Site icon NewsIT
11:14 | 08.03.24

Μητσοτάκης σε Κουτσούμπα για sugar daddies: «Δεν ξέρω αν πιστεύετε ότι όσες γυναίκες δεν έχουν χρήματα εκδίδονται»

Μητσοτάκης σε Κουτσούμπα για sugar daddies: «Δεν ξέρω αν πιστεύετε ότι όσες γυναίκες δεν έχουν χρήματα εκδίδονται»

Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis addresses lawmakers at parliament, ahead of a vote on a bill which allows foreign private universities to set up branches in Greece, in Athens, March 8, 2024. REUTERS/Louiza Vradi

Newsit Newsroom

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων το οποίο θα ψηφιστεί αργά το απόγευμα από τη Βουλή

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο βήμα και με το «καλημέρα σας» επιτέθηκε στον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ο οποίος νωρίτερα είχε ζητήσει το λόγο.

«Υπέθεσα κύριε γενικέ γραμματέα ότι ζητήσατε νωρίτερα τον λόγο εκτάκτως για να ζητήσετε συγνώμη για την απαράδεκτη σεξιστική τοποθέτησή σας η οποία αποδεικνύει ότι το ΚΚΕ παραμένει η πιο αναχρονιστική δύναμη εντός της αίθουσας. Και μην σπεύσετε να μας κατηγορήσετε για αντικομουνισμό», είπε. Οι φωνές σας δεν θα συγκαλύψουν την ένδεια των επιχειρημάτων σας, τόνισε  ακόμα και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν πιστεύετε ότι όσες δεν έχουν χρήματα εκδίδονται. Ίσως φαντασιώνεστε την Ελλάδα ως κομμουνιστική χώρα γιατί αλλού συνέβαιναν αυτά είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Δημήτρη Κουτσούμπα  «αλλά ευτυχώς τα ζητήματα αυτά τα έλυσε η ιστορία. Δεν θα παραμένετε άλλο στο απυρόβλητο ως δύναμη εκσυγχρονισμού που είναι υπεράνω κριτικής και δεν έχετε το θάρρος να βγείτε και να πείτε “συγνώμη έκανα λάθος”». 

 

Οι εποχές που κάποιοι έκαναν καριέρα φωνάζοντας “έξω οι εταιρίες από τα πανεπιστήμια” έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί 

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή και τόνισε ότι είναι δεδηλωμένη η πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει το δημόσιο πανεπιστήμιο.
Αναφέρθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο λέγοντας ότι γίνεται Μητροπολιτικό και έχει κάτω από την ακαδημαϊκή του ομπρέλα τα 30 τμήματα της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας αλλά και τις νέες σχολές σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Διδυμότειχο.  Εκσυγχρονίζεται το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και αυτονομείται με δική του διοίκηση όπως όλα τα άλλα ΑΕΙ.  

Χαρακτήρισε έωλα τα περί ιδιωτικοποίησης λέγοντας ότι δίδακτρα προβλέπουν πολλά ιδιωτικά πανεπιστήμια ενώ στα μη κρατικά προβλέπεται το 10% να είναι με υποτροφία.  Ζήτησε απ’ όλους να μην ξεχνούν ότι λειτουργούν στην χώρα κολλέγια. Πρέπει να μπορούν οι νέοι να καθορίζουν μόνοι τους το δικό τους μέλλον και να μην ξενιτεύονται για να σπουδάσουν, σημείωσε.  Για την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου επανέλαβε ότι εδώ μιλάμε για μια ρητή πρόβλεψη ξέων ιδρυμάτων που θα λειτουργούν στην χώρα μας ως παραρτήματα αναγνωρισμένων ιδρυμάτων στην βάση συνταγματικών επιταγών και του ενωσιακού δικαίου. Η ζωή έχει αποδείξει είπε σε πολλές περιπτώσεις ότι η συνταγματική επιταγή εξελίσσεται και οφείλει να προσαρμόζεται με το ενωσιακό δίκαιο.

Ειρωνείες σε Φάμελλο

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε με σκωπτικό ύφος στον ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στα όσα είπε χθες ο επικεφαλής της Κ.Ο. κ. Φάμελλος ότι δεν μπορούν να τσικνίσουν λόγω στενοχώριας για την ψήφιση των μη κρατικών πανεπιστημίων. 

«Δεν είδα σε καθεστώς πένθους τον Πρόεδρό σας μετά τα όσα είπατε ότι δεν μπορείτε να τσικνίσετε λόγω του νομοσχεδίου. Μια χαρά τσίκνισε», είπε.

