Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες με συμφωνία για την χορήγηση βοήθειας 50 δις ευρώ στην Ουκρανία και αφού παρακάμφθηκαν οι αντιρρήσεις του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. O Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε αμέσως μετά στους δημοσιογράφους.
Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και ποιο είναι το κέρδος για την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί όπως είπε «σχετικά σύντομα καταφέραμε να συμφωνήσουμε την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και φυσικά στην παροχή προβλέψιμης και σημαντικής οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία». Πρόσθεσε ότι ήδη από την προηγούμενη Σύνοδο είχαν ληφθεί υπόψιν και όλες οι ελληνικές θέσεις όπως η αύξηση κατά 2 δις συνολικά του φακέλου για χρηματοδότηση της μετανάστευσης και την αύξηση κατά 1,5 δις για φυσικές καταστροφές».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για το αγροτικό και τις κινητοποιήσεις ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το θέμα συζητήθηκε ακροθιγώς με πρωτοβουλία κάποιων χωρών και της Ελλάδας.
Σημείωσε ότι είναι ένα σύνθετο θέμα και αφορά και άλλες χώρες όχι μόνο την Ελλάδα και χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν τονίζοντας ότι: «Η Ελλάδα αγωνίστηκε παρασκηνιακά για το καθεστώς αγρανάπαυσης και αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για καλλιέργεια και κατά συνέπεια πρόσθετο εισόδημα και ενίσχυση των αγροτών».
Για το αν θα αλλάξει η αγροτική πολιτική της ΕΕ είπε ότι το 1/3 προϋπολογισμού της ΕΕ πηγαίνει για αγροτική πολιτική. «Θα πάρουμε πολλά χρήματα για την ΚΑΠ αλλά υπάρχουν προβλήματα ανταγωνισμού που πρέπει να συζητηθούν».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αναφερόμενος στην Θεσσαλία είπε ότι αν δεν είχαμε διαπραγματευτεί δεν θα μπορούσαμε να στηρίξουμε τους πληγέντες. «Η κυβέρνηση έμπρακτα έχει αποδείξει κοντά σε αγρότες και αλιείς μας και το ίδιο κάνουμε τώρα στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών που υπάρχουν και πιστεύω ότι όταν ξεδιπλώσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες μας θα το αντιληφθούν και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας», είπε χαρακτηριστικά.
Για την στάση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είπε: «Είδατε ότι μπορέσαμε να βρούμε συμφωνία έστω και αν χρειάστηκε να εξηγήσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και οι 26 χωρίς την σύμφωνη γνώμη του 27ου.
Για την ΚΑΠ υπογράμμισε ότι έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε προσαρμογές της νέας πραγματικότητας. «Μου φαίνονται οι ενστάσεις των αγροτών κατανοητές και δικαιολογημένες. Θεωρώ ότι το θέμα θα επανέλθει στην ατζέντα των συζητήσεων».
Για το Μεσανατολικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Δεν μάσησα τα λόγια μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν περιποιεί τιμή ότι δεν καταλήξαμε συμπεράσματα για την Μέση Ανατολή. Δυστυχώς έχουμε αποκλίνουσες απόψεις και πιστεύω ότι θα επανέλθει σε άλλο συμβούλιο. Η Ελλάδα ως μια χώρα με αξιοπιστία θα εξακολουθεί να κάνει αυτό που μπορεί για να συνεισφέρει σε μια ειρηνική επίλυση της τραγικής κατάστασης στη Γάζα και να θέτει μετ επιτάσεως την οριστική διευθέτηση με την λύση δυο κρατών».
Για το τι αποσπά η Ελλάδα και το χρονοδιάγραμμα για μεταναστευτικό και φυσικές καταστροφές ο πρωθυπουργός είπε: «Αυτά θα μας απασχολήσουν στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και όλων έχουν συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα θα πάρει αυτό που της αναλογεί από τα πρόσθετα κονδύλια που θα εκταμιευθούν. Έχουμε πολλές δομές που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους και κάνουμε και ευρωπαϊκή δουλειά στα σύνορα με την Τουρκία. Καταφέραμε για τον πρωτογενή τομέα και αποσπάσαμε πρόσθετους πόρους για την Θεσσαλία αλλά το μεγαλύτερο μέρος έχει έρθει από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ποσό των αποζημιώσεων που δόθηκε από τον ΕΛΓΑ είναι το διπλάσιο από αυτό το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές που έχουν καταβάλλει και καλά κάναμε. Η Ελλάδα βγαίνει πολύ ωφελημένη και όλα τα ελληνικά αιτήματα έγιναν δεκτά.
Για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια με αφορμή την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων ο πρωθυπουργός είπε: «Όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους και το νομικό πλαίσιο είναι σαφές. Το υπουργείο θα κάνει τη δουλειά για να επισημάνει στις ηγεσίες των πανεπιστημίων πως θα συμμορφωθούν με το νόμο για να μην χαθεί η εξεταστική. Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ήταν κορωνίδα του προγράμματος της ΝΔ και κανείς να μην εκπλήσσεται. Θα γίνει νόμος του κράτους και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σύντομα. Ο βασικός πυρήνας δεν αλλάζει».