Πολιτική

Μητσοτάκης στο Skynews: Η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην οποία ανέπτυξε το όραμά του για την μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη συνδέοντάς την με την Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή έδωσε μιλώντας στο Skynews ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Γλασκώβη όπου βρίσκεται για την Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Μίλησε επίσης για το σχέδιο που υπάρχει για την πράσινη μετάβαση στα μικρά ελληνικά νησιά αλλά και για το πως οι Έλληνες εφοπλιστές θα ηγηθούν στην πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία. 

«Έχουμε την ικανότητα να παράξουμε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια αλλά την ίδια ώρα η Μεσόγειος δοκιμάστηκε από τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού. Δημιουργήσαμε ένα υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για να προστατεύσουμε ζωές και περιουσίες και την ίδια ώρα πιέζουμε να ξεπεράσουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους που έχουν τεθεί από την ΕΕ. Βραχυπρόθεσμα θέλουμε να διαχειριζόμαστε με καλύτερο τρόπο τις πυρκαγιές και να χρησιμοποιήσουμε όλους τους πόρους όταν χρειάζεται για την προστασία πολιτών», είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Υπάρχει χώρος για μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μέλη της ΕΕ έχουμε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό από τον οποίο μπορούμε να αντλήσουμε πόρους και να συνεργαστούμε μεταξύ μας.

Θυμάμαι όταν ζητούσαμε βοήθεια από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης δεν είχαν αυτού του είδους την εμπειρία και είμαι χαρούμενος που το Ηνωμένο Βασίλειο έθεσε τους δικούς του φιλόδοξους στόχους. Ο πρωθυπουργός φάνηκε να είναι απόλυτα αφοσιωμένος στους στόχους που πρέπει να πετύχει η χώρα του και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τους δικούς του ανταγωνιστικούς πόρους.

Εμείς είμαστε μια χώρα που ηγείται στην ναυτιλία και κάλεσα τους εφοπλιστές μας να ηγηθούν της πράσινης μετάβασης επενδύοντας στο μέλλον της βιώσιμης ναυτιλίας.

Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με το Ηνωμένο Βασίλειο στην ενάλια αιολική ενέργεια. Είναι μεγάλο θέμα για την Ελλάδα και μεγάλο θέμα για το Ηνωμένο Βασίλειο και θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την ρύθμιση της ενάλιας αιολικής ενέργειας και υπάρχουν πολλές δυνατότητες σε αυτό τον τομέα στην Ελλάδα. Εδώ μπορούμε να συνεργαστούμε με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε και την συμφωνία με την Αίγυπτο αλλά και τα ωφέλη που μπορεί να προκύψουν. 

Είπε: «Μόλις υπογράψαμε μια συμφωνία με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική μας διασύνδεση και αν η Βόρεια Αφρική μπορεί να παράγει φθηνή ενέργεια από τον ήλιο τότε σκοπεύουμε να συνδεθούμε και ο πιο γρήγορος τρόπος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ανατολική Ευρώπη είναι μέσω της Ελλάδας.

Σκοπεύουμε να κατασκευάσουμε μια σύνδεση 3 γιγαβάτ η οποία θα μας δώσει το πλεονέκτημα που έχει η Βόρεια Αφρική στην παραγωγή φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας. Το επόμενο βήμα θα είναι το υδρογόνο και όταν θα παράγεται πράσινο υδρογόνο θα πρέπει με κάποιο τρόπο να μεταφέρεται στην Ευρώπη. Και η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι η πύλη εισόδου για την ηλεκτρική ενέργεια σήμερα και το υδρογόνο αύριο.

Είναι και το φυσικό αέριο και θα χρειαστούμε φυσικό αέριο το επόμενο διάστημα, οραματίζομαι την Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος που θα συνδέει την Μέση Ανατολή την Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη».

Στην συνέχεια αναφερόμενος στην πράσινη μετάβαση τόνισε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες που έχουμε για να μετατρέψουμε τα νησιά μας ειδικά τα μικρότερα βιώσιμα ενεργειακά.

Την Παρασκευή θα είμαι σε ένα μικρό νησί την Χάλκη που είναι κοντά στην Ρόδο για να παρουσιάσω ένα πλήρες σχέδιο για την απαλλαγή του από τον άνθρακα. Ήδη εφαρμόζουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο στην Αστυπάλαια με την VW. Εκεί μετατρέψαμε το νησί σε ένα εργαστήριο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Όταν μιλάμε για τη ναυτιλία και τα τα πλοία μικρών αποστάσεων ονειρευόμαστε να κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια.

Είμαστε ενθουσιαμσένοι και με τα μικρά νησιά μας και κινούμαστε πολύ γρήγορα σε αυτή την κατεύθυνση. Πριν από λίγο καιρό το νησί μου η κρήτη ήταν εξαρτώμενη από το πετρέλαιο και τώρα μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί και να παράγει και να εξάγει ενέργεια.

Είμαι πάντα αισιόδοξος και παρά το μικρό αποτύπωμα της Ελλάδας μπορεί να γίνει χώρα ηγέτης στον τομέα αυτό».

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα