Έντονη συνεχίζει να είναι η κινητικότητα στο παρασκήνιο σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, μία ακριβώς εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Μιλώντας στο συνέδριο του Economist χθες βράδυ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «παράθυρο ευκαιρίας» που διαφαίνεται μετά την αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να επανεκκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που είχαν διακοπεί το 2016 και πάντοτε μόνο για το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Σε περίπτωση, μάλιστα, που δεν θα υπάρξει συμφωνία, τότε ο κ. Μητσοτάκης έδειξε για μία ακόμη φορά ως λύση την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Το ενδεχόμενο επικοινωνίας με τον Ερντογάν
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, είχε η αποστροφή του περί μιας πιθανής επικοινωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο. Αφού επισήμανε ότι δεν έχει μιλήσει μαζί του μετά το τελευταίο τηλεφώνημα τον Ιούνιο, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι οι επαφές σε επίπεδο συμβούλων συνεχίζονται – φωτογραφίζοντας ασφαλώς την επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου, Ελένη Σουρανή και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν. Υπενθυμίζεται ότι μέσω αυτού του διαύλου είχε κλειστεί το τηλεφώνημα της 26ης Ιουνίου, ενώ Σουρανή-Καλίν συμμετείχαν με τον σύμβουλο της Καγκελαρίου Μέρκελ, Γιαν Χέκερ στην τριμερή του Βερολίνιου, λίγες ημέρες αργότερα από την τηλεφωνική επαφή των δύο ηγετών.
Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη ανοικτός στο ενδεχόμενο μιας διά ζώσης συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, όμως ο κυβερνητικός εκπρόωπος, Στέλιος Πέτσας αποκάλυψε σε συνέντευξή του στον Σκάι ότι είναι πιθανόν η επαφή των δύο ηγετών να γίνει ξανά τηλεφωνικά και μάλιστα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας – δηλαδή, τα επόμενα 24ωρα.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά επιδιώκει την επανέναρξη των συνομιλιών εντός της επόμενης εβδομάδας και πάντως όχι ταυτόχρονα ή μετά από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής (24-25/9), για την οποία, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας παραμένει εάν εκείνη δεν επιδείξει ότι έχει συμμορφωθεί και συμβάλλει εμπράκτως στην αποκλιμάκωση. «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα την Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε με νόημα ο πρωθυπουργός.
Προβληματισμός για Oruc Reis και NAVTEX
Τι δεν συνιστά αποκλιμάκωση; Ασφαλώς ούτε οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι το Oruc Reis θα συνεχίσει τον πλου και το έργο του στην ανατολική Μεσόγειο. Ούτε και η Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες του Yavuz στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, στην οποία έκανε αναφορά ο κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας πως τον ανησυχεί σφόδρα.
Αντιθέτως, η Αθήνα περιμένει να μετρήσει κατά πόσον η (διαφαινόμενη) αποχώρηση Σάρατζ από το «τιμόνι» της Λιβύης θα έχει θετικό αντίκτυπο σε ό,τι αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αφού η αντιπολίτευση το είχε απορρίψει.
Παράλληλα, με τα λεγόμενά του στο συνέδριο του Economist, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε εμμέσως στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε εγκαλέσει νωρίτερα την κυβέρνηση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα και τη συμφωνία με τη Γαλλία, αφήνοντας, μάλιστα, αιχμές και κατά του Εμανουέλ Μακρόν. Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, το πρόγραμμα αναβάθμισης της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων συνοδεύεται από προσλήψεις και ανασυγκρότηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, ενώ η συμφωνία με τη Γαλλία και αυτή για τις φρεγάτες – που θα προκύψει ύστερα από διεθνή διαγωνισμό – λαμβάνουν υπόψιν τους την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς «η κυβέρνηση είναι δημοσιονομικά υπεύθυνη», όπως κατέληξε ο πρωθυπουργός.