Ομιλία απευθύνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «η πανδημία ανέκοψε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, μας ανάγκασε να σκεφτούμε εκ νέου τις εθνικές μας προτεραιότητες. Μετά την πρώτη νίκη, η Ελλάδα καλείται να επανέλθει στο δρόμο της προόδου. Η ύφεση το πρώτο τρίμηνο το 2020, ήταν πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για να συνεχίσει: «Και κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Ελλάδα εντάχθηκε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η χώρα εξακολουθεί να μπορεί να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους. (…) Λίγο πριν μας χτυπήσει ο κορονοϊός, ο δείκτης οικονομικού κλίματος κατέγραψε υψηλό 19ετίας. Και σήμερα είναι δέκα μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αυτά τα δεδομένα δίνουν υλικό για να χτίσουμε την οικονομική ανάκαμψη».
Δείτε όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/1361266224062419/
Φάκελος… πανδημία
«Η πανδημία ανέδειξε τη δυνατότητα της μικρής Ελλάδας -εντός εισαγωγικών- να ξεχωρίζει ως θετικό διεθνές παράδειγμα μετά από πολλά χρόνια. Το κράτος, έδρασε συνεκτικά και αποτελεσματικά και έδωσε σε όλους αίσθημα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Θέλω να ευχαριστήσω τις επιχειρήσεις που συνεισέφεραν στη μεγάλη αυτή προσπάθειας», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Απέναντι στις συνέπειες της κρίσης, η κυβέρνηση διέθεσε ένα τεράστιο ποσό για το μέγεθος της οικονομίας -συνολικά 24 δισεκατομμύρια. Σε πρώτη φάση το ΕΣΥ ενισχύθηκε με πάνω από 4.000 προσλήψεις, διπλασιάσαμε -έκτακτα- τα κρεβάτια των ΜΕΘ και θα φροντίσουμε οι δομές αυτές να γίνουν μόνιμες. Το κράτος έγινε εργοδότης – και του ιδιωτικού τομέα. Σε όλο το διάστημα της κρίσης κάλυψε μισθούς και εισφορές για ένα μεγάλο αριθμό εργαζόμενων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Click4more: Μπαράζ επαφών Δένδια στο Παρίσι για την τουρκική προκλητικότητα – Παρακολουθεί το θέμα η Unesco
«Το σχέδιο ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ καθιστά σχεδόν ακέραιη την αμοιβή των εργαζόμενων ακόμα και εάν αυτοί εργάζονται τις μισές ώρες. Πρόκειται για ένα σχέδιο που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν έκτακτες καταστάσεις. Καλώ και τις επιχειρήσεις σας να αξιοποιήσουν το σχήμα αυτό. Και θα υπάρχει ειδική αναφορά στον τομέα του τουρισμού. Η παρότρυνσή μας προς τα ξενοδοχεία είναι να ανοίξουν φέτος και να κάνουν χρήση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Είναι ένας τρόπος, οι εύρωστες επιχειρήσεις του τουρισμού, να συνεισφέρουν στη δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
«Ποτέ άλλοτε μια εξωγενής κρίση δεν έφερε τόση γρήγορη κάμψη των οικονομικών δεικτών. Στην πατρίδα μας ο πρωτογενής τομέας δέχτηκε τη σφοδρότερη επίθεση. Ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας χτυπήθηκαν, αλλά όχι καίρια», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Η δουλειά… από το σπίτι
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε επίσης έμφαση στην προστιθέμενη αξία της απασχόλησης από το σπίτι, σχολιάζοντας πως είναι ένας διαφορετικός τρόπος που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους και ειδικά στις γυναίκες ευελιξία.
«Δεν μπορούμε να αρκούμαστε στο πενιχρό 9,5% ως μερίδιο της βιομηχανίας στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Ο μέσος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 15%, η Ευρώπη η ίδια θέτει ως στόχο να φτάσουμε στο 20%. Ο δικός μας εθνικός στόχος θα πρέπει να είναι να πάμε στο 12% σε βάθος τετραετίας με προοπτική να φτάσουμε στο 15% έως το 2030, είναι στόχοι φιλόδοξοι, αλλά εφικτοί», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «προτεραιότητά μας η εξασφάλιση θέσεων εργασίας»
Μιλώντας για τα συμπεράσματα από την υγειονομική κρίση, ο πρωθυπουργός είπε: «Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να επαναπατριστούν στην Ευρώπη βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας για τη συλλογική μας ασφάλεια».
Click4more: Η Γαλλία φέρνει στο ΝΑΤΟ τις τουρκικές προκλήσεις!
«Η παραγωγή και η μεταποίηση παραμένουν ένα κρίσιμο μέγεθος για το σήμερα και το αύριο κάθε χώρας» προσέθεσε. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η πανδημία ανέδειξε τη δυνατότητα της “μικρής” Ελλάδας να ξεχωρίζει ως θετικό διεθνές παράδειγμα μετά από πολλά χρόνια». «Το κράτος που συχνά προκαλεί τα παράπονά μας λειτούργησε συνεκτικά και αποτελεσματικά και έδωσε σε όλους αίσθημα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και υπερηφάνειας» είπε.
«Η έννοια της νέας εμπιστοσύνης που χτίζεται ανάμεσα σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, στο κράτος, τις επιχειρήσεις, τον κόσμο της εργασίας, την κοινωνία των πολιτών, είναι κάτι που δεν πρέπει να απεμπολήσουμε βαδίζοντας προς την κανονικότητα» σημείωσε.
«Απέναντι στις συνέπειες της πρωτοφανούς κρίσης η κυβέρνηση διέθεσε ένα τεράστιο ποσό για το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας. 24 δισ. για τη στήριξη κρίσιμων κρατικών δομών, επιχειρήσεων και κυρίως των εργαζόμενων» προσέθεσε ο πρωθυπουργός.