Εφ' όλης της ύλης επίθεση στο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση εξαπέλυσε από την Κομοτηνή, στη διάρκεια ομιλίας του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι από την Μεταπολίτευση και μετά, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει στη χώρα τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο σύντομο διάστημα όσο η σημερινή. «Η χώρα βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά στο τρίτο μνημόνιο plus και έχει υπογράψει και τον προθάλαμο ενός τετάρτου μνημονίου έχοντας δεσμεύσει τη χώρα για πολλά χρόνια σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και όλα αυτά, έχοντας πετύχει μια ανεπαρκή μείωση του χρέους, πολύ μικρότερη από αυτήν που είχε πετύχει η προηγούμενη κυβέρνηση το 2012-13».
Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατήγγειλε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο πολιτικό σχέδιο όξυνσης και διχασμού που ως μόνο στόχο έχει την προσωπική πολιτική διάσωση του κυρίου Τσίπρα» και ότι «ο πρωθυπουργός είναι ο καλύτερος σύμμαχος όλων των ακραίων φωνών στην Ευρώπη, που θέλουν την απομόνωση της Ελλάδας».
Απαντώντας στις αιχμές της κυβέρνησης για την στάση της Ν.Δ. για το επίδομα προς τους συνταξιούχους που ανακοινώθηκε πρόσφατα από τα χείλη του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι «κανείς δεν διαφωνεί να δοθεί ένα έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με όρους πολιτικού τζόγου, πριν οριστικοποιηθούν τα στοιχεία για το πλεόνασμα του 2016 και πριν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση».
«Ο κύριος Τσίπρας που προσωποποίησε την πιο ανεύθυνη και δημαγωγική αντιπολίτευση που γνώρισε ο τόπος, έχει σήμερα το θράσος να επιτίθεται στη Ν.Δ., η οποία όταν χρειάστηκε έβαλε πλάτη και κράτησε την χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Κατηγόρησε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό, ότι «αν σκεφτόταν τη χώρα και όχι απλά πώς θα χάσει αξιοπρεπώς τις επόμενες εκλογές, θα χρησιμοποιούσε αυτή τη υπέρβαση του στόχου του πλεονάσματος για να μπορέσει α διαπραγματευτεί καλύτερα και να πετύχει λιγότερα μέτρα για το μέλλον».
Ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τους τόνους, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «με τον συγκεκριμένο χειρισμό ο κύριος Τσίπρας αποδεικνύει ότι είναι και ανήθικος και επικίνδυνος. Είναι ανήθικος, γιατί παρουσιάζει μια εφάπαξ παροχή ως δέκατη τρίτη σύνταξη, την ίδια στιγμή που δρομολογεί νέες μεγάλες περικοπές για τους συνταξιούχους. Είναι επικίνδυνος, γιατί με τους χειρισμούς του θέτει σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες που έχουν κάνει όλοι οι Έλληνες. Αυτές τις ψεύτικες μαγκιές της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης, τις έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά».
Εξέφρασε, όμως, ταυτόχρονα την άποψη ότι λάθη έκαναν και οι δανειστές μας. «Υπέδειξαν και ανέχτηκαν τον δρόμο της υπερφορολόγησης, αντί του δρόμου της περικοπής των δαπανών και σήμερα επαναλαμβάνεται με την ανοχή τους το ίδιο σφάλμα με αποτέλεσμα να έχει πληγεί η πραγματική οικονομία. Επιμένουν, σε παράλογα υψηλά πλεονάσματα στα οποία καμία χώρα δεν έχει για πολλά χρόνια.
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του για την οικονομία, ο αρχηγός της Ν.Δ. δεσμεύθηκε για ανάπτυξη της τάξης του 4% και δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας τον χρόνο. «Δεσμευόμαστε να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής στις επιχειρήσεις από 29% σε 20% μέσα σε δύο χρόνια, ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, για την επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα στον μεσαίο συντελεστή του 13% και την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί».
Αναφερόμενος στη Θράκη, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η σκέψη και η ευγνωμοσύνη μας είναι με τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς στα σύνορά μας» ενώ υπογράμμισε ότι: «Το 1991, ο πατέρας μου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, κήρυξε την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας απέναντι σε όλους τους πολίτες της Θράκης ανεξαρτήτως θρησκείας. Μια πολιτική που άλλαξε τη ζωή της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και χάρη στην οποία μπόρεσε να ενταχθεί ισότιμα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική μας ζωή. Οπισθοδρομικές πρακτικές ή καταστάσεις όπως οι μπάρες ή το άρθρο 19 του Κώδικα Ιθαγενείας καταργήθηκαν. Ο μειονοτικός πληθυσμός απολαμβάνει όλα τα προνόμια του Έλληνα πολίτη σε καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας. Η θρησκευτική ελευθερία γίνεται απολύτως σεβαστή. Η ελευθερία έκφρασης και ενημέρωσης διασφαλίζονται. Οι πολιτικές ελευθερίες είναι κατοχυρωμένες και αποδεικνύονται από την ισότιμη συμμετοχή κάθε μουσουλμάνου σε οποιαδήποτε κοινωνική, συνδικαλιστική και πολιτική δραστηριότητα».
Την ίδια στιγμή, θέλησε από τη Θράκη να απευθύνει μήνυμα προς την γειτονική Τουρκία, σημειώνοντας με έμφαση ότι η κατάσταση στην Τουρκία προκαλεί πολλές ανησυχίες. «Η Ελλάδα επιδιώκει με την Τουρκία σχέσεις φιλίας και συνεργασίας αλλά και η Τουρκία θα πρέπει να έχει την ίδια επιδίωξη. Να επιθυμεί σταθερές σχέσεις φιλίας και αμοιβαίου οφέλους με την Ελλάδα. Θεμέλιο αυτών των σχέσεων είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, των διεθνών συνθηκών και των σχέσεων καλής γειτονίας. Επαναλαμβανόμενες δηλώσεις των τελευταίων μερών περί αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στις σχέσεις των δύο κρατών, δυστυχώς δεν κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι καταδικαστέες και πρέπει να μας προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό. Γίνονται, δε, σε μία εποχή όπου οι εξελίξεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Στο Κυπριακό στηρίζουμε χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην μεγάλη προσπάθεια την οποία έχει καταβάλει για την επίτευξη μιας δίκαιης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Και είναι πολύ σημαντικό στην πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, εφόσον πραγματοποιηθεί, να συμμετέχει και η Ε.Ε.».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνώρισε ότι έχει περιοριστεί το προσφυγικό πρόβλημα, αλλά οι μεγάλοι κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται. «Όταν ζητούσα επιμόνως από τον κ. Τσίπρα στην σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Μάρτιο, να υπάρξει διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για τους δεύτερους, ο κύριος Τσίπρας επέμενε στις ιδεοληψίες του. Και όταν επισημαίναμε ότι υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην διαδικασία παραχώρησης ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, ο κ. Τσίπρας αντί να επιλύει το πραγματικό πρόβλημα, επέρριπτε τις ευθύνες αλλού, με αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύει η ίδια η συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας, λόγω δικών μας καθυστερήσεων», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, επαναφέροντας, παράλληλα, το αίτημα του κόμματός του για την σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, «για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια εθνικά ωφέλιμη στρατηγική» ενώ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αρνείται την ενημέρωση της Ν.Δ. για το Κυπριακό.
«Θα βάλω πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας και των Ελλήνων ώστε να μπορώ να σας κοιτάζω και αύριο που θα είμαστε κυβέρνηση, στα μάτια χωρίς να ντρέπομαι. Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε τόσο μεγάλη ανάγκη από μια ριζική επανεκκίνηση και αυτό μπορεί να γίνει με μια μεγάλη πολιτική αλλαγή που μόνο με εκλογές μπορεί να έρθει. Οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα για τον τόπο, είναι η λύση του προβλήματος του τόπου. Υπάρχει στην χώρα η ισχυρή μεταρρυθμιστική δύναμη που είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και αυτή είναι η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη της Ν.Δ.», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