Φιλόδοξο και ρεαλιστικό χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης που παρουσίασε χθες (27.05.2020) η Κομισιόν, τονίζοντας ιδιαίτερα πως έχει τα χαρακτηριστικά που εξ αρχής διεκδικούσε η Ελλάδα.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην εν εξελίξει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως το πρόγραμμα είναι παράλληλα δίκαιο, καθώς εισάγει την έννοια της αμοιβαιοποίησης του χρέους και κινείται περισσότερο στη λογική των επιδοτήσεων και λιγότερο των δανείων.
Click4more Ανοίγει ο δρόμος για το ευρωομόλογο μετά το «σχέδιο Μάρσαλ» της Κομισιόν
«Είναι σαφές, ασχέτως της τελικής κατάληξης των ποσών, ότι θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο από αυτό το πακέτο. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα και της αθόρυβης αλλά παραγωγικής και συνεπούς δουλειάς που έκανε η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πιστεύω ότι είναι, επίσης, και το απότοκο της εμπιστοσύνης που δείχνει πια η Ευρώπη προς την Ελλάδα. Προς την Ελλάδα της νέας εποχής, και είναι και η απτή αναγνώριση της μεγάλης αξιοπιστίας που η χώρα μας ανέκτησε τον τελευταίο χρόνο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Δίνει προτεραιότητα σε τομείς που αποτελούν μέρος και του δικού μας κεντρικού αναπτυξιακού σχεδίου. Πράσινη ανάπτυξη, υγεία, ψηφιακός εκσυγχρονισμός, αγροτική πολιτική, κατάρτιση, στήριξη του κόσμου της εργασίας», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας από τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επικυρώσουν το πρόγραμμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, αντιλαμβανόμενοι ότι η ευημερία – όπως ανέφερε – ακόμη και των χωρών που αντιδρούν στο πρόγραμμα εξαρτάται από την κοινή αγορά της ΕΕ και την επιβίωσή της. Εκτίμησε δε πως, ασχέτως της τελικής κατάληξης των ποσών, η Ελλάδα θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο από αυτό το πακέτο και ότι είναι το απότοκο της εμπιστοσύνης που δείχνει πια η Ευρώπη προς την Ελλάδα.
Το… «μήνυμα» στους υπουργούς
Ο πρωθυπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι η διαχείριση των κεφαλαίων που θα λάβει η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει με σχέδιο και σύνεση, σε βάθος τριετίας. «Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε για να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε», κατέληξε, ζητώντας από τους υπουργούς του ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην υπάρξει γραφειοκρατία.
«Θα χρειαστεί προσεκτικός κεντρικός σχεδιασμός, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα χρήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.
«Σε ένα άρθρο που διάβαζα σήμερα το πρωί, διάβασα μία ενδιαφέρουσα φράση, και την αναφέρω γιατί νομίζω ότι περιγράφει σε μία πρόταση αυτό το οποίο δεν πρέπει να κάνουμε με αυτό το μεγάλο πακέτο: Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Αυτή, νομίζω, η φράση θα πρέπει να περιγράφει τον τρόπο και την ευθύνη την οποία πρέπει όλοι να δείξουμε για την αξιοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού ευρωπαϊκού κεφαλαίου, το οποίο τίθεται στη διάθεση της χώρας μας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας παράλληλα αναφορά στη σημερινή επέτειο της υπογραφής της συμφωνίας ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Δείτε όλη την εισήγηση του πρωθυπουργού