Τετάρτη, 3 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Μητσοτάκης στον Economist: Εκλογές το 2027 – Είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα

Μητσοτάκης στον Economist: Εκλογές το 2027 – Είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα
eurokinissi

«Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, το δεύτερο ή τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Κεντροδεξιά ποσοστιαία στην Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της συζήτησης με τον Enrico Letta, στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε αναφορικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών: «Είχαμε θέσει έναν στόχο που δεν πετύχαμε και λαμβάνω σοβαρά υπόψιν μου τα μηνύματα. Υπήρξε κόπωση των πολιτών λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων αλλά κάποιοι επίσης επέλεξαν τις ευρωεκλογές για να στείλουν μήνυμα για το κόστος διαβίωσης και αυτό είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν άλλαξαν οι θεμελιώδεις πολιτικές δυναμικές. «Υπάρχει είπε ένα κεντροδεξιό κόμμα που ελκύει πολύ κόσμο με ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί αλλά και ανθρώπους του προοδευτικού κέντρου κάτι που μοιάζει άπιαστο για άλλα μεγάλα κόμματα της ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στόχος είναι τα επόμενα 4 χρόνια να κλείσουμε την ψαλίδα με την Ευρώπη, ότι δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές και αυτές θα γίνουν το 2027 και πρόσθεσε μάλιστα ότι όσοι τον είχαν αμφισβητήσει όταν το έλεγε και στην πρώτη θητεία του θα διαψευσθούν και πάλι. «Θα κριθούμε στο τέλος της 4ετιας», είπε.

Χαρακτήρισε τον εαυτό του ως έναν εκ πεποιθήσεως μεταρρυθμιστή. «Έχουμε μια νωπή ισχυρή εντολή για να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε και υπογράμμισε όσον αφορά στο μήνυμα που έλαβε από τους πολίτες: «Το μήνυμα ήταν καθίστε να δουλέψετε και κάντε αυτά για τα οποία έχετε δεσμευθεί και σας ψηφίσαμε».

«Τα πράγματα μπορούν μόνο να γίνουν καλύτερα» – Έσφαξε με το γάντι για τα Γλυπτά του Παρθενώνα τον Ρίσι Σούνακ

Ενόψει και των εκλογών στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, για το επεισοδιακό ταξίδι του στη Βρετανία με τον Ρίσι Σούνακ ο οποίος ματαίωσε το ραντεβού του μαζί του και αν εκτιμά ότι αν αλλάξει η κυβέρνηση θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. «Τα πράγματα μπορούν μόνο να γίνουν καλύτερα», είπε με νόημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι πολλοί λυπήθηκαν όταν η Βρετανία αποφάσισε να εγκαταλείψει την ΕΕ με το Brexit και υπενθύμισε ότι το πρώτο του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως πρωθυπουργός ήταν το τελευταίο στο οποίο συμμετείχε η Βρετανία. Τότε μας είπαν «τα λέμε» και θυμόμαστε τι έγινε.

Αν το δημοψήφισμα γινόταν τώρα τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά. Πρόσθεσε ότι θα ήθελε να απευθυνθεί στο νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας για μια πιο εποικοδομητική σχέση και ας ελπίσουμε ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην «ελληνική αποστολή» για πολλά χρόνια. Η βρετανική κυβέρνηση να μην σταθεί εμπόδιο σε μια πιθανή συμφωνία της Ελλάδας με το Βρετανικό Μουσείο και αν την ενθαρρύνει ακόμα καλύτερα».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις