Θέση για το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ πήρε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Και δεν ήταν καθόλου… θετική για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης.
«Γυρίζοντας από τη σύνοδο του ΕΛΚ διάβασα το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ. Δεν είναι μόνο ιδεοληπτικοί, αλλά και αδιόρθωτοι. Τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από συμμορίες και θα αποδοθούν ξανά στους φοιτητές και τους καθηγητές τους», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο λογαριασμό του στο twitter.
Γυρίζοντας από τη σύνοδο του ΕΛΚ διάβασα το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ. Δεν είναι μόνο ιδεοληπτικοί αλλά και αδιόρθωτοι. Τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από συμμορίες και θα αποδοθούν ξανά στους φοιτητές και τους καθηγητές τους.
— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) September 20, 2018
Το πόρισμα της επιτροπής επικεφαλής της οποίας έχει τεθεί ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος παραδόθηκε χθες (19.09.2018) στον υπουργό Παιδείας και προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις για όσα αναφέρει.
Τι αναφέρει το πόρισμα Παρασκευόπουλου
Το πόρισμα για την ελευθερία και την ειρήνη στα πανεπιστήμια παραδόθηκε την Τετάρτη (19.09.2018) στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.
Στο πόρισμα, μεταξύ άλλων, προτείνεται η σύσταση μόνιμης επιτροπής για να διαπραγματεύεται με τους καταληψίες, τη δημιουργία χώρων αναψυχής για να… πηγαίνουν εκεί οι εξωπανεπιστημιακοί καταληψίες και την απομάκρυνση των ΑΤΜ από τα πανεπιστήμια. Όσον αφορά στη χρήση ναρκωτικών, ο Νίκος Παρασκευόπουλος τονίζει πως η εμπειρία έχει δείξει ότι η καταστολή φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα και προτείνει να υπάρξουν street work για τους τοξικομανείς.
Ορισμένες από τις προτάσεις, όπως τις παρουσιάζει σήμερα η Καθημερινή:
- Για τις κλοπές, φωτίστε τους αύλειους χώρους με τρόπο που να μην μπορεί να καταστραφεί ο φωτισμός. Ευαισθητοποιήστε τους φοιτητές και τους εκπροσώπους τους ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη, ότι όταν «θύμα» είναι το πανεπιστήμιο τα καταστρεφόμενα δεν μπορούν εύκολα και χωρίς τελική επιβάρυνση των φορολογουμένων να αντικατασταθούν.
- Για τις ληστείες χρηματαποστολών και ΑΤΜ, απομακρύνετε όλα τα σχετικά μηχανήματα από χώρους των ΑΕΙ, ή εναλλακτικά τοποθετήστε τα σε ειδικούς χώρους, που να μπορούν να επιτηρούνται ειδικά και ηλεκτρονικά.
- Για τη διακίνηση ναρκωτικών και τις ανοικτές αγορές λιανικής ναρκωτικών, αναλύστε τους παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη της αγοράς ναρκωτικών πέριξ του ΑΕΙ, αναπτύξτε street work για τον περιορισμό της βλάβης, δημιουργήστε μονάδες ψυχοκοινωνικής στήριξης φοιτητών σε όλα τα ΑΕΙ και κατάλληλη στελέχωσή τους (ωσάν οι φοιτητές να είναι οι χρήστες), οργανώστε μεταπτυχιακά προγράμματα.
- Για τις πρόσκαιρες καταλήψεις χώρων από φοιτητές ή και τρίτους για αναψυχή-διασκέδαση, δημιουργήστε χώρους αναψυχής ελεγχόμενους που θα παραχωρούνται στους φοιτητές. Ελέγξτε τους διοργανωτές των εκδηλώσεων για το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής.
- Για βίαιη παρακώλυση της λειτουργίας οργάνων ΑΕΙ, φθορές περιουσίας, ψυχολογική βία και εκφοβισμό καθηγητών κ.λπ., να καταρτιστεί η διοίκηση του ΑΕΙ σε ήπια διαχείριση κρίσεων μέσω ανάπτυξης εργαλείων διαπραγμάτευσης και διαμεσολάβησης. Να δημιουργηθεί κώδικας δεοντολογίας, να οργανωθεί φόρουμ συζήτησης σε κάθε πανεπιστήμιο.
- Για τον έλεγχο των ανοικτών πανεπιστημιακών χώρων, το πόρισμα λέει ότι «θα διευκολυνθεί σοβαρά, αν αυτοί οριοθετηθούν με τρόπο συμβολικά σαφή ώστε να είναι σαφές σε όλους (φοιτητές, προσωπικό, πολίτες, Αστυνομία) πότε εισέρχονται σε χώρο με ειδικές ανάγκες ελευθερίας και με ιδιομορφίες φύλαξης».
Στο θέμα αναφέρθηκε, επίσης μέσω twitter και ο τομεάρχης Άμυνας και πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας. «”Καφετέριες για να συζητάμε με τους καταληψίες” λέει το πόρισμα του κ. Παρασκευόπουλου που μετά τη Δικαιοσύνη ανέλαβε και την Παιδεία. Θα ήταν παρωδία, εάν δεν ήταν τόσο επικίνδυνο. Εμείς δεν διαπραγματευόμαστε την ασφάλεια των παιδιών μας. Τα ΑΕΙ δε θα είναι “άσυλο” εγκληματιών» αναφέρει στην ανάρτησή του ο βουλευτής της ΝΔ.