Για τα ελληνοτουρκικά, την κατάσταση στην Συρία την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και την αναθεώρηση του Συντάγματος μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον Γιάννη Πρετεντέρη στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει η εφημερίδα «Το Βήμα» σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τίτλο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για το ανησυχεί από τις διεθνείς εξελίξεις ο πρωθυπουργός είπε: «Είμαστε στο τέλος ενός μεγάλου ιστορικού κύκλου ή στην αρχή ενός καινούριου».
Και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά, έχει προχωρήσει στην ενίσχυση παραδοσιακών συμμαχιών και η φωνή της μετρά περισσότερο στην Ευρώπη και συνδιαμορφώνει την ατζέντα και χτίζει μια εικόνα μιας σύγχρονης χώρας».
Τόνισε επίσης ότι προφανώς μας αφορά αυτό το ζήτημα διότι μια σταθερά της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας ότι οι ΗΠΑ φροντίζουν για την ασφάλειά μας παύει να ισχύει. Όταν ο Τραμπ έθεσε τους ευρωπαίους το 2017 προ των ευθυνών τους είχε επί της ουσίας δίκιο. Η ΕΕ πρέπει να πάρει την ασφάλειά της πολύ πιο σοβαρά. Και εμείς προσερχόμαστε όχι μόνο με ισχυρή επιχειρηματολογία αλλά με το κεκτημένο της δαπάνης για την άμυνά της πάνω από το 3% του ΑΕΠ. Σημείωσε ότι «για να είσαι αξιόπιστος εταίρος πρέπει να σκέφτεσαι όχι μόνο το δικό σου συμφέρον αλλά και το συμφέρον του συμμάχου σου».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός είπε: «Επειδή από αυτό το βήμα παρέλασαν και προκάτοχοί μου είναι σημαντικό να θυμίσουμε ότι αυτό που αποκαλούμε τουρκικός αναθεωρητισμός δεν διαμορφώθηκε τα τελευταία 5 χρόνια. Το ζήτημα των γκρίζων ζωνών προέκυψε για πρώτη φορά στο πεδίο από τα Ίμια το 1996 παραβιάσεις και παραβάσεις είχαμε διαρκώς τα τελευταία 40 χρόνια τα ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης νησιών η Τουρκία τα εγείρει όχι μόνο την τελευταία 5ετια και η πληγή της Κύπρου είναι ανοικτή από το 1974. Τα τελευταία 5 χρόνια είδαμε το τουρκολιβυκό μνημόνιο την απόπειρα μεταναστευτικής εισβολής στον Έβρο και έναν δύσκολο Αύγουστο το 2020 μετά την συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και μια περίοδο παρατεταμένης έντασης στην οποία η Ελλάδα παρέμενε σταθερή στις θέσεις της και ενισχυόταν. Μετά τους σεισμούς στην Τουρκία υπήρξε προσπάθεια επαναπροσέγγισης η οποία οδήγησε σε απτά αποτελέσματα».
Και συνέχισε: «Δεν έχουμε παραβάσεις για πάνω από 18 μήνες έχουμε συνεργασία στο προσφυγικό κάναμε εξαιρετική συμφωνία για τα νησιά του ανατολικού αιγαίου σε τέτοιο βαθμό που ενοχλήθηκαν οι τούρκοι ξενοδόχοι. Ταυτόχρονα έχουμε την θωράκιση μιας σειράς αποφάσεων της ΕΕ που καθορίζουν την σχέση με την Τουρκία. Και διερευνούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να μπούμε στον πυρήνα της διαφοράς. Εγώ αυτή τη στιγμή δεν βλέπω προοπτική αυτή η συζήτηση να προχωρήσει. Όταν οι προηγούμενοι συζητούσαν είχαν ψευδαισθήσεις; Η Ελλάδα παραμένει σταθερή και αυτή είναι η διαφορά μας με την Τουρκία και όποιο άλλο θέμα βάζει στο τραπέζι η Ελλάδα δεν το συζητά. Είναι παράξενο πως αυτό διαστρεβλώνεται από κάποιους και θέλουν να μας περάσουν ως λιγότερο πατριώτες. Οι Έλληνες αισθάνονται ότι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι το βράδυ και κάποιοι κρατούν σταθερό το τιμόνι του σκάφους.
Για την Προεδρία της Δημοκρατίας: «Θα ανακοινώσω τις αποφάσεις στην ώρα τους»
«Κοιτάξτε, προσπάθησα όχι επιτυχώς από τον Σεπτέμβριο να κλείσω τη συζήτηση για την Προεδρία με ένα απλό επιχείρημα. Θεσμικά θεωρώ όχι ευπρεπές από τη στιγμή που υπάρχει πρόεδρος να γίνεται η συζήτηση πριν από την ώρα της. Θα ανακοινώσω τις αποφάσεις στην ώρα τους. Δηλαδή με το νέο έτος. Όποτε το ορίζουν οι συνταγματικές προθεσμίες».
Δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος
Ακολουθώ μια στρατηγική θεσμικής σταθερότητας, και πριν από τις εκλογες του 2023 πολλοί μου εισηγήθηκαν να αλλάξω εκλογικο νομο δεν το έκανα δεν θα το κάνω και τώρα, οι κανόνες του παιχνιδιού δεν αλλάζουν εν κινήσει – μια μόνο παρέμβαση θα κάνω στην ψήφος των ομογενών και για τις βουλευτικές εκλογές και πιστεύω ότι θα βρούμε 200 ψήφους.
Το τι θα γίνει το 2027 είναι πολύ μακρινό, δεν μπορεί να προβλέψει κανείς την κατανομή δυνάμεων τότε. Η ΝΔ είναι κόμμα εξουσίας, πιστεύω ότι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι καλύτερες από αυτές της συνεργασίας, είδαμε τι έγινε στη Γερμανία, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι στην Ευρώπη αλλάζουν οι κυβερνήσεις, εδώ αλλάζουν οι αντιπολιτεύσεις».
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο κίνδυνος της αλαζονείας της εξουσίας
Για το αν έχει μετανιώσει για κάτι στην εξωτερική πολιτική είπε: «Έχει αξία να μπορούμε με ειλικρίνεια να αξιολογούμε τις πολιτικές μας για το τι κάναμε και τι όχι καλά. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο κίνδυνος της αλαζονείας της εξουσίας. Ο κίνδυνος της απομόνωσης εντός του πρωθυπουργικού γραφείου θεωρώντας ότι όλα είναι όπως μας τα λένε. Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγω να είμαι συνέχεια εκτός Μαξίμου και να ταξιδεύω. Αυτό απαιτεί μια διάθεση να ακούμε την κριτική. Πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως πιστεύουμε ότι είναι. Όταν υπάρχουν καλές προτάσεις με θάρρος να λέμε να το κάνουμε».
«Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε 180 ψήφους για την αναθεώρηση»
Για την συνταγματική αναθεώρηση ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ξεκινήσει τέλος του 2025 αρχές του 2026 και σημείωσε: «Θέλω να θυμίσω ότι η ίδια η αναθεωρητική διαδικασία χρειάζεται συναινέσεις. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή η Βουλή μπορεί να υπηρετήσει αυτή τη συνταγματική επιταγή. Ωστόσο, 180 ψήφους μπορούμε να βρούμε. Υπάρχουν κόμματα που πιστεύω ότι μπορούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο των άρθρων».
Δείτε όλη την συζήτηση