Τρίτη, 19 Νοε.
13oC Αθήνα

Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ: Έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία – Το brand της Ελλάδας άλλαξε

Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ: Έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία – Το brand της Ελλάδας άλλαξε

Στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών μίλησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο της συνέλευσης ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο. Αναφέρθηκε στις επικείμενες παρεμβάσεις στις τιμές των καυσίμων, ενώ προσδιόρισε εκ νέου τον χρόνο διενέργειας των εκλογών την Άνοιξη του 2023.

O Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε ομιλία, στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Πρόκειται για ανοικτή εκδήλωση η οποία διεξήχθη υπό την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία κλείνει για τη χώρα μας έναν δωδεκαετή κύκλο πόνου.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε. Ένας 12ετής κύκλος περιπέτειας για την Ελλάδα κλείνει», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Την εποχή μας αλλάζουν πάρα πολλά, το βιώνουμε όλοι καθημερινά. Μέσα από την πανδημία γεννήθηκαν σημαντικές ευκαιρίες για την Ευρώπη και τη χώρα μας. Χωρίς την πανδημία δεν θα είχε συμφωνήσει η Ευρώπη σε ένα όργανο κοινού δανεισμού που μας ωφέλησε, κι αυτή ήταν μια τομή από την πανδημία, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «ο πόλεμος πριν έναν χρόνο φαινόταν αδιανόητος. Πέρα από την τραγικότητα της καταστροφής μιας χώρας από τη βάρβαρη επίθεση, τεράστιες επιπτώσεις υπάρχουν και στην αγορά ενέργειας και το φάσμα επισιτιστικής κρίσης. Είμαστε πια σε περιβάλλον πληθωρισμού, που όμοιό του δεν έχουμε ξαναζήσει εδώ και 40 χρόνια.

Θα βιώσουμε ένα περιβάλλον απότομα αυξημένων επιτοκίων για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, αυτό θα μας επηρεάσει όλους, επεσήμανε και πρόσθεσε πως παρά το ότι έχουμε το μεγαλύτερο χρέος, είμαστε σε καλύτερο σημείο από άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης χάρη στα μέτρα που λήφθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά κι επειδή το «Brand» Ελλάδα έχει αλλάξει προς το καλύτερο, κάτι που έχει αντανάκλαση και στην επιχειρηματικότητα».

Παρακολουθήστε τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη:

ΣΕΒ – Μητσοτάκης για παρεμβάσεις στην τιμή των καυσίμων – Εκλογές την Άνοιξη

Στοχευμένες κυβερνητικές παρεμβάσεις και στην τιμή των καυσίμων προέκρινε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση, που είχε απόψε με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και τον δημοσιογράφο, Παύλο Τσίμα στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως οι στοχευμένες παρεμβάσεις για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι κοινωνικά δίκαιες και αποτελεσματικές. Επανέλαβε, δε, ότι οι κυοφορούμενες παρεμβάσεις στην τιμή της βενζίνης, που εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, δεν θα είναι οριζόντιες, ως προς τον συγκεκριμένο φόρο, ώστε να μην επιβραβευθούν, έστω και εμμέσως, όλοι όσοι μπορούν να σηκώσουν το βάρος της τρέχουσας επιβάρυνσης.

Σημείωσε δε πως ο στόχος των αλλεπάλληλων κυβερνητικών «ενέσεων» στήριξης από τον καιρό της πανδημίας και εντεύθεν αποσκοπεί στο να κρατηθεί όρθιος ο παραγωγικός ιστός της χώρας.

«Η Ελλάδα έχει πάψει να λογίζεται όπως στο πρόσφατο παρελθόν ως η ειδική περίπτωση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επαναβεβαίωσε πως «έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε ακόμα έως το τέλος της 4ετίας».

Ερωτηθείς σχετικώς ο Πρωθυπουργός επέμεινε πως οι εκλογές προσδιορίζονται την άνοιξη του 2023. Επεσήμανε πως η χώρα είναι σε καλύτερη θέση συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και τα οσονούπω αναμενόμενα υψηλότερα επιτόκια και απέδωσε το συγκεκριμένο γεγονός στο ότι η χώρα έχει χαμηλές υποχρεώσεις αποπληρωμής χρέους, αλλά και πως η εικόνα της διεθνώς, το brand, έχει ουσιωδώς βελτιωθεί.

«Το ρίσκο Ελλάδα έχει πλέον μειωθεί δραστικά» τόνισε ο πρωθυπουργός, που επέμεινε πως περιβάλλει τις ελληνικές επιχειρήσεις με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη λόγω της ανθεκτικότητας τους, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικώς, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως μία από τις κεντρικές προτεραιότητες μιας δεύτερης θητείας της κυβέρνησης του είναι η μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης.

«Είναι αφελής όποιος πιστεύει πως μία τέτοια μάχη μπορεί να κερδηθεί μέσα σε μία 4ετία, πρόκειται για μία διαρκή μάχη. Στην περίπτωση της περικοπής των αναβολών στις δίκες σηκώνουμε συντεχνιακή σκόνη, θα το ξεπεράσουμε και θα προχωρήσουμε» διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την Παιδεία πραγματική επανάσταση και τόνισε πως για πρώτη φορά σπάμε τα στεγανά «τα Πανεπιστήμια από τη μία και οι επιχειρήσεις από την άλλη».

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η μείωση των εισφορών

Μιλώντας στην ανοιχτή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, στο πλαίσιο συζήτησης με τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, ο Πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, πως όταν υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος και σε συνδυασμό με τις αναλύσεις για το μέλλον του ασφαλιστικού, η προτεραιότητα θα είναι η μείωση των εισφορών.

Σημείωσε, ωστόσο, και τα βήματα που έχουν ήδη γίνει για τον περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους στα οποία περιλαμβάνεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Αντίστοιχα σημείωσε ότι και στο επίπεδο της δικαιοσύνης έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως η πιλοτική δίκη και ο περιορισμός των αναβολών. Τόνισε, ωστόσο, ότι «η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης είναι μία από τις προτεραιότητες για να διεκδικήσω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».

Παπαλεξόπουλος – ΣΕΒ: «Η χώρα μας σήμερα θεωρείται – και είναι – πιο ισχυρή»

Η αντιμετώπιση των άμεσων κινδύνων αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος κατά την ομιλία του στην ανοικτή εκδήλωση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

«Η χώρα μας σήμερα θεωρείται – και είναι- πιο ισχυρή, πιο αξιόπιστη, πιο ώριμη, από ότι προ δεκαετίας», τόνισε, πρόσθεσε ωστόσο ότι «βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με μια νέα, οξεία κρίση, σε ένα περιβάλλον με μεγάλες αβεβαιότητες».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η έλλειψη επενδυτικών σχεδίων, καθώς η χώρα έχει γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για εγχώριους και ξένους επενδυτές. «Ο κίνδυνος σήμερα αφορά τη δυνατότητά μας να υλοποιήσουμε με ταχύτητα, που έχει επενδυτικό νόημα ό,τι σχεδιάζεται, λόγω του πλαισίου της λειτουργίας της χώρας. Γι’ αυτό και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνουμε πίσω στην πορεία ολοκλήρωσης όλων των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων», σημείωσε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις