Ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό αποτελεί το μεγάλο εθνικό στοίχημα των επόμενων μηνών, τόνισε κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι σ’ όλο αυτό το διάστημα προφανώς θα εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και αποτροπής της διάδοσης του ιού.
Επισήμανε χαρακτηριστικά πως «όσο πιο πιστά τηρούνται τα μέτρα τόσο ευκολότερα θα αίρονται οι περιορισμοί και όσο περισσότεροι πολίτες θα εμβολιάζονται τόσο πιο κοντά θα έρχεται και το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παράλληλα, ανακοινώνοντας τη σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής Συντονισμού και Διαχείρισης Εμβολιασμού με επικεφαλής τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι από τις 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ότι υπάρχει ένα πολύ λεπτομερές σχέδιο μεταφοράς, φύλαξης, διανομής του εμβολίου και εκστρατεία για την ενημέρωση του πληθυσμού, όπως και για την οργάνωση των εμβολιασμών, με εμπλοκή σχεδόν του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης, των Δήμων και των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου αυτό είναι απαραίτητο.
Ο πρωθυπουργός προχώρησε, παράλληλα, σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου, τονίζοντας ότι εντός του 2020, παρά την πανδημία, ψηφίστηκαν 113 νομοσχέδια και δρομολογήθηκαν δεκάδες τολμηρές μεταρρυθμίσεις. «Πιστεύω ότι αυτόν τον θετικό απολογισμό τον μετατρέπουμε σήμερα σε εμπειρία, συνεχίζοντας με τον ίδιο ρυθμό. Και γι’ αυτό ένα από τα θέματα της συζήτησής μας θα είναι το Ενοποιημένο Κυβερνητικό Σχέδιο για το 2021. Έχουμε μία πλούσια ημερήσια διάταξη με θέματα που αφορούν πολλούς τομείς: Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός, Δικαιοσύνη, Δημόσια Διοίκηση. Όλα, όμως, κατατείνουν σε ένα στόχο: από τη μία πλευρά, η χώρα να μείνει προστατευμένη από τον κορονοϊό μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού και από την άλλη να διαθέτει έναν οικονομικό και κοινωνικό οδικό χάρτη για να πιάσει ξανά το νήμα της μετάβασης στην ομαλότητα και την ανάπτυξη», κατέληξε.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δηλαδή για τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και για τη φύλαξη των πανεπιστημίων. Για το δεύτερο, τόνισε πως «έρχεται να πλαισιώσει την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο, εμπεδώνοντας την ομαλή λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ενισχύονται ποινικές και πειθαρχικές διατάξεις κατά της ανομίας στους χώρους των πανεπιστημίων, οι οποίοι πια θα προστατεύονται με σύγχρονα τεχνικά μέσα. Και ιδρύεται Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος από εκπαιδευμένο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Ώστε να θωρακίζεται το άσυλο των ιδεών και της γνώσης από τις επιθέσεις της βίας και του εγκλήματος».
Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού που ορίζει πως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού που είναι σήμερα, μετατρέπονται σε αυτοτελείς οντότητες κι έτσι μπορούν να χαράσσουν αυτόνομη πολιτική, διαχειριζόμενα τα ίδια πόρους, αλλά και χορηγίες.
Κατά τη συνεδρίαση θα παρουσιαστεί, επίσης, το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021, για το οποίο ο πρωθυπουργός είπε πως «αποτελεί ένα μελετημένο πρόγραμμα, θεμελιωμένο στους πόρους αφενός του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και στους ευρωπαϊκούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας. […] Στο επίκεντρο του σχεδίου μας για το 2021 παραμένει η κοινωνία, η προστασία των πιο αδύναμων, η δημιουργία ευκαιριών σε όσους χρειάζονται. Ειδική μνεία θέλω να κάνω στο Εθνικό Σχέδιο για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο και θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2021. Ειδική μνεία θέλω να κάνω επίσης στη διεύρυνση των πολιτικών απασχόλησης. Σε αυτήν, θα συντείνει μία δέσμη πολιτικών που θα ξεκινούν από την επαγγελματική εκπαίδευση, την εφαρμογή του νομοσχεδίου το οποίο μόλις ψηφίσαμε, μέχρι την καλλιέργεια δεξιοτήτων σε όλους, ώστε να μπορέσουμε να ευθυγραμμίσουμε τις ανάγκες της αγοράς εργασίας με την προσφορά στο επίπεδο των εργαζόμενων οι οποίοι θέλουν να απασχοληθούν σήμερα στην πατρίδα μας. Και βέβαια, ειδικός στόχος για το 2021 είναι η δρομολόγηση των διαδικασιών για τη δημιουργία του νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας, ξεκινώντας με την αποκατάσταση ενός ολοκληρωμένου δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας».