Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για τον Αλέξη Τσίπρα που από τις πορείες έξω από την αμερικανική πρεσβεία βελτίωσε τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την οικονομία που είναι η προτεραιότητά του και για την Ελλάδα που θέλει να αφήσει όταν τελειώσει η θητεία του και για την ελπίδα του να αποδειχτεί καλύτερος πρωθυπουργός από τον πατέρα του.
Η πρώτη ερώτηση που δέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν για το γεγονός πως προέρχεται από πολιτική οικογένεια. «Θεωρώ τον εαυτό μου έναν όχι και τόσο τυπικό πολιτικό», απαντά ο πρωθυπουργός. «Το να προέρχεσαι από μια πολιτική οικογένεια δεν αποτελεί απαραίτητα πλεονέκτημα», λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Έπρεπε να δουλέψω πολύ σκληρά για να ξεπεράσω αυτό το στερεότυπο. Είμαι πολύ χαρούμενος που ο κόσμος με φωνάζει με το μικρό μου όνομα τώρα. Φαίνεται να πιστεύουν ότι δεν έχω αυτό το πόστο επειδή το είχε κι ο πατέρας μου», λέει και άλλη ερώτηση και δεν κρύβει πως «ελπίζω ότι θα είμαι πιο επιτυχημένος από τον πατέρα μου».
Κι αν η πρώτη ερώτηση ήταν για τον πατέρα του, η τελευταία αφορά αποκλειστικά τον ίδιο και το τι θέλει να λένε για εκείνον οι πολίτες. «Ότι η Ελλάδα είναι διαφορετική χώρα από τη χώρα που παρέλαβα», απαντά.
Ο Τσίπρας που… άλλαξε
Στη επισήμανση πως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε μια καλή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βελτιώθηκαν σημαντικά κατά τη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού παραδέχεται, πως όντως οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι εξαιρετικές, δεν παραλείπει μια… μπηχτή για τον πρώην πρωθυπουργό.
Click4more: Πρεσβεία ΗΠΑ: Το ραντεβού Μητσοτάκη – Τραμπ ήταν προγραμματισμένο
«Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο (Τσίπρας), ο οποίος ξεκίνησε ως ριζοσπάστης αριστερός, συμμετέχοντας σε διαμαρτυρίες έξω από την Αμερικανική πρεσβεία, κατέληξε να γίνει ένας πολύ στενός φίλος των ΗΠΑ. Νομίζω, όμως, ότι αυτό είναι καλό».
Οι στόχοι
Ο Νο1 στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, πως λέει στην Washington Post είναι η οικονομία. «Πρέπει να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις. Πρέπει να φέρουμε πίσω τους νέους Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στόχος μου είναι να γίνει η Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης».
Ερωτηθείς για τα «κόκκινα δάνεια» και τις τράπεζες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ευρωπαϊκές αρχές και την ΕΚΤ. «Ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να απαλλάξουμε τις τράπεζες από κόκκινα δάνεια 30 δισ. ευρώ. Χρειαζόμαστε πιστωτική αγορά στην Ελλάδα».
Το προσφυγικό
Στην ερώτηση αν προσανατολίζεται στο να αλλάξει ο Κανονισμός του Δουβλίνου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά: «Ναι. Το μεταναστευτικό γίνεται πάλι μεγάλο πρόβλημα. Την περασμένη εβδομάδα ήρθαν 3. 000 πρόσφυγες/μετανάστες» και οι περισσότεροι, όπως λέει, «είναι Αφγανοί ή από την Υποσαχάρια Αφρική».
«Τους στέλνει ο πρόεδρος της Τουρκίας», ερωτάται ο πρωθυπουργός. Και εκεί στέλνει ξανά ένα σαφές μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Αν θέλει να έχει ειλικρινή συζήτηση με την Ευρώπη, ο καλύτερος τρόπος δεν είναι να απειλήσει ότι θα τους στείλει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Αυτός δεν είναι ο τρόπος να διαπραγματευτείς με την Ευρώπη ή εν προκειμένω με την Ελλάδα. Μπορούμε να έχουμε ειλικρινή συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν. Εκείνος χρειάζεται οικονομική υποστήριξη. Έχει πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων στην Τουρκία. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι ένα παιχνίδι απειλών και αθώοι άνθρωποι να χρησιμοποιούνται ως μέσον για μια καλύτερη διαπραγμάτευση».
Το Αιγαίο και η Κυπριακή ΑΟΖ
Ερωτηθείς για τις παραβιάσεις των τουρκικών F-16 στο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός τονίζει πως «οι υπερπτήσεις φυσικά είναι ένα ζήτημα. Είναι παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, του ελληνικού εναέριου χώρου. Είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι που παίζεται εδώ και πολύ καιρό. Θα ήταν προς το συμφέρον όλων να εξομαλυνθεί η κατάσταση».
Αναφερόμενος στις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει πως η Άγκυρα παραβιάζει σαφώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. «Στέλνουν πλοία υποστήριξης και υπάρχουν τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή. Η Total και η Exxon Mobil έχουν δικαιώματα εξερεύνησης στην κυπριακή οικονομική ζώνη. Θα καταλήξει τελικά σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη θάλασσα. Η Τουρκία συμπεριφέρθηκε με πολύ επιθετικό τρόπο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο ούτε το Δίκαιο της θάλασσας».
Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Ερντογάν «θέλει πρόσβαση στις πηγές ενέργειας της ανατολικής Μεσογείου. Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε πολύ ξεκάθαρα ότι οι πόροι που βρίσκουμε πρέπει να διανεμηθούν με δίκαιο τρόπο και ότι όλοι οι Κύπριοι θα πρέπει να ωφεληθούν -Έλληνες και Τούρκοι. Ο Ερντογάν θέλει να διασφαλίσει ότι το φυσικό αέριο που θα βρεθεί, θα περάσει τελικά μέσω της Τουρκίας».