Αυλαία με το MEGA και το Live News έριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις συνεντεύξεις της προεκλογικής περιόδου. Ο πρωθυπουργός μίλησε στον Νίκο Ευαγγελάτο για όλα τα θέματα τόσο της πολιτικής επικαιρότητας και ερωτήθηκε και για προβλήματα της καθημερινότητας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την υπόθεση Κατρούγκαλου, αναφέρθηκε σε όσα σχεδιάζει αν επανεκλεγεί, ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, απάντησε ότι την Δευτέρα θα αποκαλύψει τι θα κάνει με την διερευνητική εντολή έκανε τον προσωπικό του απολογισμό και μίλησε και για τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε πως ήταν η προεκλογική περίοδος για εκείνον. «Η μάχη είναι πάντα δύσκολη και όμορφη», είπε και πρόσθεσε: «Εγώ για όλη συνολικά την προεκλογική περίοδο, θεωρώ ότι είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία να επικοινωνήσουμε αυτά τα οποία κάναμε αυτή την τετραετία, και προφανώς να μιλήσουμε για το μέλλον, για τα σχέδιά μας για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Γιατί, ξέρετε, οι πολίτες ψηφίζουν πάντα για το μέλλον, όχι μόνο για το παρελθόν. Η ανάγκη υπόμνησης των όσων έγιναν έχει μία ξεχωριστή αξία ακριβώς επειδή επενδύω πολύ στη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και στην αξιοπιστία των λόγων, των δεσμεύσεών μου δηλαδή πριν τις εκλογές του 2019, και των πράξεων, αυτά δηλαδή τα οποία υλοποιήσαμε παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Άρα θα σας έλεγα ότι ήταν μια πολύ δημιουργική προεκλογική περίοδος».
Πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση επένδυσε πολύ στην τοξικότητα και στην πόλωση. «Προσωπικά επέλεξα να μην την ακολουθήσω και, σε κάθε ευκαιρία που είχα, να μιλώ για το μέλλον και για το σχέδιό μου για την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας».
Ο Κατρούγκαλος είπε όσα σκέφτονται πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ
Στο ερώτημα αν ήταν κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί διέγραψε ο κ. Τσίπρας τον κ. Κατρούγκαλο απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και στο παρελθόν έχει επιλέξει συνειδητά μία τακτική υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης, και μέσα από φόρους, και μέσα από εισφορές. Θέλω να σας θυμίσω ότι και τον Σεπτέμβριο του 2015, αφού είχε η χώρα αυτό το μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας δεν μας είπε ότι θα έφερνε στη συνέχεια τον νόμο Κατρούγκαλου και όμως τον έφερε. Και το αποτέλεσμα ήταν δραματικό. Σήμερα όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θυμούνται τι εισφορές πλήρωναν επί ΣΥΡΙΖΑ και τι εισφορές πληρώνουν σήμερα. Και ανησυχούν ότι μία ενδεχόμενη επάνοδος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τους επαναφέρει σε αυτό το επίπεδο των εισφορών. Πρέπει να σας πω, δε, ότι κατά την άποψή μου οι απόψεις Κατρούγκαλου δεν είναι μειοψηφικές. Απηχούν πολλούς ανθρώπους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, και στο παρελθόν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είχαν υπονοήσει ότι πίσω από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται μία νέα φοροεπιδρομή. Κατά συνέπεια θεωρώ ότι ο κ. Κατρούγκαλος απλά αποκάλυψε, εν τη ρύμη του λόγου του ίσως, αυτό το οποίο πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν. Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι αυτή η ατζέντα υπάρχει στο τραπέζι και σίγουρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα το συνυπολογίσουν και αυτό στην επιλογή που θα κάνουν την Κυριακή που μας έρχεται».
Για το τι θα κάνει για να στηρίξει την μικρή εργοδοσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «Για τους εργοδότες και για τις επιχειρήσεις ήδη η κυβέρνησή έχει κάνει πολλά. Έχουμε μειώσει τη φορολόγηση από το 29% στο 22%, έχουμε μειώσει τη φορολογία στα μερίσματα, έχουμε μειώσει σημαντικά τις εργοδοτικές εισφορές, έναν φόρο ουσιαστικά στην εργασία που επιβαρύνει και τον εργοδότη και τον εργαζόμενο. Και βέβαια, έχουμε στηρίξει τις επιχειρήσεις πάρα πολύ κατά την διάρκεια της πανδημίας και κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Αυτό είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι αναγνωρίζεται από όλους τους επιχειρηματίες, ειδικά τους μικρομεσαίους».
Σε άλλο σημείο είπε: «Έχουμε σήμερα συστηματικά πετύχει να έχουμε περισσότερες επιχειρήσεις που ανοίγουν, από επιχειρήσεις που κλείνουν. Και η μείωση της ανεργίας από μόνη της είναι αυτή που τελικά βοηθάει στην αύξηση των μισθών. Το ίδιο ισχύει και για τις επενδύσεις. Γίνονται σημαντικότατες επενδύσεις παντού στην Ελλάδα σήμερα και κατά κανόνα αυτές είναι επενδύσεις οι οποίες αναζητούν θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας».
Για την ακρίβεια παραδέχθηκε ότι «ειδικά στα τρόφιμα ο πληθωρισμός είναι επίμονος, παρότι δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης».
Όσον αφορά στα προβλήματα της καθημερινότητας και ειδικά για τις συγκοινωνίες ο πρωθυπουργός είπε ότι θα έχουμε 2.000 καινούρια λεωφορεία μέσα στα επόμενα τρία χρόνια στην Αττική και αυτό όπως τόνισε θα κάνει μεγάλη διαφορά.
Τέμπη: Είναι μεγάλο το βάρος για μένα
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την επίθεση που δέχθηκε πρόσφατα με αφορμή τα όσα είπε για τα Τέμπη και την εργαλειοποίηση του πόνου των συγγενών. «Ξέρετε όταν γίνεται κοπτοραπτική για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, τι θέλετε να σας πω εγώ παραπάνω; Δεν θέλω να μιλήσω για τις συναντήσεις που έχω κάνει εγώ με πολλούς γονείς, τις κρατώ μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Έτσι πρέπει. Είναι μεγάλο το βάρος και για μένα. Το έχω αναλάβει, με θάρρος πιστεύω, αναγνωρίζοντας την ευθύνη μου. Αλλά όχι να βάζουμε λόγια στο στόμα. Αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω για το θέμα αυτό, παρά μόνο να επαναλάβω τη δέσμευσή μου ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να κινηθεί γρήγορα και θα κινηθεί. Δεν είναι δικό μου θέμα, αλλά πιστεύω ότι και η ίδια η Δικαιοσύνη το αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη γι’ αυτό το οποίο έγινε και αυτή είναι και η δέσμευση, νομίζω, την οποία αναζητούν και οι γονείς, ειδικά των νέων ανθρώπων που χάθηκαν».
Κανένα περιθώριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη
Για το τι θα κάνει την Δευτέρα μετά τις εκλογές με την διερευνητική ο πρωθυπουργός είπε: «Εγώ δεν θα σας πω τι θα κάνω τη Δευτέρα, διότι πρέπει να δω το εκλογικό αποτέλεσμα για να μπορώ να σας το πω αυτό. Ούτε θα μπω σε υποθετικά σενάρια. Θα σας πω, όμως, μόνο αυτό το οποίο έχω ξαναπεί, ότι πρακτικά με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη δεν βλέπω αυτή τη στιγμή περιθώρια συνεννόησης, ούτε θεωρώ ότι η χώρα χρειάζεται μία ασταθή κυβέρνηση συνεργασίας». Για το τι θα κάνει με τη διερευνητική εντολή είπε ότι θα το αποκαλύψει τη Δευτέρα.
Δεν θα αλλάξω τον εκλογικό νόμο
«Άλλαξα τον εκλογικό νόμο στην αρχή της τετραετίας. Και θυμάστε και εσείς ότι πριν από κάποιο χρόνο είχε ξεκινήσει μια συζήτηση αν θα άλλαζα τον εκλογικό νόμο δεύτερη φορά για να κατεβάσω τον πήχη της αυτοδυναμίας. Και είχα πει ευθέως ότι εγώ παιχνίδια με τους θεσμούς δεν κάνω. Αυτοί είναι οι κανόνες. Αυτούς θέσπισα. Πήγαμε σε ένα πιο κλιμακωτό bonus. Θεωρώ ότι είναι ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα, το οποίο εξασφαλίζει και αναλογικότητα, αλλά και κυβερνησιμότητα. Ξέρω ποιος είναι ο στόχος, ξέρω ποιος είναι ο πήχης. Αυτός είναι, κατά την άποψή μας, ένας σωστός και δίκαιος εκλογικός νόμος και όπως δεν τον άλλαξα όταν είχα τη δυνατότητα για να προσαρμοστώ στις μεταβαλλόμενες δημοσκοπήσεις…».
Κανείς μας δεν είναι εδώ για πάντα
Ερωτηθείς για το πως αισθάνεται που σε μια εβδομάδα το πολύ δεν θα είναι στο Μαξίμου καθώς θα έχει αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Νομίζω το πρώτο το οποίο πρέπει να αντιληφθεί κανείς όταν μπαίνει σε αυτόν τον χώρο, είναι ότι δεν είναι εδώ για πάντα. Είναι εδώ για όσο καιρό οι πολίτες επιλέγουν να του, να της, αναθέσουν τη μεγάλη αυτή ευθύνη -γιατί ευθύνη είναι- της διακυβέρνησης της χώρας. Και το βάρος είναι μεγάλο και τίποτα νομίζω δεν σε προετοιμάζει για τη στιγμή που θα περάσεις για πρώτη φορά την πόρτα αυτού του κτιρίου και θα κάτσεις στην καρέκλα του Πρωθυπουργού. Και εγώ ξέρω τι πέρασα τέσσερα χρόνια και πόσες κρίσεις χρειάστηκε να χειριστώ, που ούτε τις φανταζόμουν. Άρα προφανώς και η επιθυμία μου είναι να συνεχίσω, αλλά όπως σας είπα αυτή είναι μία απόφαση των Ελλήνων πολιτών και νομίζω θα την πάρουν με καθαρότητα και νηφαλιότητα».
Θέλω να αποφύγω την κατάρα της δεύτερης 4ετιας
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σχολείο το Μέγαρο Μαξίμου. «Και εγώ είμαι πολύ πιο έμπειρος σήμερα, κι εγώ έμαθα από τα λάθη μου και κοίταξα πάντα να τα διορθώσω, αλλά θα σας έλεγα ότι είμαι και πολύ πιο αποφασισμένος. Ξέρω πολύ καλύτερα πώς να τρέξουμε πιο γρήγορα. Διότι τι θέλω να αποφύγω; Αυτό το οποίο ενδεχομένως κάποιοι συνάδελφοί σας να αποκαλούν «την κατάρα της δεύτερης τετραετίας». Δηλαδή, μία κυβέρνηση η οποία επανεκλέγεται και μετά λέει, «εντάξει, κάναμε τη δουλειά μας και τώρα πάμε να κατεβάσουμε ρυθμούς». Εγώ δεν θα πατήσω φρένο. Γκάζι θα πατήσω στη δεύτερη τετραετία. Θα τρέξουμε πολύ πιο γρήγορα να αλλάξουμε αυτά τα οποία δεν μας αρέσουν. Και θα σας έλεγα ότι σήμερα είμαι και πιο αποφασισμένος, και πιο έτοιμος, και πιο ορεξάτος, και πιο -θα έλεγα- ο ίδιος έτοιμος για να αντιμετωπίσω αυτές τις προκλήσεις της δεύτερης τετραετίας, εφόσον οι πολίτες επιλέξουν να συνεχίσω το έργο μου».
Ο Νίκος Ευαγγελάτος ζήτησε από τον πρωθυπουργό με μια-δυο προτάσεις να χαρακτηρίσει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Κατ’ αρχάς», είπε, «και οι δύο είναι πολιτικοί αντίπαλοι, με την έννοια ότι διεκδικούμε ο καθένας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για τον μεν Νίκο Ανδρουλάκη δεν μπορώ να σας πω πολλά, γιατί δεν τον έχω γνωρίσει ποτέ».
Για το πως αξιολογεί το Νίκο Ανδρουλάκη ως πολιτικό είπε ότι άποψή του είναι ότι «έχει φέρει το ΠΑΣΟΚ πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι έχει πάρει αποστάσεις από αρκετούς θα έλεγα συμπολίτες μας, που στήριξαν και μπορεί να στηρίζουν ακόμα το ΠΑΣΟΚ, που δεν αισθάνονται άνετα με αυτή την – θα έλεγα – μονομανία προσωπικής επίθεσης εναντίον μου. Μπορεί να έχουν και μία καλή άποψη για το έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει, άσχετα αν επιλέγουν να ψηφίζουν το ΠΑΣΟΚ. Ε, με τον κ. Τσίπρα γνωριζόμαστε τώρα πολύ καιρό. Δεν θέλω να πω πολλά πράγματα, παρά μόνο ότι είμαστε πολύ διαφορετικοί άνθρωποι και πολύ διαφορετικοί χαρακτήρες».