Άνοιγμα σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία με την οποία άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου της ΝΔ
«Η ΝΔ είναι το κόμμα των πολλών. Είναι η παράταξη που ενώνει τους Έλληνες και γεφυρώνει τα ρήγματα που προκάλεσε η κρίση στην ελληνική κοινωνία. Μπορούμε να ενώσουμε τους Έλληνες», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, εντοπίζοντας το χαρακτηριστικό αυτό ως την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο είπε ότι δίχασε την Ελλάδα και ότι αποτελεί πλέον καθολικό αίτημα να φύγει από τη διακυβέρνηση της χώρας. «Να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο γι’ αυτά που κάνει, αλλά και γι’ αυτά που πιστεύει. Αξίζουμε καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης άρχισε να ξεδιπλώνει το κυβερνητικό του πρόγραμμα και ζήτησε από όλα τα κομματικά στελέχη «να φορέσουν τη στολή εργασίας» και να είναι σε ετοιμότητα για εκλογές, υποστηρίζοντας ότι το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου της ΝΔ («Ελλάδα, μπορούμε») είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Αναφερόμενος δε στην παράλληλη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΝΔ τη χαρακτήρισε ως φθηνή φιέστα αντιπερισπασμού και επέμεινε εμμέσως στον ισχυρισμό του που… εκνεύρισε τον πρωθυπουργό. Ότι, δηλαδή, αντάλλαξε τη μη περικοπή των συντάξεων με το Σκοπιανό και τη συμφωνία των Πρεσπών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ είναι η εξαγγελία για βοήθημα 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες και για κάθε νέο παιδί που γεννιέται, αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Ειδικά σε ό,τι αφορά το επίδομα γέννησης, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα περάσει στον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ και θα δοθεί με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ για τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης των νέων μητέρων θα προβλεφθεί μείωση του συντελεστή ΦΠΑ. Επίσης, θα ισχύσει αφορολόγητο για κάθε παιδί που θα προσαυξάνει το αντίστοιχο των γονέων κατά 1.000 ευρώ.
Σε μια προσπάθεια συντονισμένης παρέμβασης για το δημογραφικό και σ’ αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα οικονομικά μέτρα θα συνοδευτούν και από δέσμη κοινωνικών μέτρων, όπως η δυνατότητα για τις μητέρες να επιλέγουν οι ίδιες το χρόνο της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας, η καθιέρωση προγράμματος βοήθειας στην εργαζόμενη μητέρα για τη φύλαξη των παιδιών, επίδομα 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο και ανά παιδί για όσες οικογένειες δεν βρίσκουν θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό κτλ.
Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι «το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία, ώστε να προχωράμε όλοι μαζί μπροστά και να μη μένει κανείς πίσω». Στη δέσμη οικονομικών μέτρων προστίθενται επίσης η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας, η καθιέρωση κατώτατου φορολογικού συντελεστή 9% για τα φυσικά πρόσωπα, η μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, η μείωση εντός τετραετίας των ασφαλιστικών εισφορών από 20% στο 15%, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% και 24% σε 11% και 22% αντίστοιχα, ευρεία ρύθμιση 120 δόσεων για όλους τους πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, η αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας, η μείωση του κόστους στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης.
Επίσης, η δημιουργία ασφαλιστικού συστήματος τριών πυλώνων, η αύξηση της δαπάνης για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στο 1 δις ευρώ για την κάλυψη 800 χιλιάδων δικαιούχων και η αύξηση του προϋπολογισμού για τα επιδόματα ανεργίας κατά 200 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το διπλασιασμό του αριθμού των δικαιούχων. Συνοψίζοντας, τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να θυμούνται τα εξής ως κεντρική ιδέα των δεσμεύσεων της ΝΔ: λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «στόχος της πολιτικής μας δεν είναι μόνο η ανάπτυξη της χώρας, αλλά να γεφυρώσουμε τα ρήγματα, να άρουμε τις διαιρέσεις, να μειώσουμε τις ανισότητες. Να δουλέψουμε, δηλαδή, για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της μεσαίας τάξης στη χώρα μας. Τη μεσαία τάξη που έφτιαξαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας, οι μητέρες και οι γιαγιάδες μας, από το τέλος του τραγικού Εμφυλίου, περνώντας από τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση, την ταχύτατη πολιτική σταθεροποίηση και τον εκδημοκρατισμό της Μεταπολίτευσης και φτάνοντας στην Ελλάδα της Ευρώπης».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως πρέπει να φύγει «για να πάει επιτέλους η Ελλάδα μπροστά», ενώ επισήμανε ιδιαίτερα ότι διέλυσε συνειδητά τη μεσαία τάξη κι εξαπάτησε τους Έλληνες, χρησιμοποιώντας αυτή την εξαπάτηση ως εργαλείο της πολιτικής της. Ειδικά δε για το Σκοπιανό, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δίχασε τον ελληνικό λαό και δεν επιχείρησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής συναίνεσης για να λύσει το μείζον εθνικό πρόβλημα. Ότι είπε «ναι» εκεί που έξι πρωθυπουργοί είπαν «όχι», δηλαδή στην αναγνώριση δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας. Αλλά και ότι αντάλλαξε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχει ληφθεί ποτέ με μία μείζονα εθνική υποχώρηση. Όσο για τη στάση της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, επέμεινε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να την ψηφίσει «ούτε τώρα ούτε αύριο ούτε ποτέ».