Μια πολύ σημαντική ανακοίνωση έκανε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά στα αναδρομικά των συνταξιούχων.
«Από το βήμα αυτό δηλώνω σήμερα ότι η κυβέρνηση θα καταβάλλει εφάπαξ πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους της χώρας μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάση της απόφασης του ΣτΕ», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο φορολογικό νομοσχέδιο. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις όπως είχαμε δεσμευθεί ότι θα κάνουμε. Μιλάμε για ένα ποσό ύψους 1,4 δις ευρώ. Αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα αλλά επεκτείνεται και στους συνταξιούχους του Δημοσίου και συνολικά αφορά περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Πρόσθεσε ότι η πρόσθετη αυτή δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Δεν υπάρχουν λοιπόν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων αυτού του είδους.
Και κατέληξε για το θέμα αυτό: «Η Πολιτεία οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες και να κρατάει εφεδρείες. Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις, παροτρύνσεις να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις. Να πω στους συνταξιούχους ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ πόσο αποτελεί πολιτική επιλογή. Αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για τους ανέργους, για τους εργαζόμενους, για τις επόμενες γενιές, για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με επιτυχία τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις».
Απαντώντας στην κριτική από τον Αλέξη Τσίπρα για τα αναδρομικά που είπε ότι δεν ήταν πολιτική επιλογή αλλά υποχρέωση της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός απάντησε στην δευτερολογία του: «Η υποχρέωση της κυβέρνησης θα ήταν να συμμορφωθεί με την δικαστική απόφαση μόνο για εκείνους που είχαν προσφύγει.Αυτή θα ήταν με το νόμο υποχρέωση της κυβέρνησης. Αν το κάναμε αυτό θα προσέφευγαν και όλοι οι υπόλοιποι και πιθανότατα θα δικαιωνόντουσαν. Αλλά θα υποβάλλαμε συνταξιούχους στον κόπο και στην δαπάνη σε δικηγόρους για συμβουλές. Επομένως και αυτό ήταν πολιτική απόφαση. Θα μπορούσαμε να μην τα δώσουμε».
Στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός είπε ακόμα απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Οι συνεργάτες σας, κ. Τσίπρα, γνωρίζουν ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορά τα αναδρομικά των κυρίων συντάξεων. Αυτό το ποσό είναι 1,4 δισ. Εγώ λέω ότι αυτό το ποσό μπορούμε να το καλύψουμε. Παραπάνω δυνατότητες δεν έχουμε. Όταν μιλάτε στην εθνική αντιπροσωπεία θα έπρεπε να γνωρίζετε σε τι ακριβώς αφορά η απόφαση η οποία αφορά μόνο όσους έχουν προσφύγει. Εμείς με πολιτική απόφαση την επεκτείνουμε σε όλους τους συνταξιούχους».
Δείτε την δευτερολογία του πρωθυπουργού
Οι μάσκες και οι αποφάσεις να είναι υποχρεωτικές
Μια διαφορετική εικόνα είναι αυτή σήμερα στην Βουλή με όλους τους βουλευτές να φορούν μάσκα μέσα στην ολομέλεια. Το γεγονός αυτό σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του για το φορολογικό νομοσχέδιο. Ο πρωθυπουργός συνεχάρη το προεδρείο για την απόφαση αυτή λέγοντας ότι «είναι ιατρικώς σωστή και συμβολικά επιβεβλημένη».
Είπε ακόμα ότι «πρέπει να τηρούμε τις συμβουλές των γιατρών και να φοράμε την μάσκα μας εκεί που οι ειδικοί μας έχουν υποδείξει ότι η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική. Είναι μια μικρή, άβολη στην αρχή συνήθεια η οποία όμως θα πρέπει να γίνεται ο κανόνας καθώς έχουμε πια αρκετά ιατρικά δεδομένα τα οποία μας λένε ότι η καθολική χρήση μάσκας αποτρέπει την εξάπλωση του κορονοϊού. Και εμείς έχουμε την υποχρέωση εδώ στο κοινοβούλιο πρώτοι να δίνουμε το καλό παράδειγμα».
Αναφέρθηκε επίσης στην ισόβια σύνταξη 200 ευρώ για όσους πολέμησαν στην Κύπρο. «Χρέος τιμής προς τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. 46 χρόνια από την εισβολή της Κύπρου η Ελληνική Πολιτεία απονέμει ισόβια σύνταξη στους άντρες που υπερασπίστηκαν την Ελευθερία στην πρώτη γραμμή», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής λέγοντας: «σήμερα είναι η πρώτη μου παρουσία στη Βουλή μετά την ιστορική απόφαση των Βρυξελλών για τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης. Την αντίδραση της Ευρώπης στις συνέπειες του κορονοϊού και την απάντησή της σε όσους έσπευσαν να αμφισβητήσουν τη δύναμή της να ξεπερνά διαφορές. Το αποτέλεσμα αυτή της 4ήμερης Συνόδου Κορυφής είχαν ένα νικητή: την ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη».
«Δεν υπάρχει κανένα συμπληρωματικό μνημόνιο για εκταμίευση αυτών των πόρων, οι όροι είναι ίδιοι και για τα 27 μέλη της ΕΕ. Δεν είναι η πρόκληση η απορρόφηση αυτών των κονδυλίων για να προσφέρουμε μόνο μια πρόσκαιρη ανακούφιση. Είναι να κατευθυνθούν σε δράσεις με αναπτυξιακό, πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Να μετατρέψουμε next generation eu σε next generation hellas», τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα είναι από τις κερδισμένες χώρες της συμφωνίας. Εάν προσθέσουμε και τους πόρους του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου [η συμφωνία για την Ελλάδα] μεταφράζεται σε 72 δισ.», τόνισε επίσης και πρόσθεσε: «Να θυμίσω ότι υπήρξαμε από τους πρώτους, από τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας. Είχα προσυπογράψει με 8 αρχηγούς κρατών επιστολή ζητώντας η Ευρώπη να κάνει αυτό το τολμηρό βήμα. Πριν από 4 μήνες το βήμα αυτό θα φάνταζε σε πολλούς ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως καταλήξαμε στην επιτυχία των Βρυξελλών. Και εμείς με τον τρόπο μας βάλαμε το δικό μας λιθαράκι».
Δείτε την ομιλία
Mε υποχρεωτική τη μάσκα θα διεξάγονται από σήμερα οι συνεδριάσεις της Βουλής τόσο της Ολομέλειας όσο και των κοινοβουλευτικών επιτροπών του Σώματος. Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας αποδέχθηκε την σχετική οδηγία προστασία της Υγειονομικής Μονάδας της Βουλής, όπου πρότεινε στις συνεδριάσεις της Βουλής, όπου συμμετέχει μεγάλος αριθμός βουλευτών, να είναι υποχρεωτική η μάσκα.
Την απόφαση ανακοίνωσε ο προεδρεύων Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης στην Ολομέλεια και με την έναρξη του νομοθετικού έργου όλοι οι βουλευτές, αλλά και οι υπουργοί φορούν μάσκα. Το ίδιο και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όπου επεξεργάζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον ΟΔΙΠΥ.