντός συνόρων θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα για «αδελφά κόμματα» σε όλη την Ευρώπη. «Η Ν.Δ. αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις των καιρών, μέσα από μία τολμηρή διαδικασία ανανέωσης, κατάφερε και καταφέρνει να διευρύνει την εκλογική και πολιτική της απήχηση, κάνοντας μία τολμηρή μετακίνηση προς τον χώρο του πολιτικού Κέντρου, χωρίς να προδώσει τις βασικές της αξίες και τα βασικά της πιστεύω. Μπορούμε με άλλα λόγια- για να το κάνω πιο συγκεκριμένο- να μιλάμε για την ανάγκη να παρέχουμε ασφάλεια στους πολίτες μας, απαραίτητη προϋπόθεση δημοκρατίας και ευημερίας, και ταυτόχρονα να προτείνουμε πολιτικές λύσεις που θα δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στους λιγότερο προνομιούχους μέσα από μία βαθιά φιλελεύθερη προσέγγιση για την οικονομία. Δεν θεωρώ ότι οι ιδέες αυτές είναι ασύμβατες».

Από πού θα προέλθουν οι νέες θέσεις εργασίας;

Σε παρέμβασή του για την οικονομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξήρε τη σημασία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, ενώ τόνισε την ανάγκη να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην έρευνα και την παραγωγή. Παράλληλα ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις ανατροπές στην αγορά εργασίας στα πλαίσια της «τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης». Από πού θα προέλθουν οι μελλοντικές θέσεις εργασίας σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς; «Όποιος σας πει ότι έχει την απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν σας λέει την αλήθεια» επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Deutsche Welle. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία τεχνολογική επανάσταση που ενδεχομένως ο πλανήτης να μην έχει ξαναζήσει ως προς την ταχύτητα και την έντασή της. Παραδοσιακές σχέσεις εργασίας θα δοκιμαστούν και θα αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις στο μέλλον με επαγγέλματα, τα οποία θα πάψουν ουσιαστικά να υφίστανται. Ταυτόχρονα καινούρια επαγγέλματα θα δημιουργηθούν. Δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς θα καταλήξει αυτό το ισοζύγιο. Αυτό που γνωρίζουμε μετά βεβαιότητας είναι ότι αφενός πρέπει να εξοπλίσουμε τη νέα γενιά μας, τα παιδιά που είναι στο σχολείο, που σπουδάζουν σήμερα στα πανεπιστήμια, με εκείνες τις δεξιότητες που χρειάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στον κόσμο του 2030 και όχι στον κόσμο του 2018. Και ταυτόχρονα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους σημερινούς εργαζόμενους, οι οποίοι αισθάνονται ότι απειλούνται από αυτή την τεχνολογική μεταμόρφωση, να μπορούν κι αυτοί να προσαρμοστούν. Να αποκτήσουν καινούριες δεξιότητες και να αντιληφθούν ότι πολύ πιθανόν να μην είναι σε θέση να πάρουν σύνταξη από την ίδια δουλειά με την οποία ξεκίνησαν τον εργασιακό τους βίο»

Μιλώντας στο συνέδριο του ΕΛΚ για τον ρόλο του κράτους ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε ότι «είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που θα έπρεπε να είναι». Αλλά ποιά θα ήταν η λύση; Απολύσεις στο Δημόσιο; «Έχω πει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να κάνουμε απολύσεις στο Δημόσιο», επισημαίνει. «Δεν πρόκειται όμως ταυτόχρονα να ανεχτούμε την αδικαιολόγητη διόγκωση του Δημοσίου μέσα από στρατιές νέο-προσληφθέντων. Οι οποίες προσλήψεις σήμερα δεν είναι απαραίτητες. Εξυπηρετούν πολύ συγκεκριμένα πελατειακά κριτήρια και υπακούουν σε μία πολύ συνειδητή στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. (…) Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και ανέντιμος απέναντι στους ανθρώπους που προσλαμβάνει σήμερα, δηλαδή τους προσλαμβάνει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τους υπόσχεται μονιμοποίηση στο μέλλον, κάτι το οποίο και ο ίδιος γνωρίζει ότι συνταγματικά είναι εξαιρετικά δύσκολο. Εγώ επιμένω ότι υπάρχει ανάγκη να κάνουμε το κράτος μας όχι κατ’ ανάγκη μικρότερο, αλλά σίγουρα πιο αποτελεσματικό».

«Όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών

Τελευταία ψηφίδα στην ούτως ή άλλως δύσκολη πολιτική συγκυρία των καιρών αποτελεί η συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ. Τα τελευταία χρόνια η Ν.Δ. στηρίζει μία συμφωνία με τη γειτονική χώρα «με σύνθετη ονομασία και γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι παντός (erga omnes)». Ωστόσο έχει δηλώσει ότι δεν θα κυρώσει τη συμφωνία στη Βουλή. Σημαίνει αυτό ότι δεν θέλει τη σύνθετη ονομασία ή ότι απορρίπτει τη συγκεκριμένη σύνθετη ονομασία; «Το μεγάλο μας πρόβλημα με αυτή τη συμφωνία έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο συνδυασμός των συμφωνηθέντων τονώνει τον ‘μακεδονικό’ αλυτρωτισμό» λέει ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην Deutsche Welle. «Δεν αναφέρομαι μόνο στο όνομα. Αναφέρομαι πρωτίστως στα ζητήματα της γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας, τα οποία αναγνωρίστηκαν επίσημα από αυτή τη συμφωνία για πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα. Διέβη τον Ρουβίκωνα ο κ.Τσίπρας σε αυτό. Η αναγνώριση της μακεδονικής εθνότητας, έτσι όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, είναι πάρα πολύ προβληματική για μας. Η Ν.Δ. δεν θα κυρώσει τη συμφωνία αυτή όταν έρθει για ψήφιση στην ελληνική Βουλή. Και δεν θα την κυρώσει κιόλας αν, για οποιονδήποτε λόγο, η κυβέρνηση πέσει πριν από τις εκλογές και η συμφωνία έρθει προς κύρωση μετά τις εκλογές».

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα