Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, ενόψει και της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την εθνική τραγωδία στο Μάτι, ότι η Κυβέρνηση δρομολογεί την ουσιαστική αναδιοργάνωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και υπογράμμισε ότι η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση κρίσεων είναι καθοριστικής σημασίας.
Ακολουθεί η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:
“Κύριε Επίτροπε, αγαπητέ Χρήστο, χαίρομαι πάρα πολύ για αυτήν την επίσκεψη. Η χαρά είναι και προσωπική διότι συνδεόμαστε με μια φιλία πολλών ετών, είναι όμως και μια χαρά θεσμική, διότι σε υποδέχομαι ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας για να σε συγχαρώ για τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο επιτέλεσες και επιτελείς τα καθήκοντά σου ως Επίτροπος σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο χαρτοφυλάκιο.
Υπήρξα από τους πρώτους υπερασπιστές της ανάγκης να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της πολιτικής προστασίας. Ο μηχανισμός αυτός παίρνει σάρκα και οστά κάτω από τη δική σου καθοδήγηση. Και αυτή είναι μια σημαντικότατη παρακαταθήκη για την Ευρώπη της επόμενης μέρας.
Μια έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και μια δυνατότητα ως Ελλάδα να προσφέρουμε βοήθεια όποτε αυτή μας ζητηθεί, αλλά να δεχθούμε τη βοήθεια όποτε εμείς βρεθούμε σε μια φάση κρίσης και ανάγκης. Γνωρίζεις καλά, το έχουμε συζητήσει, ότι δρομολογούμε μια ουσιαστικότατη αναδιαμόρφωση στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας στη χώρα, ώστε να μη ξαναζήσουμε ποτέ τραγωδίες όπως αυτή που ζήσαμε πέρυσι στο Μάτι.
Συμπληρώνεται την Τρίτη ένας χρόνος από αυτήν την καταστροφή που πιστεύω ότι χάραξε τη μνήμη κάθε Έλληνα. Ποτέ ξανά. Και αυτό το “ποτέ ξανά” έχει να κάνει με εθνικές δυνατότητες, με την εθνική αναδιοργάνωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Αλλά έχει να κάνει και με ευρωπαϊκές δυνατότητες. Θα είμαστε πρωταγωνιστές σε αυτήν την προσπάθεια.
Οι φυσικές καταστροφές αφορούν πρωτίστως τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ειδικά όταν μιλάμε για καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή όπως οι μεγάλες πυρκαγιές, οι μεγάλες πλημμύρες. Θα μας συνοδεύουν, δυστυχώς, αυτά τα φαινόμενα στο μέλλον, και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε. Και θα το κάνουμε με ευσυνειδησία, με επαγγελματισμό και δίνοντας πάντα απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης περιουσίας.
Ήδη έχω ανακοινώσει ότι ο τηλεφωνικός αριθμός 112 θα είναι επιχειρησιακά έτοιμος στο τέλος του έτους. Αποτελούσε ένα δράμα για τη χώρα ότι δεν είχαμε καταφέρει να λειτουργήσουμε αυτόν τον μηχανισμό. Και βέβαια εν τω μεταξύ,εντός ενός μήνα θα έχουμε ένα σύστημα ειδοποίησης με μηνύματα και με geolocation,ώστε να μπορούμε να στέλνουμε τουλάχιστον μηνύματα στις περιπτώσεις εκείνες που πρέπει να ειδοποιηθούν συμπολίτες μας οι οποίοι κινδυνεύουν.
Και πάλι χαίρομαι πάρα πολύ που είσαι εδώ σήμερα και χαίρομαι που με τιμάς με την εμπιστοσύνη σου και την φιλία σου. Εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στα μελλοντικά σου καθήκοντα.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Στυλιανίδης η Ελλάδα πλέον μπαίνει στο ταμείο RescEU. Στο πλαίσιο αυτό θα διαθέσει δύο καναντέρ στην κοινή ευρωπαϊκή δύναμη και θα λάβει προϋπολογισμό 1,7 εκ. ευρώ για επιδιόρθωσή τους.
Μελλοντικά η χώρα μας θα ενταχθεί πλήρως στο μηχανισμό, κάτι που σημαίνει αγορά αεροσκαφών με κοινοτικά κονδύλια.
Η Ελλάδα από την πλευρά της μπορεί να προσφέρει καθώς διαθέτει ανθρώπους με τεχνογνωσία στη διαχείριση κρίσεων που θα αξιοποιηθούν από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.