Site icon NewsIT
01:10 | 22.09.23

Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: «Με την Τουρκία έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο»

Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: «Με την Τουρκία έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο»
Newsit Newsroom

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, έστειλε πολλαπλά μηνύματα στη διεθνή κοινότητα για την κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, με αφορμή και την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, με αποδέκτη και τη διεθνή κοινότητα, ότι η μόνη διαφορά με τη γειτονική χώρα είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και ότι αυτή πρέπει να λυθεί με βάση τη Σύμβαση των Θαλασσίων Ζωνών των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, έστειλε από το βήμα του Ο.Η.Ε. ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, έθεσε την επίλυση του Κυπριακού ως τη βασική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση Ελλάδας και Κύπρου για λύση στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. “Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας”, δήλωσε με έμφαση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στη διεθνή κοινότητα την ίδρυση μιας “παγκόσμιας συμμαχίας” για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. “Να δώσουμε έμφαση στη βραχυπρόθεσμη προσαρμογή πριν να είναι αργά” είπε, με διάθεση περισσότερων κονδυλίων αλλά και τη χρήση της τεχνολογίας για προβλέψεις σε σχέση με πλημμύρες και πυρκαγιές.
“Η βραχυπρόθεσμη προσαρμογή πρέπει να γίνει σήμερα και όχι αύριο. Αυτή η κρίση είναι εδώ και έχει αντίκτυπο στις οικονομίες μας” πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. έχει αποτύχει στην μάχη αυτή και ότι δίνει ψίχουλα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η πρόκληση της μετανάστευσης

Η τρίτη πρόκληση στην οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός ήταν η μετανάστευση και έδωσε έμφαση στην ανάγκη να παταχθούν οι διακινητές.
“Η Ελλάδα θα είναι πάντα μια ανοιχτή χώρα που θα υποδέχεται όσους ψάχνουν διέξοδο από δίωξη και βία, ακολουθώντας όμως νόμιμες οδούς”, δήλωσε.
“Στο κάτω – κάτω η οικονομία μας ανατάσσεται ξανά και υπάρχουν θέσεις εργασίας στη χώρα μας”, πρόσθεσε τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχτεί μετανάστες – μετά από συμφωνίες, όπως έκανε και με την Αίγυπτο – οι οποίοι θα έρθουν να εργαστούν στην Ελλάδα “βάσει των δικών μας όρων και όχι των όρων των παράνομων συμμοριών” ξεκαθάρισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η πίεση στα σύνορα μας είναι σε ανοδική πορεία, έστειλε μήνυμα συνεργασίας στην Τουρκία για το θέμα αυτό και τόνισε ότι οι αποχωρήσεις – επιστροφές είναι το βασικό βήμα.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΓΣ του ΟΗΕ

“Σε αυτά τα Ηνωμένα Έθνη, τα Έθνη δεν είναι ενωμένα και συγκεκριμένα σε δύο τομείς: στην κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση. Το καλοκαίρι που βιώσαμε απέδειξε ότι η πράξη είναι αυτή που κάνει τη διαφορά και όχι τα λόγια. Απέδειξε ότι αποτύχαμε”, είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν από τις φωτιές, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε πολλές χώρες του κόσμου. 

“Και δέκα ημέρες αργότερα, η Ελλάδα επλήγη από την κακοκαιρία Daniel. Προκάλεσε καταστροφικές συνέπειες και στη Λιβύη, όπου καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες απώλειες ζωών”.

“Η κλιματική κρίση έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες μας. Δαπανούμε ψίχουλα για την αντιμετώπιση της. Έχουμε δύο ταμεία, τα οποία έχουν εξαντληθεί. Οι συνθήκες απαιτούν να λειτουργήσουμε και πέρα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Καλώ για την ίδρυση μίας παγκόσμιας συμμαχίας για την κλιματική αλλαγή. Να επενδύσουμε στην ανταλλαγή νέας τεχνολογίας για την πρόγνωση των φαινομένων. Μόνο αν συνεργαστούμε μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Ακούστε αυτή την πρόταση της Ελλάδας, που αφορά και το 112, που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο για την μείωση των απωλειών ανθρώπινων ζωών. Η βασική μας υποχρέωση είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής”.


Φωτογραφία Reuters

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό: “Η Ελλάδα έχει προσφέρει άσυλο και καταφύγιο σε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές. Η Ελλάδα θα είναι πάντα μία χώρα ανοιχτή, ακολουθώντας όμως νόμιμες οδούς”.   

Και συνέχισε: “Η πολιτική της Ελλάδας είναι σκληρή, αλλά δίκαιη. Εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε το σύστημα επιστροφών. Γνωρίζουμε ότι το θέμα δεν θα εξαλειφθεί δια μαγείας. Η αποτροπή των αποχωρήσεων πρέπει να είναι το βασικό μας βήμα. Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνοριοφυλακή και μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τα δίκτυα των διακινητών. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία, βεβαίως, αλλά και τη βόρεια Αφρική”.

“Σήμερα δεν θα μιλήσω για το παρελθόν, αλλά θα μιλήσω για το μέλλον”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. “Οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν. Η βασική μας διαφορά, η ΑΟΖ, μπορεί να επιλυθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Το θέμα της Κύπρου παραμένει στον πυρήνα των δύο χωρών. Προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι να στηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού”. 

Δείτε την ομιλία του Πρωθυπουργού

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version