«Η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση το 2019. Και είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα μάς δώσει μια δεύτερη εντολή για να ολοκληρώσουμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ετήσια συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στην Κρήτη.
Ο πρωθυπουργός αφού αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση μίλησε για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. «Όλοι έχουμε θέσει σε εφαρμογή γενναία προγράμματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών απέναντι στο αυξανόμενο κόστος της ενέργειας. Αλλά θέλω να επισημάνω ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό. Φοβάμαι ότι η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει ακόμη να δώσει μια αποφασιστική απάντηση όσον αφορά το πρόβλημα της ενέργειας. Η Ελλάδα ασκεί ενεργά πιέσεις, μαζί με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες για ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο θα περιλαμβάνει και το LNG που εισάγεται στην Ευρώπη αλλά και το φυσικό αέριο μέσω αγωγών από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Και κερδίζει αυξανόμενη υποστήριξη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
«Δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Αλλά αν δεν το καταφέρουμε, αν δεν προσθέσουμε στην εσωτερική «δύναμη πυρός» που μπορούν να προσφέρουν οι προϋπολογισμοί μας, την Ευρωπαϊκή «δύναμη πυρός» μιας συντονισμένης αντίδρασης, φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και ότι η κοινωνική συνοχή θα αρχίσει να δοκιμάζεται» πρόσθεσε.
Επίσης ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι εάν συμβεί αυτό, τότε, όπως χαρακτηριστικά είπε, θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους λαϊκιστές να ενισχυθούν ενόψει του εκλογικού κύκλου του 2024 και θα κάνουμε τη δουλειά μας -να πείσουμε τους ψηφοφόρους μας ότι είμαστε οι αξιόπιστες δυνάμεις για αλλαγή- πολύ πιο δύσκολη. «Επομένως, όταν θα σκέφτεστε και όταν θα συζητάτε αύριο και μεθαύριο για τις ευρωπαϊκές απαντήσεις στο ζήτημα του πληθωρισμού, παρακαλώ προσθέστε στη συζήτηση, ιδέες και σκέψεις σχετικά με το πώς μπορούμε να συντονίσουμε την ευρωπαϊκή μας απάντηση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με το κόστος της ενέργειας, γιατί αυτό είναι το “νούμερο ένα” πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε τον επόμενο χειμώνα» υπογράμμισε.
Αναλυτικά η ομιλία του πρωθυπουργού
Μάνφρεντ, σε ευχαριστώ πολύ. Είναι μεγάλη η χαρά μου που σε υποδέχομαι στην Κρήτη. Όπως ίσως να γνωρίζετε κατάγομαι από την Κρήτη και όταν συζητήσαμε με τον Βαγγέλη (Μεϊμαράκη) – ο οποίος επίσης κατάγεται από την Κρήτη – το που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι Study Days, υπήρχε μόνο μια επιλογή. Η Κρήτη βεβαίως. Επομένως, είναι χαρά μας που βρίσκεστε εδώ και είμαι βέβαιος ότι οι επόμενες δυόμιση ημέρες θα είναι παραγωγικές, από άποψη συζητήσεων. Αλλά θα είναι και μια ευκαιρία να ανακαλύψετε την ομορφιά του νησιού, γιατί όχι να απολαύσετε τη θάλασσα και σίγουρα θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε και την ενδοχώρα και κάποια από τα εντυπωσιακό αρχαιολογικά μνημεία που βρίσκονται κοντά στο ξενοδοχείο όπου πραγματοποιείται η εκδήλωση.
Μάνφρεντ, σε ευχαριστώ για την πρόσκληση. Σκέφτηκα να κάνω μια σχετικά σύντομη δήλωση για να έχουμε στη συνέχεια την ευκαιρία να απαντήσουμε σε κάποιες ερωτήσεις που μπορεί να υπάρχουν. Αλλά θα πρέπει να πω ότι επέδειξες αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Επέμενες να έρθεις στην Κρήτη, παρά τις πολλές δυσκολίες. Έναν σεισμό, έναν ακόμα κύκλο της πανδημίας του COVID-19. Αλλά, μιλώντας για ανθεκτικότητα, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί μας κάποιες σκέψεις για την πολιτική ανθεκτικότητα και τι καταφέραμε να πετύχουμε στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια. Γιατί πιστεύω πως αυτό που καταφέραμε στην Ελλάδα σχετίζεται με το ευρύτερο πλαίσιο, την ευρύτερη συζήτηση που έχουμε στο επίπεδο της ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας. Όπως, ίσως θυμάστε, αναλάβαμε την διακυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019 αφού η χώρα πειραματίστηκε με το λαϊκισμό της αριστεράς για τέσσερα χρόνια. Και αναλάβαμε την διακυβέρνηση με μια πολύ σαφή εντολή.
Εν τω μεταξύ, φυσικά, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάθε είδους κρίση. Στη δική μας περίπτωση, δεν ήταν μόνο ο COVID-19 και η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και μια κρίση στο μεταναστευτικό – η Τουρκία εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ξεκινώντας από τον Μάρτιο του 2020 – και φυσικά κληθήκαμε να αποτελέσουμε δύναμη σταθερότητας σε μια πολύ ασταθή γεωπολιτική γειτονιά. Αλλά παρά το γεγονός ότι δαπανήσαμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας για την αντιμετώπιση κρίσεων που δεν προκαλέσαμε εμείς, καταφέραμε να υλοποιήσουμε με επιτυχία την εκλογική μας ατζέντα.
Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της ευρωπαϊκής οικογένειας
Ο «Νο1» στόχος μας όταν αναλάβαμε την εξουσία ήταν να διασφαλίσουμε ότι θα αλλάζαμε τη δομή της ελληνικής οικονομίας και θα εξασφαλίζαμε ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και μεγαλύτερο εισόδημα για όλους τους Έλληνες. Και όντως, συγκράτησα αυτό που είπες Μάνφρεντ, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν είναι πλέον το “μαύρο πρόβατο” της ευρωπαϊκής οικογένειας. Μάς ικανοποιεί ιδιαίτερα να διαβάζουμε στον Διεθνή Τύπο ενδιαφέρουσες ιστορίες για το πώς η Ελλάδα αντιστέκεται στο ρεύμα και τα πάει ιδιαίτερα καλά σε μια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία βυθίζεται στην ύφεση. Υπήρχε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στους Financial Times, χθες, που ανέφερε επτά χώρες που σε αυτή τη συγκυρία έχουν εξαιρετικά καλές, οικονομικές επιδόσεις. Η Ελλάδα ήταν μια από αυτές.
Και φυσικά, μάς ικανοποιεί το γεγονός ότι μπορέσαμε να τηρήσουμε τη θεμελιώδη υπόσχεσή μας, η οποία ήταν να θέσουμε την Ελλάδα σε μια τροχιά υψηλής ανάπτυξης, να μειώσουμε την ανεργία, να προσελκύσουμε άμεσες ξένες επενδύσεις και να διασφαλίσουμε ότι η ελληνική οικονομία θα γίνει και πάλι όσο πιο ανταγωνιστική γίνεται. Αν κοιτάξετε τους ρυθμούς ανάπτυξής μας, θα ξεπεράσουμε φέτος το 5%. Θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε το 6%, και υπολογίζουμε ανάπτυξη άνω του 2% για το επόμενο έτος, σε μια εποχή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίζουν ύφεση. Καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Σημειώσαμε ρεκόρ ως προς την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και καταφέραμε να διαφοροποιήσουμε την ελληνική οικονομία πέρα από τους παραδοσιακούς μας πυλώνες που είναι ο τουρισμός, η γεωργία. Να προσελκύσουμε σημαντικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και σε νέους τομείς όπως η τεχνολογία.
Όλες οι αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας έχουν επενδύσει στην Ελλάδα και η χώρα μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε τεχνολογικό κόμβο για ολόκληρη την περιοχή. Ταυτόχρονα, εστιάσαμε πολύ σε θέματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την πολιτική μας οικογένεια και τα οποία σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα. Ύστερα από δέκα χρόνια υποεπενδύσεων στις αμυντικές μας δυνάμεις, ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα που διασφαλίζει ότι προσθέτουμε τις απαραίτητες δυνατότητες στις αμυντικές μας δυνάμεις, τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε έναν πολύ απρόβλεπτο γείτονα. Εστιάσαμε πολύ στο να διασφαλίσουμε ότι θα εφαρμόσουμε μια διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της μετανάστευσης. Μπορούμε πραγματικά να προστατεύουμε τα σύνορά μας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μειώσαμε τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο
Καταφέραμε να μειώσουμε τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο πάνω από 80%. Ουσιαστικά καταπολεμήσαμε τα δίκτυα λαθρεμπόρων που κερδοσκοπούν με την εμπορία ανθρώπων από τις ακτές του Αιγαίου της Τουρκίας στα νησιά μας. Και επίσης εγκαλέσαμε την Τουρκία όσον αφορά τις πρακτικές της να εργαλειοποιεί τους μετανάστες και τους πρόσφυγες για τους δικούς της γεωπολιτικούς σκοπούς. Ταυτόχρονα, έχουμε εφαρμόσει σειρά μεταρρυθμίσεων για να διασφαλίσουμε ότι θα αναβαθμίσουμε τις τεχνολογικές δυνατότητες του κράτους. Μπορεί κάποιος να συναλλάσσεται με το κράτος ψηφιακά για το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών του υποθέσεων.
Επενδύσαμε πολύ στην εκπαίδευση, επενδύσαμε πολύ στην υγεία. Και επικεντρωνόμαστε πραγματικά στο να διασφαλίσουμε ότι η νέα ανάπτυξη που οραματιζόμαστε μειώνει τις ανισότητες και προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη. Οπότε μιλάμε πραγματικά για μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, για την οποία, φυσικά, δεν γίνονται συμβιβασμοί όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος μας. Η πράσινη ατζέντα μας ήταν μία από τις πιο δυναμικές στην Ευρώπη και σκοπεύουμε να τη διατηρήσουμε έτσι και στο άμεσο μέλλον. Πραγματικά λοιπόν, πιστεύω ότι μπαίνουμε στον εκλογικό κύκλο από θέση ισχύος.
Ο λαός θα μας δώσει μια δεύτερη εντολή για να ολοκληρώσουμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε
Εξακολουθούμε να προηγούμαστε στις δημοσκοπήσεις με διαφορά μεταξύ οκτώ και δέκα ποσοστιαίων μονάδων. Και πιστεύω ότι όταν θα έρθει η ώρα, την άνοιξη του 2023, να προβάλουμε τα επιχειρήματά μας στον ελληνικό λαό, θεωρώ ότι είναι λογικό να ισχυριστούμε ότι τηρήσαμε τις εκλογικές μας υποσχέσεις, ότι η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση το 2019. Και είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα μάς δώσει μια δεύτερη εντολή για να ολοκληρώσουμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε.
Λίγα λόγια για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Καθώς όλους τους ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων απασχολεί, αγαπητέ Μάνφρεντ, μία ερώτηση, και αυτό είναι το αυξανόμενο κόστος ζωής, ο πληθωρισμός, ο οποίος είναι προϊόν του αυξανόμενου κόστους της ενέργειας ως αποτέλεσμα της εργαλειοποίησης του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Όλοι έχουμε θέσει σε εφαρμογή γενναία προγράμματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών απέναντι στο αυξανόμενο κόστος της ενέργειας. Αλλά θέλω να επισημάνω ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό. Φοβάμαι ότι η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει ακόμη να δώσει μια αποφασιστική απάντηση όσον αφορά το πρόβλημα της ενέργειας. Η Ελλάδα ασκεί ενεργά πιέσεις, μαζί με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες για ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο θα περιλαμβάνει και το LNG που εισάγεται στην Ευρώπη αλλά και το φυσικό αέριο μέσω αγωγών από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Και κερδίζει αυξανόμενη υποστήριξη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Αλλά αν δεν το καταφέρουμε, αν δεν προσθέσουμε στην εσωτερική “δύναμη πυρός” που μπορούν να προσφέρουν οι προϋπολογισμοί μας, την Ευρωπαϊκή ‘’δύναμη πυρός” μιας συντονισμένης αντίδρασης, φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και ότι η κοινωνική συνοχή θα αρχίσει να δοκιμάζεται.
Εάν συμβεί αυτό, τότε θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους λαϊκιστές να ενισχυθούν ενόψει του εκλογικού κύκλου του 2024 και θα κάνουμε τη δουλειά μας -να πείσουμε τους ψηφοφόρους μας ότι είμαστε οι αξιόπιστες δυνάμεις για αλλαγή- πολύ πιο δύσκολη. Επομένως, όταν θα σκέφτεστε και όταν θα συζητάτε αύριο και μεθαύριο για τις ευρωπαϊκές απαντήσεις στο ζήτημα του πληθωρισμού, παρακαλώ προσθέστε στη συζήτηση, ιδέες και σκέψεις σχετικά με το πώς μπορούμε να συντονίσουμε την ευρωπαϊκή μας απάντηση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με το κόστος της ενέργειας, γιατί αυτό είναι το “νούμερο ένα” πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε τον επόμενο χειμώνα.
Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω, προτού προχωρήσουμε στις ερωτήσεις, με τη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, αγαπητέ Μάνφρεντ, να στηρίξει το ΕΛΚ ενόψει του εκλογικού κύκλου του 2024. Έχουμε αποδείξει στην Ελλάδα ότι μπορεί κανείς να πετύχει αξιόπιστη και συμπεριληπτική ανάπτυξη και ταυτόχρονα να είναι πατριωτικά ευαίσθητος όταν πρόκειται για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και μετανάστευσης.
Κι έτσι διευρύνουμε την απήχηση που έχουμε στο εκλογικό σώμα, σε αντιπαράθεση με τους λαϊκιστές τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά. Εάν αυτά τα μαθήματα είναι με οποιονδήποτε τρόπο χρήσιμα για τη συνολική μας ευρωπαϊκή καμπάνια, είμαι πάντα έτοιμος να τα μοιραστώ μαζί σας. Μπορείτε να βασιστείτε στην υποστήριξή μας και θα διασφαλίσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία θα ηγηθεί της προσπάθειας για την ενδυνάμωση και περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του ΕΛΚ στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Και πριν από αυτό, είμαι σίγουρος ότι το ΕΛΚ θα σταθεί δίπλα μας καθώς αγωνιζόμαστε για μια δεύτερη θητεία στις εκλογές που θα γίνουν στην Ελλάδα το 2023.
Και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.