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία λέγοντας: «Αν το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια επιλέξει να ιδρύσει πανεπιστήμιο στην Ελλάδα ο κ. Κασσελάκης που σπούδασε εκεί θα πει όχι; Καλά να τα λέει ο Τσίπρας που σπούδασε στο ΕΜΠ αλλά ο Κασσελάκης;»

 

Ο Παπανδρέου είναι ο Μπέντζαμιν Μπάτον της πολιτικής

«Η πολυφωνία σας μετατρέπεται σε παλινωδία. Ο πρώην πρόεδρός σας ο κος Βενιζέλος συνταγματικά υποστήριξε την ανάγκη να υποστηριχτεί η μεταρρύθμιση. Κύριε Ανδρουλάκη ήταν προεκλογική σας δέσμευση, κάποιοι διαφωνούν και δεν τους βλέπω εδώ σήμερα καθώς βάλατε κομματική πειθαρχία. Ο υπουργός και η κυβέρνηση έκαναν ειλικρινή προσπάθεια να εντάξουν στο νομοσχέδιο όλους τους προβληματισμούς σας. Το 85% ξεχάσατε του νομοσχεδίου αναφέρεται στην αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, τι θα κάνετε με το άρθρο που αφορά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και τι θα κάνετε με την τεθλασμένη σας γραμμή, αυτό το αποτέλεσμα είναι ο απόλυτος πολιτικός σουρεαλισμός», είπε και ανακοίνωσε ότι: «Η ΝΔ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για τα άρθρα που αφορούν το δημόσιο πανεπιστήμιο. Για να κάνουμε το ταμείο στο τέλος. Tο κόμμα σας δίνει την εντύπωση ότι βγήκε από τη μηχανή του χρόνου αλλά αντί να πηγαίνετε μπροστά πηγαίνετε πίσω». 
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι: « Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο Μπέντζαμιν Μπάτον της πολιτικής γιατί το 2007 στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος έκανε πίσω, και τώρα διαφωνεί με ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και αναθεώρηση του Συντάγματος». 

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού 

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν γίνεται μια τέτοια συνολική πολιτική με αιχμή το δημόσιο πανεπιστήμιο να αντιμετωπίζει τόσες διαφωνίες. Μου πέρασε από το μυαλό να ψηφίσω το νομοσχέδιο είπε ο κος Κασσελάκης αλλά δεν θα το κάνω.. αν έρθει εδώ η Σορβόννη τι θα πούμε; Όχι; Δεν είναι σοβαρές αυτές οι απόψεις. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα είναι δεύτερος και ποιος τρίτος, αν ο κος Ανδρουλάκης θα είναι ο πράσινος ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που είναι κρίμα είναι ότι χάνεται μια ακόμη ευκαιρία για διακομματική συναίνεση», σημείωσε. «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεπερνά τα όριά της για να γίνει πολιτική επιλογή και εθνική επιταγή. Πρόκειται για ένα βήμα που ανοίγει νέους ορίζοντες στο αύριο. Έρχεται να κερδίσει χαμένο έδαφος και χρόνο, δεν μπορεί η Ελλάδα να περιμένει άλλο δέσμια κομμάτων και αναχρονιστικών αντιλήψεων. Η τομή αυτή μετατρέπει σε ευκαιρία μια μετέωρη αδυναμία της Μεταπολίτευσης. Αποδίδοντας στη δική μας νέα γενιά ίσες ακαδημαϊκές ευκαιρίες που υπάρχουν παντού. Θιασώτες της αδράνειας όσοι διαφωνούν. Είμαι περήφανος που η ΝΔ και εγώ προσωπικά που τολμάμε να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα. Για όσους λένε ότι η αλλαγή αυτή δεν είναι επίκαιρη, αναγκαία για να δούμε πόσες δεκαετίες συζητάμε το θέμα αυτό;»

Και κατέληξε: «Να επιδιώξουμε την ίδρυση μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων με βάση το δίκαιο της κοινότητας για να δοθεί λύση στο τεράστιο ελληνικό πρόβλημα των οικογενειών και των παιδιών τους που φεύγουν στο εξωτερικό». Αυτές είναι οι προγραμματικές δηλώσεις του 1990, της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, 34 χρόνια πριν. Η ψήφος μας πρέπει να είναι θετική ως κατάθεση εμπιστοσύνης στο δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά και ηχηρή για μεγαλύτερη πρόσβαση στη γνώση για όλα τα ελληνόπουλα».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version