Δευτέρα, 18 Νοε.
16oC Αθήνα

Μητσοτάκης – Μέρκελ: Νέα σελίδα στις ελληνογερμανικές σχέσεις

Μητσοτάκης - Μέρκελ

Μητσοτάκης και Μέρκελ είχαν εφ’ όλης της ύλης συζήτηση.
Οικονομία, επενδύσεις και πλεονάσματα στις κοινές δηλώσεις.
Τι συζήτησαν για Πρέσπες και μεταναστευτικό.
Η αναφορά Μητσοτάκη στις γερμανικές αποζημιώσεις ενώπιον της Μέρκελ.

«Πρώτα θα κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και μετά θα συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν οι δύο ηγέτες στο Βερολίνο, μετά την τελετή υποδοχής.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως θεωρεί υψηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και τη δέσμευσή του να τηρηθούν οι στόχοι για το 2019 και το 2020. Αφού σημείωσε πως η μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα θα δώσει μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική, η οποία με τη σειρά της θα κάνει πιό εύκολη την αντιμετώπιση του χρέους, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «τα θέματα αυτά αφορούν τους θεσμούς και θα συζητηθούν με τους θεσμούς».

«Νομίζω ότι η οικονομική ατζέντα θα παραμείνει σε σχέση με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και νομίζω ότι θα είναι πιο εύκολη τώρα η υλοποίησή της. Ξέρετε ότι η οικονομία είναι ψυχολογία», σχολίασε από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ,  προσθέτοντας ότι «έχει γίνει πολύ πρόοδος, το κλίμα έχει βελτιωθεί και η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική».

Αναφερόμενος στις διαρθρωτικές τομές που θα γίνουν στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως «Οι αλλαγές στην οικονομία θα γίνουν από εμάς γιατί αφορούν εμάς», σημειώνοντας μάλιστα πως θα είναι πιό βαθιές και διαρθρωτικές από εκείνες που επιβλήθηκαν στην χώρα.

Γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

«Θέλω να αλλάξω το πλαίσιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Ετοιμάζουμε με Γερμανία ένα πράσινο σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα παρουσιάσουμε με την καγκελάριο τον Δεκέμβριο».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη συνεργασία στην πράσινη ενέργεια και τις επενδύσεις, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως υπάρχει ένας οδικός άξονας οικονομικής συνεργασίας. Τόνισε πως η Ελλάδα θέλει γερμανικές επενδύσεις και ο ίδιος να αλλάξει το αφήγημα για τη χώρα καθώς πλέον «δεν είναι προβληματική».

Υπογράμμισε δε πως η κυβέρνηση κάνει δραματικές κινήσεις για την εξυγίανση της ΔΕΗ και πως η πράσινη ενέργεια θα μπορούσε να είναι πεδίο για βιώσιμη ανάπτυξη. Σε ένα ανοικτό Συνέδριο τον Ιανουάριο θα συζητηθούν όλα αυτά, είπε ο πρωθυπουργός

Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει την ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων πολύ πιο γρήγορα και αυτό σημαίνει ότι ανοίγονται επενδυτικές ευκαιρίες και για γερμανικές επιχειρήσεις, ανέφερε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος. «Αυτό σίγουρα η γερμανική επιχειρηματικότητα θα το αξιοποιήσει ευχαρίστως», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι «η τωρινή ατζέντα οικονομικών μεταρρυθμίσεων θα κάνει πιο εύκολα εκπληρώσιμες τις υποχρεώσεις που η Ελλάδα έχει ακόμη στο πλαίσιο των προγραμμάτων βοήθειας», καθώς, όπως είπε, η ψυχολογία έχει μεγάλη σημασία.

Τουρκία και Συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως οι τουρκικές δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι παράνομες, γεγονός που έχει αναγνωρισθεί επίσημα και ομόφωνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφορικά με το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η κυρία Μέρκελ γνωρίζει την θέση του ότι έχει σοβαρά ελαττώματα, τα οποία όμως μπορούν να αμβλυνθούν από την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος περιορίστηκε να πει πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις «ευρωπαϊκές διαδικασίες» και μίλησαν για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ αναφερόμενη στις χώρες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας».

Προσφυγικό

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως κατά τη συνάντηση με την κυρία Μέρκελ συζητήθηκε και το προσφυγικό, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία ώστε να απολαμβάνουν όσοι μείνουν στην Ελλάδα καλές συνθήκες διαβίωσης.

Ζήτησε, όμως την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τη φύλαξη των συνόρων και ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να «σηκώνουν το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής». Σημείωσε δε πως είναι ανάγκη, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, να υπάρχει επιμερισμός ενώ υπογράμμισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος συμφωνεί με τις θέσεις αυτές.

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, η Άγγελα Μέρκελ επανέλαβε ότι και οι δύο χώρες στηρίζουν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ένα κεντρικό σημείο της δουλειάς της νέας κυβέρνησης είναι και να γεμίσει αυτή τη συμφωνία με περιεχόμενο. «Ήδη, χάσαμε πολύ χρόνο χωρίς ο πραγματικός μηχανισμός αυτής της συμφωνίας να έχει τεθεί σε λειτουργία», ανέφερε.

Γερμανικές αποζημιώσεις

Σε ερώτηση τέλος για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να κλείσει το θέμα. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, μετά από απόφαση της ελληνικής Βουλής έχει σταλεί ρηματική διακοίνωση στη Γερμανία για την νομική διευθέτηση του ζητήματος. Προσβλέπουμε σε θετική ανταπόκριση της Γερμανίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε το βίντεο με τις κοινές δηλώσεις που έκαναν ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Μέρκελ, που στο τέλος επεφύλασσε και μια… έκπληξη:

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις