Site icon NewsIT
12:39 | 25.08.23

Μητσοτάκης – Μόντι: Στόχος ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου μέχρι το 2030

Μητσοτάκης – Μόντι: Στόχος ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου μέχρι το 2030
Newsit Newsroom

Το ισχυρό μήνυμα της αναβάθμισης των σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας με κυρίαρχο στόχο τον διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου μέχρι το 2030 έστειλαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ινδός ομόλογός του Ναρέντρα Μόντι, κατά τις κοινές δηλώσεις τους μετά το τετ-α-τετ που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας τις κοινές αξίες Ελλάδας – Ινδίας, έκανε λόγο για «μια νέα αφετηρία στις σχέσεις και στους δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες από την αρχαιότητα». «Έχουμε μεγάλη χαρά που αναβαθμίζουμε τη συνεργασία μας σε στρατηγική σχέση», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Ναρέντρα Μόντι. 

Παίρνοντας τον λόγο, ο Ναρέντρα Μόντι ξεκίνησε τις δηλώσεις του, υπογραμμίζοντας τη συμπαράστασή του για τις φωτιές που «δοκιμάζουν» την Ελλάδα.

«Να εκφράσω τα συλληπητήριά μου για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα»,  τόνισε. «Έχουμε φιλικούς δεσμούς με την Ελλάδα», είπε και συνέχισε, αναφέροντας ότι «ενισχύουμε τις αμυντικές βιομηχανίες Ελλάδας και Ινδίας», εξηγώντας το πλαίσιο συνεργασίας των δυο χωρών.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι δύο ηγέτες κατά τη σημερινή τους συνάντηση έθεσαν στόχο τον διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου μέχρι το 2030, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «τεράστιες οι δυνατότητες του διμερούς εμπορίου».

Τέλος, ο Μόντι ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη και τον ελληνικό λαό για τη θερμή υποδοχή του στην Αθήνα. 

Σημειώνεται πως ο Ινδός πρωθυπουργός ο πραγματοποιεί μία ιστορική επίσκεψη στη χώρα μας. Πρόκειται για τον πρώτο Ινδό πρωθυπουργό που επισκέπτεται την Ελλάδα μετά από 40 χρόνια!

Η Ελλάδα «πύλη» για την Ινδία στην Ευρώπη

«Η Ελλάδα δυναμική ανατολική Η Ελλάδα αποτελεί τη δυναμική ανατολική πύλη της Ευρώπης, και μια τεράστια ευκαιρία για την Ινδία, ως η χώρα της ηπειρωτικής Ευρώπης που είναι πιο κοντά στην μεγάλη αυτή οικονομική υπερδύναμη, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρώτος στόχος – όπως είπε ο πρωθυπουργός – είναι να διπλασιάσουμε, μέσα στην επόμενη τετραετία το διμερές εμπόριο με την Ινδία, το οποίο έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι η σχέση της Ελλάδας με την Ινδία μετατρέπεται σε στρατηγικής σημασίας σχέση, υιοθετώντας αμφότερες οι κυβερνήσεις μια κοινή δήλωση «να πορευτούμε ως συνοδοιπόροι απέναντι στα στοιχήματα του αύριο από τη μία πλευρά, δρώντας από κοινού σε μέτωπα που έχουν να κάνουν με την διπλωματία και την ασφάλεια».

Ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί την Ινδία και εξήρε το ρόλο της σημαντικής αυτής χώρας την οποία αποκάλεσε “ασιατικό γίγαντα” ενώ τόνισε ότι συζητήθηκε μια ευρεία γκάμα θεμάτων από την οικονομία και την άμυνα ως τον πολιτισμό και τον τουρισμό, από τη συνεργασία στον αγροτικό τομέα μετά την υπογραφή χθες και του σχετικού μνημονίου, μέχρι την από κοινού άμυνα στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

«Συμφωνήσαμε ότι συμπλέουμε απόλυτα στο στόχο της διατήρησης της θαλάσσιας ασφάλειας, στην προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας -πεδίο κρίσιμο αν λάβουμε υπόψη κοινά δεδομένα που απασχολούν τόσο την Ανατολική Μεσόγειο όσο και τον Ινδοειρηνικό Ωκεανό» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, προσέθεσε ότι εντατικοποιώντας τις διακρατικές οικονομικές επαφές, όπως αυτές μεταξύ ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων και φορέων, αποκτά μεγάλη σημασία η ύπαρξη μιας απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ της Ινδίας και της Ελλάδος, ενώ τόνισε ότι παρουσιάζονται μεγάλες ευκαιρίες συνεργασίας σε πεδία όπως ο τουρισμός, η οικονομική συνεργασία, και σε τομείς όπως η αγροδιατροφή, τα φάρμακα, και ο τομέας της τεχνολογίας.

