Πολιτική

Μητσοτάκης: Ο Τραμπ δεν θα έχει καμία σχέση με αυτά που ξέρουμε

Την εκτίμηση πως θα δούμε έναν διαφορετικό Τράμπ, ως Πρόεδρο της Αμερικής, από αυτόν που είδαμε ως υποψήφιο, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως δεν πιστεύει πως θα υπάρχουν προβλήματα, καθώς στην Αμερική υπάρχουν θεσμοί με ιδιαίτερο βάθος.

Σε διαδικτυακή συνομιλία του με τον Στέλιο Ράμφο στο iefimerida ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως στην Αμερική εκδηλώθηκε η αντισυστημική ψήφος. Όπως όμως είπε, το αμερικανικό σύστημα παρέχει τους απαραίτητους ελέγχους στην εκτελεστική εξουσία ώστε να μην επιτρέπει να διαμορφωθεί πολιτική εις βάρος των συμφερόντων της χώρας.

«Η κοινωνία είναι διχασμένη. Διχασμοί γεωγραφικοί, ταξικοί, εκπαιδευτικοί, είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις μια σύνθεση σε αυτό το περιβάλλον. Αυτός ο πολωτικός λόγος δημιουργεί και επενδύει πάνω στους διχασμούς» είπε, εκτιμώντας πως δεν είναι βέβαιος αν η αντίδραση στο πολιτικό κατεστημένο είναι αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης ή της προόδου της τεχνολογίας.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση για το πως θα παράγεται και πως θα κατανέμεται πλούτος. Η παγκοσμιοποίηση ωφέλησε λίγους δυσανάλογα πολύ. Αυτοί που ισχυρίζονται ότι μπορεί να δώσουν λύση αρκούνται στην επεξεργασία του θυμού χωρίς να δίνουν λύση» είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως ο ίδιος θέλει να κρατήσει η ΝΔ την ιστορία και τις ρίζες της και να την προσαρμόσει στη νέα πραγματικότητα.

«Εγώ προέρχομαι από πολιτική οικογένεια, αλλά η υποψηφιότητά μου για την προεδρία της ΝΔ είχε αντισυστημικά χαρακτηριστικά» τόνισε, προσθέτοντας πως πρέπει να ανακαλύψουμε την ελπίδα της αλήθειας.
«Σκοπός δεν είναι να αποδώσουμε ευθύνες ή να τιμωρήσουμε κανέναν. Σκοπός είναι να δούμε την πραγματική μας διαδρομή. Για να κλείσει το κεφάλαιο της μεταπολίτευσης πρέπει να κρατήσουμε τα θετικά, να μάθουμε από τα λάθη μας και να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτό έχει και ένα στοιχείο κάθαρσης και για τη ΝΔ αυτό πρέπει να γίνει» δήλωσε, επισημαίνοντας πως η ιστορία της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας είναι μια ιστορία κομμάτων που απευθυνόταν στο συναίσθημα του ΄Ελληνα. «Αυτό πρέπει να σπάσουμε και θα διαπιστώσουμε ότι μπορούμε να γεννήσουμε μια νέα αυτογνωσία και ελπίδα και αυτό είναι το προσωπικό μου στοίχημα» προσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη τα νέα παιδιά να αυτονομηθούν από την οικογένειά τους και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Μάλιστα, υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξει υποχρεωτική θητεία στα 18 ενώ τάχθηκε κατά της λογικής του αιώνιου φοιτητή. « Η θητεία πρέπει να είναι υποχρεωτική στα 18. Σηματοδοτεί την ουσιαστική ενηλικίωση και την ανάληψη ευθύνης. ‘Οταν ο φοιτητής μπαίνει στο πανεπιστήμιο ποια είναι η ευθύνη του; Να τελειώσει τους σπουδές τους στη ώρα του. Απολαμβάνει τα προνόμια αλλά δεν έχει τις ευθύνες» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις εκκλησίας-κράτους, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως δεν είναι υπέρ του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας με τη συνταγματική διάσταση. Είπε όμως πως η πολιτεία έχει περιθώρια να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με την Εκκλησία και η Εκκλησία να αγκαλιάσει με θάρρος τις πιο εκσυγχρονιστικές φωνές που υπάρχουν μέσα στους κόλπους της. «Υπάρχουν μια σειρά από θέματα που πρέπει να ανοίξουν με την εκκλησία και για το ρόλο της και για το ρόλο του κράτους» είπε επισημαίνοντας πως η Εκκλησία έχει παίξει ένα σπουδαίο κοινωνικό ρόλο καλύπτοντας βασικές ανάγκες του κόσμου στην κρίση. «Ο διαχωρισμός είναι ανεπίκαιρη συζήτηση» τόνισε.

Σχετικά με τα θέματα της παιδείας, υπογράμμισε πως θα είναι η πρώτη προτεραιότητά του, χαρακτηρίζοντας το υπουργείο Παιδείας ως τον μεγάλο «πατερούλη» του σχολείου και τόνισε πως χρειάζεται μεγαλύτερη ελευθερία στα σχολεία, στα πανεπιστήμια καθώς και αξιολόγηση του αποτελέσματος. «Παιδεία χωρίς αξιολόγηση δεν νοείται» είπε, προσθέτοντας πως το μέλλον έρχεται με πρωτοφανή ορμή και πως αν δεν συζητήσουμε τα θέματα με θάρρος, θα μας προσπεράσει η ιστορία.
Αναφερόμενος στη ΝΔ και στις αλλαγές που προωθεί ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε έτοιμος επισημαίνοντας πως από την κοινωνία εισπράττει ότι κάτι αλλάζει στη ΝΔ. «Βλέπω καινούργια πρόσωπα στις συγκεντρώσεις. ‘Εχω ήδη κάνει πολλές ρήξεις στη ΝΔ. Αλλά, ας δούμε τη ρήξη μέσα από τη διαφύλαξη της ενότητας της παράταξης με την ταυτόχρονη αλλαγή της και τον εκσυγχρονισμό της. Δεν επιδιώκω τη σύγκρουση. Αν είναι απαραίτητη θα την κάνω. Κατήργησα την ΟΝΝΕΔ σε μια μέρα.. Δεν πιστεύω όμως στη ρήξη για τη ρήξη» είπε, καταλήγοντας πως στην κυβέρνησή του θα υπάρχουν οι πιο άξιοι, αλλά και πολλά στελέχη που θα είναι έξω από την πολιτική.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δεν είναι σε αντιδικία με την πολιτεία για να «αποποιηθεί» τη σύνταξη λέει για τη Δάφνη Σημίτη συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού
«Η κυρία Δάφνη Σημίτη είναι ένας αξιοπρεπής και περήφανος άνθρωπος, που ακολουθεί τον νόμο και δεν ζητά χατηράκια», επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, η συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού
Κώστας Σημίτης: Δεν είναι σε αντιδικία με την πολιτεία για να «αποποιηθεί» τη σύνταξη λέει για τη Δάφνη Σημίτη συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού