Σαφές μήνυμα προς όλα τα στελέχη της ΝΔ έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου των τομεαρχών του κόμματος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε πως δεν τον ενδιαφέρει η σειρά εκλογής των βουλευτών στις επόμενες εκλογές για να συγκροτήσει την κυβέρνησή του.
“Κατανοώ τη μάχη του σταυρού, την έχω δώσει πολλές φορές. Ωστόσο, θέλω να θυμίσω ότι την επόμενη μέρα των εκλογών, τη σειρά εκλογής θυμούνται μόνον οι άμεσα ενδιαφερόμενοι”, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι για τον ίδιο “η σειρά αυτή δεν έχει καμία σημασία στην αξιολόγησή μου για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Αυτό που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από το να μοιράζουμε την πίτα των σταυρών μεταξύ μας είναι να προσελκύσουμε κοντά μας πολίτες που δεν μας είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές”. Κατέληξε, δε, λέγοντας πως ζητάει από όλους τους υποψηφίους του “μέτρο και προσοχή”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση που ακολούθησε έγινε αναφορά σε μια σειρά ζητημάτων της επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένων της συνταγματικής αναθεώρησης, της επιστολής των έξι βουλευτών υπέρ της κυβέρνησης, της τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής, την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και το χρόνο των εκλογών.
Ειδικά ως προς το χρόνο των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε όσα είπε στην ομιλία του και την εκτίμησή του πως οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές θα στηθούν πιθανότατα μαζί με τις ευρωεκλογές το Μάιο.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν δεν συμβεί αυτό, οι ευρωεκλογές θα είναι “μητέρα των μαχών” για τη ΝΔ, ενώ ο Κώστας Τασούλας παρατήρησε πως δεν έχει υπάρξει ποτέ προηγούμενο σύμπτωσης των εθνικών εκλογών με τις αυτοδιοικητικές, καθώς στην πράξη οι ετεροδημότες θα είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν μία από τις δύο κάλπες.
Επίσης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισήμανε πως πρακτικά είναι αδύνατη η ταυτόχρονη διεξαγωγή όλων των εκλογικών αναμετρήσεων, καθώς θ’ απαιτηθούν 45.000 εφορευτικές επιτροπές.
Αλλά και ο αντιπρόεδρος, Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε πως αν συμπέσουν εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές και ισχύσει η ψήφος των ομογενών με βάση την πρόταση της κυβέρνησης, τότε θα συμβεί το παράδοξο να μετράει η ψήφος αυτή για το σύνολο των ευρωβουλευτών, αλλά στις εθνικές εκλογές μόνον για τρεις βουλευτές από τους 300.
Για την επιστολή των έξι, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως “δημιουργεί μια παρασυνταγματική δομή που δεν έχει προηγούμενο στη διεθνή κοινοβουλευτική ιστορία, καθώς είναι αδιανόητο βουλευτές να εκχωρούν εν λευκώ την ψήφο τους σε άλλο κόμμα από αυτό που ανήκουν”.
Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν στην τοποθέτησή της για το ζήτημα ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έστρεψε τα πυρά της εμμέσως κατά του Αλέξη Τσίπρα και επισήμανε πως “ουδέποτε αποτόλμησε κάποιος αρχηγός να ζητήσει εγγράφως την παράδοση της συνείδησης των βουλευτών εν λευκώ για νομοσχέδια που θα φέρει”.
Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι η ΝΔ δεν είναι κατ’ αρχάς αρνητική στο ενδεχόμενο να διατηρήσουν το προνόμιο του λόγου στη Βουλή όσοι αρχηγοί έχασαν την κοινοβουλευτική τους ομάδα.
Μολαταύτα, δεν θα δεχθεί να διατηρήσουν τα κεκτημένα που απολαμβάνουν ως επικεφαλής κοινοβουλευτικών ομάδων.