«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στο BBC One και στη δημοσιογράφο Laura Kuenssberg.
«Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο BBC για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Λονδίνο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη εργασίας, κατά την οποία θα έχει επαφές με επενδυτές, μέλη της ελληνικής ομογένειας, καθώς και συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, αλλά και με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ.
«Δεν έχουμε κάνει όση πρόοδο θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά είμαι υπομονετικός. Θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις. Έχω μια πλήρη θητεία μπροστά μου», δήλωσε.
Σχολιάζοντας το ρεπορτάζ ότι ο Κιρ Στάρμερ των Εργατικών είναι θετικός για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο ίδιος είπε: «Θα τον συναντήσω και αυτόν και τον πρωθυπουργό αύριο (σ.σ. τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου) και θα σας πω εν συνεχεία».
Σχετικά με το ναυάγιο της Πύλου τον περασμένο Ιούνιο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Ερευνούμε το περιστατικό, αλλά θα ήθελα να επισημάνω ότι το Λιμενικό μας έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές. Έχουμε δικαίωμα να ανακόπτουμε βάρκες στη θάλασσα και να επιστρέφουν εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν».
«Ρωτήσαμε αν θέλουν βοήθεια, δεν ήθελαν, ήθελαν να πάνε στην Ιταλία και πρέπει να αναζητήσουμε τις ευθύνες από τους διακινητές, όχι από τις χώρες. Γίνεται έρευνα από την ελληνική Δικαιοσύνη. Αλλά πρέπει να αναδείξουμε την ευθύνη των διακινητών. Δουλεύουμε με την Τουρκία και με την τουρκική ακτοφυλακή» υπογράμμισε.
Για την οικονομία, τέλος, είπε: «Αλλάξαμε πορεία στη χώρα, η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, η ανάπτυξη είναι πιο δυναμική, χαμηλώσαμε φόρους και πετύχαμε μεγαλύτερη ανάπτυξη. Οι δύσκολες μέρες για την Ελλάδα είναι πίσω μας».