Παρασκευή, 28 Ιουν.
27oC Αθήνα

Μητσοτάκης: Με τη σημερινή σύνθεση το υπουργικό της Παρασκευής – Μήνυμα σε όσους «είδαν τον κόσμο από ψηλά» με το 41%

Μητσοτάκης: Με τη σημερινή σύνθεση το υπουργικό της Παρασκευής – Μήνυμα σε όσους «είδαν τον κόσμο από ψηλά» με το 41%

Τα χαρτιά του για την επόμενη ημέρα άνοιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Alpha δυο 24ωρα μετά τις ευρωεκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι χρέος του να αποκωδικοποιήσει σωστά τα μηνύματα των ευρωεκλογών εκλογών και πως θα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις λαμβάνοντας το μήνυμα των πολιτών.

Έστειλε μηνύματα λέγοντας ότι «αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά με το 41%, καιρός να τον δουν και από πιο χαμηλά», καθώς αξιολογεί «αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά», ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι το υπουργικό της Παρασκευής (14.06.2024) θα γίνει με τη σημερινή του σύνθεση.

Απέρριψε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έχει ισχυρή πλειοψηφία και ισχυρή εντολή τετραετίας. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027».

Διαβεβαίωσε ότι «θα προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές. Δεν θα πατήσουμε φρένο, θα πατήσουμε γκάζι».

Ως προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, σε εθνικό επίπεδο είπε ότι είναι: η ακρίβεια, η στέγη, το Airbnb, το ΑΣΕΠ, η υγεία, η ασφάλεια, η καθημερινότητα τα MMM, η οικονομία, η αύξηση μισθών, η μείωση ανεργίας, οι επενδύσεις, η αναθεώρηση επιδοματικής πολιτικής και η συνέχιση μείωσης των φόρων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο: διαπραγμάτευση για τις 4 θέσεις ευθύνης της ΕΕ, άμυνα, ζητήματα τιμών, αγροτικά, ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα είπε: «Ήταν μια δύσκολη προεκλογική εκστρατεία, κουραστική, όπως πάντα. Πιστεύω ότι έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου. Θέλω να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους συνεργάτες μου, σε όλα τα στελέχη μας, στον κομματικό μας μηχανισμό για τον αγώνα τον οποίο έκαναν. Αλλά, σίγουρα, δεν θα το κρύψω, το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Κι αυτό με κάνει ταυτόχρονα να είμαι και προβληματισμένος, αλλά με έναν παράξενο τρόπο και ανακουφισμένος. Και αν σας αιφνιδιάζει το δεύτερο επίθετο, είναι γιατί πιστεύω πάντα στη σοφία του ελληνικού λαού. Aν ο ελληνικός λαός ήθελε με τον τρόπο του -και νομίζω θα το εξηγήσουμε και στη συνέχεια- να μας στείλει ένα μήνυμα, νομίζω ότι είναι καλύτερα που το έστειλε τώρα».

Πρόσθεσε ότι: «Έχουμε ακόμα τρία χρόνια μπροστά μας, είμαστε στην αρχή της δεύτερης τετραετίας και νομίζω ότι χρέος μου είναι να αποκωδικοποιήσω σωστά τα μηνύματα των εκλογών και, προφανώς, να προβώ σε όλες εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα δείξουν στους πολίτες ότι λάβαμε υπόψη το μήνυμά τους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι: «Ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας που μας εμπιστεύθηκαν το 2023, δεν μας ψήφισαν. Ως επί το πλείστον δεν πήγαν κάπου αλλού, έκατσαν σπίτι τους, κάποιοι μπορεί από κούραση από τις επαναλαμβανόμενες εκλογές, κάποιοι γιατί θεωρούσαν ενδεχομένως ότι αυτές οι κάλπες δεν είχαν τόσο μεγάλη σημασία και κάποιοι για να μας στείλουν μήνυμα. Αλλά δεν πήγαν αλλού.  Άρα, θα έλεγα ότι μας είπαν με τον τρόπο τους: «σας εμπιστευόμαστε αλλά γίνετε καλύτεροι, πηγαίνετε πιο γρήγορα». Και θα σας πω και στη συνέχεια ποια πιστεύω ότι είναι τα πεδία εκείνα της πολιτικής τα οποία θέλω να προτεραιοποιήσω για να αποδείξω ότι με τον τρόπο μου έλαβα το μήνυμα το οποίο μας έστειλαν οι πολίτες».

«Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά είναι καιρός να τον δουν από λίγο πιο χαμηλά»

Ερωτηθείς αν τίθεται τέλος στο ζήτημα της αλαζονείας για το οποίο κατηγορούσαν την κυβέρνηση είπε: «Για εμένα, οριστικά. Αλλά πρέπει να το αποδείξω και έμπρακτα, όχι, νομίζω, μόνο με τη δική μου συμπεριφορά, γιατί δεν νομίζω πραγματικά ότι μπορεί εύκολα να με κατηγορήσει κάποιος. Αλλά, πάλι, θα ακούσω κάθε κριτική για αλαζονική συμπεριφορά. Αν κάποιοι, λοιπόν, είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά -το 41% είναι πολύ ψηλά-, είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό».

Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόωρων εκλογών – έχουμε ισχυρή εντολή 4ετιας

«Η κυβέρνηση έχει ισχυρή πλειοψηφία και ισχυρή εντολή τετραετίας. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027. Θυμάστε ότι πολλές φορές και στη διάρκεια της πρώτης θητείας μου είχατε κάνει αντίστοιχα ερωτήματα και τελικά διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν πρόωρες εκλογές. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόωρων εκλογών».

Δείτε  την συνέντευξη 

 

Ερωτηθείς με ποια σύνθεση θα γίνει το υπουργικό της Παρασκευής είπε: «Με τη σημερινή. Έχω Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή. Κοιτάξτε, μου κάνετε μία ερώτηση την οποία έχετε υποχρέωση να κάνετε και σας δίνω την απάντηση την οποία κι εγώ έχω υποχρέωση να σας δώσω».

 

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στα κυβερνητικά στελέχη λέγοντας ότι «οι όποιες φιλοδοξίες κάποιων για ένα πιο ξεκούραστο καλοκαίρι, τουλάχιστον να μιλήσω για τη δική μας ομάδα  εκ των πραγμάτων θα διαψευστούν».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις