Site icon NewsIT
13:29 | 12.04.24

Μητσοτάκης σε Τουσκ: «Εμείς θα αποφασίζουμε ποιοι θα μπαίνουν στα σύνορά μας, όχι οι διακινητές»

Μητσοτάκης σε Τουσκ: «Εμείς θα αποφασίζουμε ποιοι θα μπαίνουν στα σύνορά μας, όχι οι διακινητές»

ÓõíÜíôçóç óôï ÌÝãáñï Ìáîßìïõ ìå ôïí Ðñüåäñï ôïõ Åõñùðáúêïý Óõìâïõëßïõ, Donald Tusk, ôçí ÔåôÜñôç 9 Ïêôùâñßïõ 2019, óôï ÌÝãáñï Ìáîßìïõ. (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Newsit Newsroom

Το μήνυμα πως η άμυνα και η ασφάλεια πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ από τη Βαρσοβία.

Αναφερόμενος στο καυτό ζήτημα του μεταναστευτικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τουσκ είπε, «πρέπει να αποφασίζουμε εμείς ποιοι θα μπαίνουν στα σύνορά μας και όχι να το αποφασίζουν οι διακινητές».

«Μπορεί να βρισκόμαστε σε διαφορετικά σημεία της ηπείρου, τα σύνορά μας δεν είναι μόνο των χωρών μας αλλά της ΕΕ. Γνωρίζουμε τη σημασία των συνόρων μας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Στην αρχή των δηλώσεων του, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Τουσκ για τη θερμή του υποδοχή, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Έχω πολύ σημαντικούς πολιτικούς και προσωπικούς λόγους κάθε φορά που επισκέπτομαι την Πολωνία. Η σύζυγός μου έχει καταγωγή από την Πολωνία».

«Είμαστε στον 3ο χρόνο της παράνομης επίθεσης στην Ουκρανία, ο αντίκτυπος είναι εμφανής στην Πολωνία. Θα συνεχίσουμε τη σθεναρή μας στήριξη προς την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά για όσο χρειαστεί», δήλωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε έπειτα πως η Ρωσία δεν περίμενε το 2022 η Ευρώπη να είναι τόσο ενωμένη στη στήριξη της Ουκρανίας, συμπληρώνοντας ότι η ΕΕ έχει ξεμπλοκάρει 50 δισ. για τα επόμενα χρόνια και παρέχει στρατιωτική βοήθεια τόσο διμερώς όσο και μέσω ευρωπαϊκών εργαλείων.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της άμυνας, o πρωθυπουργός είπε ότι Ελλάδα και Πολωνία δαπανούν αρκετά πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους. «Πρέπει να είμαστε στη πρώτη γραμμή στα θέματα που αφορούν την άμυνα στην Ευρώπη. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και κάποιο κοινό δανεισμό ή άλλες μορφές. Θα πρέπει να συζητηθεί μετά τις επόμενες ευρωεκλογές», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Είπε επίσης ότι με τον κ. Τουσκ είναι δύο ηγέτες από το ΕΛΚ και μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις πρωτοβουλίες της Ευρώπης στον επόμενο εκλογικό κύκλο, είτε σε θέματα που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια, είτε που αφορούν την ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είτε τον αγροτικό τομέα. Ανέφερε ότι η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη αλλά πρέπει να γίνει με τρόπο που να μη νιώθουν οι αγρότες ότι απειλούνται.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «εξετάζουμε το ενδεχόμενο να υπάρξει μηχανισμός ώστε τμήμα Πολωνών πυροσβεστών να εγκατασταθούν στην Ελλάδα για εβδομάδες ή και μήνες, με σκοπό τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

«Είμαστε ευγνώμονες για τους Πολωνούς πυροσβέστες που ήταν εκεί και μας στήριξαν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τουσκ.

«Η ρωσική εισβολή είναι μια βάρβαρη δοκιμασία για την Ουκρανία και τα κράτη της ΕΕ. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα σενάρια», δήλωσε από την πλευρά του ο Ντόναλτ Τουσκ.

«Δεν θέλω να τρομοκρατήσω κανένα, να είμαι Κασσάνδρα, να είμαι προάγγελος κακών, ούτε να δώσω δραματικό τόνο για το μέλλον. Αυτός ο πόλεμος όμως είναι μέρος της πραγματικότητας. Εδώ κοντά στα ανατολικά μας σύνορα, μπορεί κανείς να ακούσει τους πυραύλους. Είναι εδώ, δεν είναι κάτι ασαφές», συνέχισε ο Πολωνός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως η Ευρώπη πρέπει να γίνει πολιτική και στρατιωτική δύναμη. «Οι απόψεις μας σε αυτόν τον τομέα είναι κοινές και θα χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας στη Ευρώπη για να κινητοποιήσουμε τους εταίρους μας στις Βρυξέλλες και να ενισχύσουμε τις αμυντικές αποτρεπτικές ικανότητες της Ευρώπης», υπογράμμισε.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Πολωνία από το 2011. Στη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών συζητήθηκαν όλα τα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει και του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας (17-18 Απριλίου), καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην πορεία προς τις ευρωεκλογές αλλά και την επόμενη μέρα για την Ευρώπη.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version