Site icon NewsIT

Μητσοτάκης στο Politico: Η Ελλάδα θέλει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν

24.07.2024 | 09:30
Μητσοτάκης στο Politico: Η Ελλάδα θέλει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν

Βέβαιος ότι η Ελλάδα θα πάρει ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο όσον αφορά στους Επιτρόπους εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico.

Κι αυτό γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός όπως αναφέρει το περιοδικό διαδραμάτισε βασικό ρόλο βοηθώντας την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στην Κομισιόν.

«Σίγουρα θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα οικονομικά, αλλά και το είδος της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στο Politico. 

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα επιθυμούσε την θέση του πρόσφατα ανακοινωθέντος Επιτρόπου για την Μεσόγειο ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν το λέω αυτό, αλλά λέω ότι υπάρχουν και άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να χωρέσουν σε αυτό. Σίγουρα πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να έχουμε έναν Επίτροπο για τη Μεσόγειο».

Και συνεχίζει: «Υποθέτω ότι τελικά θα είναι μια μεσογειακή χώρα. Δεν δηλώνω υποψηφιότητα επειδή υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα για εμάς και στο τέλος της ημέρας είναι μια απόφαση που λαμβάνεται από την πρόεδρο».

Ο Μητσοτάκης δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την επιλογή της Ελλάδας για την επόμενη Επιτροπή. Ο σημερινός Έλληνας επίτροπος, Μαργαρίτας Σχοινάς, δήλωσε στο Brussels Playbook αυτό το μήνα ότι θα ήθελε να παραμείνει και κάτι τέτοιο θα ήταν «μεγάλη τιμή».

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα ονόματα στο παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένου του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως. 

Τώρα που η φον ντερ Λάιεν ψηφίστηκε για ακόμα μια θητεία, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στέλνουν τους υποψηφίους τους για την επόμενη Επιτροπή. Η φον ντερ Λάιεν θα λάβει υπόψη την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων, την ισορροπία των πολιτικών κομμάτων και τη γεωγραφική ισορροπία κατά την κατανομή των χαρτοφυλακίων. 

Η έκκληση του Μητσοτάκη για μια κορυφαία θέση στην Επιτροπή έρχεται λίγες ημέρες αφότου η φον ντερ Λάιεν κέρδισε μια δεύτερη θητεία αφού έλαβε υποστήριξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πριν από αυτό, υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των ηγετών της ΕΕ. Για να επιτευχθεί συμφωνία ορίστηκαν έξι διαπραγματευτές για να πείσουν τους συναδέλφους τους να υπογράψουν. Ο Μητσοτάκης, μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, εκπροσώπησαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές.

Με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε αποδυναμωμένες θέσεις και με γεφυροποιούς όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο να αποχωρούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Μητσοτάκης μπορεί να θεωρεηθεί ότι ηγείται των ηγετών.

Γράφει το Politico: Ο Μητσοτάκης, ο οποίος εισήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου το 2019, κέρδισε άνετα τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους, αν και το κεντροδεξιό κόμμα του είχε χειρότερες επιδόσεις από ό,τι αναμενόταν στις ευρωεκλογές τον Ιούνιο.

«Εναπόκειται στους συναδέλφους μου να κρίνουν ποιος πραγματικά συνεισφέρει», είπε, υπογραμμίζοντας τον αριθμό των συνόδων κορυφής στις Βρυξέλλες στις οποίες έχει συμμετάσχει. «Έτσι και πάλι, προσπαθώ πάντα να προσθέσω αξία, όχι μόνο να μιλήσω εκ μέρους της Ελλάδας, όπως οφείλω, αλλά και να κοιτάξω το ευρύτερο τοπίο και να προσπαθήσω να πάρω αποφάσεις που ενισχύουν επίσης την Ευρώπη. Έτσι βλέπω τον ρόλο μου».

Ωστόσο, η πολιτική επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή σκηνή σημαδεύτηκε από ένα σκάνδαλο σχετικά με τη χρήση spyware. Στα τέλη του καλοκαιριού του 2022, η κυβέρνηση παραδέχτηκε την υποκλοπή του τηλεφώνου ενός ηγέτη της αντιπολίτευσης – μια κίνηση που χαρακτήρισε νόμιμη αλλά λανθασμένη εκείνη την εποχή.

Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την «ανοιχτή» προσέγγισή του για τον χειρισμό του σκανδάλου spyware και είπε ότι η κυβέρνησή του ανέλαβε την ευθύνη. «Αλλά νομίζω ότι συνολικά, η θετικότητα βγαίνει από την Ελλάδα και υπερτερεί κατά πολύ των αρνητικών. Ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε τέλειοι, αλλά πάντα αναγνωρίζαμε τα λάθη που έγιναν».

Προσβλέποντας στα επόμενα πέντε χρόνια, η Ευρώπη θα πρέπει να βρει τρόπους να χρηματοδοτήσει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ανταγωνιστικότητα και τις αμυντικές φιλοδοξίες της, τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υποστήριξε ότι υπάρχει μια «πνευματική ασυνέπεια μεταξύ του βάθους των στόχων μας και των οικονομικών μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας». 

Ενώ χώρες όπως η Πολωνία, η Γαλλία και η Ελλάδα πιέζουν για κοινό δανεισμό για επενδύσεις στην άμυνα, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν μέχρι στιγμής μπλοκάρει τη χρήση των λεγόμενων αμυντικών ευρωομολόγων. Αλλά ο Μητσοτάκης είναι αισιόδοξος ότι αυτές οι πρωτεύουσες μπορούν να πειστούν να αλλάξουν στάση, καθώς υπέγραψαν κοινό δανεισμό στον απόηχο της πανδημίας.

«Ήταν ακριβώς η ίδια ιστορία πριν συμφωνήσουμε για το Next Generation EU [το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ μετά τον κορονοϊό]. Ειδικά τώρα με αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ, δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε αφελείς όταν πρόκειται όχι μόνο για τη στρατηγική μας αυτονομία, αλλά και για την ικανότητά μας να χρηματοδοτούμε έργα κοινού ενδιαφέροντος όταν πρόκειται για την άμυνα», λέει, αναφερόμενος σε μια πιθανή επιστροφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version