«Μπορούμε να ανυψώσουμε την οικονομική και βιομηχανική μας συνεργασία»

Από την πλευρά του, ο Ναρέντρα Μόντι εκ μέρους του λαού της Ινδίας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις απώλειες ανθρωπίνων ζώων στις πυρκαγιές στην Ελλάδα. «Ελλάδα και Ινδία είναι φυσιολογικό να έχουν φιλική σχέση. Έχουν πανάρχαιες σχέσεις εμπορικές και πολιτιστικές. Η βάση των σχέσεών μας είναι δυνατή και πανάρχαια» ανέφερε.

Ο Ινδός πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουν συνέργεια σε μία σειρά από θέματα. «Ως φίλοι αντιλαμβανόμαστε και σεβόμαστε ο ένας τα αισθήματα του άλλου. Σήμερα αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε την σχέση μας σε στρατηγική. Να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στην άμυνα, στην ασφάλεια, στις υποδομές, στην παιδεία. Στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε και τις στρατιωτικές σχέσεις και τις αμυντικές μας βιομηχανίες», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Μόντι τόνισε πως υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για το διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου μέχρι το 2030. «Μπορούμε να ανυψώσουμε την οικονομική και βιομηχανική μας συνεργασία», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας σημείωσε πως σύντομα θα υπογραφεί συμφωνία κινητικότητας και μετανάστευσης. «Θα προωθήσουμε τον πολιτισμό και τις μορφωτικές σχέσεις ανάμεσα στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα», συνέχισε ενώ είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις εμπορικές συμφωνίες της Ινδίες.

«Είμαι ευγνώμων προς τον πρωθυπουργό για τις ευχές του και γιατί ενθαρρύνει την προεδρία της Ινδίας στο G20», επισήμανε ο κ. Μόντι.

«Και οι δύο χώρες έχουν κάνει σημαντικές συνεισφορές στο χώρο της Δημοκρατίας. Για μία ακόμη φορά θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό και το λαό της Ελλάδας για τη θερμή φιλοξενία σε αυτή την όμορφη και ιστορική πόλη, στην Αθήνα», ανέφερε ο Ινδός Πρωθυπουργός.

Οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Μόντι

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Modi

Νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ναρέντρα Μόντι είχαν συνομιλίες σε πολύ θερμό και φιλικό κλίμα, με την Ελλάδα να στοχεύει να γίνει η «πύλη» της Ινδίας στην Ευρώπη. Λίγο πριν, ο Ινδός πρωθυπουργός είδε και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

«Ισχυροί δεσμοί Ελλάδας – Ινδίας που συνδέονται από την αρχαιότητα»

Η κυρία Σακελλαροπούλου σημείωσε πως πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη, αφού η προηγούμενη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού ήταν το 1983. Από την πλευρά του, ο Ναρέντρα Μόντι, θέλησε να δηλώσει την συμπαράσταση του για τις φωτιές του μαίνονται στην χώρα. Εξέφρασε επίσης, τα συλλυπητήρια του για τα θύματα των πυρκαγιών.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην επιτυχημένη επιχείρηση της Ινδίας στο διάστημα, λέγοντας ότι πρόκειται για μια περιοχή του φεγγαριού που δεν έχει εξερευνηθεί. Επιπλέον, μιλώντας για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στην χώρα και η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για δράση κατά της κλιματικής κρίσης με τη συμμετοχή όλου του κόσμου.

Τέλος, η κ. Σακελλαρόπουλου, τόνισε τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών που συνδέονται από την αρχαιότητα και πρόσθεσε ότι η συνεργασία των δυο χωρών για την εμβάθυνση των σχέσεων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος θα είναι για το κοινό καλό.

Το πρώτο tweet από την Αθήνα και η θερμή υποδοχή

«Προσβλέπω σε μία παραγωγική επίσκεψη στην Ελλάδα με στόχο την εκβάθυνση της φιλίας μεταξύ Ινδίας – Ελλάδας», έγραψε στο πρώτο tweet του, μόλις προσγειώθηκε στην Αθήνα, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, που έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από μέλη της ινδικής κοινότητας. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στη χώρα εδώ και 40 χρόνια. 

Τον Ινδό πρωθυπουργό υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ ο ίδιος ο Μόντι έγραψε στο Twitter:  «Προσγειώθηκα στη Αθήνα. Προσβλέπω σε μία παραγωγική επίσκεψη στην Ελλάδα με στόχο την εκβάθυνση της φιλίας μεταξύ Ινδίας – Ελλάδας. Θα έχω συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα έρθω σε επαφή με την Ινδική κοινότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά στο tweet του ο Ναρέντρα Μόντι.

Παράλληλα, ο Ινδός πρωθυπουργός ευχαρίστησε την ινδική κοινότητα για το θερμό καλωσόρισμα, αναφέροντας: «Ανάμεσα στα ιστορικά τοπία της Ελλάδας, η ζεστασιά και η φιλοξενία της ινδικής κοινότητας λάμπει έντονα. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για το θερμό καλωσόρισμα».

Στη συνέχεια, λίγο μετά τις 10 το πρωί της Παρασκευής, ο Ινδός πρωθυπουργός βρέθηκε στο Σύνταγμα για την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.  

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version