Τετάρτη, 20 Νοε.
15oC Αθήνα

Μητσοτάκης: Συμφωνία – πακέτο με την Γεννηματά “απομακρύνει” τον Παυλόπουλο;

Μητσοτάκης
Φωτογραφία: Intime

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της ψήφου των αποδήμων, ωστόσο το “ζουμί” δεν περιορίζεται μόνο εκεί.
“Κλειδί” η στάση της Φώφης Γεννηματά, μπορεί να κρίνει τα πάντα! Πώς το… σύνολο μπορεί αν φέρει deal και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Γιατί το σενάριο… δεύτερης θητείας Παυλόπουλου μοιάζει να απομακρύνεται.
Πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση τα “αγκάθια” του ΣΥΡΙΖΑ. Όλο το παρασκήνιο.

Δεν έχει κλείσει οριστικά το θέμα της ψήφου των αποδήμων, παρά την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί την πρόταση της κυβέρνησης κι αντίστροφα. Η σύγκλιση της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ πρέπει να θεωρείται δεδομένη – εκτός κι αν αλλάξουν δραματικά οι ισορροπίες στο δίδυμο Μητσοτάκης – Γεννηματά όσο θα προχωράει η διαβούλευση για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου του σχεδίου νόμου – ενώ το ΚΚΕ εξακολουθεί ν’ αφήνει παράθυρο συναίνεσης και η κυβέρνηση να κλείνει το μάτι στις προτάσεις του.

Ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που οι Γιάνης Βαρουφάκης και Κυριάκος Βελόπουλος εμφανίζονται θετικοί επί της αρχής, οι πιθανότητες να βρεθεί η πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή είναι πολλές, όπως ενημέρωσε σχετικά και η κυβέρνηση με ανακοίνωση.

Ο Μητσοτάκης, ο… ΠτΔ και η συμφωνία – πακέτο με ΚΙΝΑΛ

Εξαιρετικά ενδιαφέρον αναδεικνύεται, όμως, το γεγονός ότι από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά και όσα διέρρευσαν σχετικά με τη συζήτησή τους για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απομακρύνεται το ενδεχόμενο ανανέωσης της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου.

Αντιθέτως, οι αναφορές σε πρόσωπο που θα πρέπει να εκφράζει τη συναίνεση και το ενδεχόμενο αυτό να προέρχεται από την Κεντροαριστερά ενισχύουν τις εκτιμήσεις πως – όπως έγραψε το newsit.grμπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία-πακέτο ανάμεσα σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για την ψήφο των αποδήμων, τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική αναθεώρηση και την εκλογή ΠτΔ.

Εκείνο που απομένει λοιπόν είναι να συγκεράσει η κυβέρνηση τις διαφορές ανάμεσα σε ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία που θα εξασφαλίσει τις (τουλάχιστον) 200 ψήφους που απαιτεί το Σύνταγμα για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος.

ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Μέρα25 και Ελληνική Λύση αθροίζουν συγκεκριμένα 214 βουλευτές, ενώ η ιστορία της επιστολικής ψήφου π.χ. χωρίζει Χαριλάου Τρικούπη και Περισσό, ωστόσο δεν φαίνεται πως θ’ αποτελέσει εμπόδιο εάν είναι το τελικό στάδιο πριν τη συμφωνία, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και του ΚΙΝΑΛ.

Ιδιαίτερα δε όταν και οι δύο πλευρές αποδέχονται τους όρους που βάζει το ΚΚΕ για την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα όσων αποδήμων θα έχουν δικαίωμα ψήφου (ελληνικό ΑΦΜ) και το χρονικό όριο διαμονής στο εξωτερικό.

Από εκεί και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα φαίνεται πως θα μετακινηθεί από τις θέσεις του, αλλά στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν με νόημα πως «πολλές φορές ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει στάση και αυτό δεν μας ξενίζει».

Θεωρούν προφανώς ότι εάν επιτευχθεί συναίνεση με τα άλλα κόμματα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα απομονωθεί πολιτικά κι ενδέχεται έτσι να συμπράξει κι εκείνος, αρκεί βέβαια να βρεθεί μια ενιαία φόρμουλα που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Από την κυβέρνηση, όμως, τονίζουν σε κάθε περίπτωση πως ενώ είναι ανοιχτοί στις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ, η υπόθεση της μη προσμέτρησης της ψήφου των αποδήμων στο εκλογικό αποτέλεσμα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει «κόκκινη γραμμή» για τους ίδιους.

Ρεπορτάζ: Αιμίλιος Περδικάρης
Φωτογραφίες: Intime.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις