Τετάρτη, 20 Νοε.
15oC Αθήνα

Μητσοτάκης: Θα καταψηφίσω τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά αν ψηφιστεί, θα τη σεβαστώ – Μαξίμου: Εκτίθεσαι…

Μητσοτάκης: Θα καταψηφίσω τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά αν ψηφιστεί, θα τη σεβαστώ – Μαξίμου: Εκτίθεσαι…

Τη θέση του πως αν η συμφωνία με την ΠΓΔΜ ψηφιστεί από τη Βουλή πριν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, θα τη σεβαστεί ως πρωθυπουργός επανάλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η δήλωσή του πως στις 20 Αυγούστου τελειώνει το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, προκάλεσε την αντίδραση του Μαξίμου, που τον… καλωσόρισε στην πραγματικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το αίτημά του για εκλογές άμεσα στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Επανάλαβε αυτό που είχε πει και σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ: πως αν η συμφωνία με την ΠΓΔΜ περάσει από τη Βουλή πριν γίνουν εκλογές, τότε εκείνος όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα τη σεβαστεί.

«Έχω πει ξεκάθαρα ότι δεν μου αρέσει αυτή η συμφωνία. Η Νέα Δημοκρατία θα την καταψηφίσει, όποτε κι αν αυτή έρθει προς ψήφιση. Αλλά προφανώς οφείλω να τη σεβαστώ ως εθνική δέσμευση της Ελλάδας εφόσον αυτή κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο… Αν είχαμε διαπραγματευθεί εμείς, θα αναζητούσαμε διαφορετική λύση. Η κυβέρνηση έχει παραχωρήσει στον βόρειο γείτονα μας κάτι που καμία άλλη ελληνική κυβέρνηση δεν θα διανοούνταν να κάνει: να αναγνωρίσει  «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα» παρά το γεγονός ότι η χώρα θα ονομαστεί «Βόρεια Μακεδονία». Αυτό είναι παράδοξο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη SZ.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέφερε: «Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να κρατάει ομήρους τους δύο Έλληνες που εισήλθαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος μία ομιχλώδη μέρα του Μαρτίου. Αυτό δεν αποτελεί ένδειξη σχέσεων καλής γειτονίας».

Μητσοτάκης: Εκλογές το συντομότερο

Στην ίδια συνέντευξη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανάλαβε και το αίτημά του για εκλογές το συντομότερο δυνατό «διότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει να προσφέρει πλέον τίποτα στη χώρα. Στις 20 Αυγούστου εκπνέει το τρίτο και τελευταίο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον. Με εξαίρεση τον τουρισμό η οικονομία δεν αναπτύσσεται».

«Και κανείς δεν μιλά για το ιδιωτικό χρέος, το οποίο έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 50% τα τελευταία τρία χρόνια, από 80 δισ. σε 130. Αναφέρομαι στα χρέη των πολιτών στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν χάσει την ελπίδα. Οι άνθρωποι δεν θα αισθανθούν καμία πραγματική αλλαγή. Οι φόροι ήταν και  παραμένουν πολύ υψηλοί. Οι συντάξεις θα περικοπούν για άλλη μια φορά. Το έχει άλλωστε συμφωνήσει αυτό ο κ. Τσίπρας. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέκρινε το γεγονός ότι θα υπάρξει ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας, την οποία αποδίδει στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση. «Εάν υπήρχε επαρκής εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις, τότε δεν θα χρειάζονταν ένας τόσο αυστηρός μηχανισμός παρακολούθησης για όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα».

Σεβασμός και στους στόχους

Σε ερώτηση πώς θα χρηματοδοτήσει ο ίδιος τη μείωση της φορολογίας που υπόσχεται εφόσον εκλεγεί, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι θα σεβαστεί τους συμπεφωνημένους με τους δανειστές στόχους, ωστόσο, κατά τη γνώμη του, υπάρχουν περιθώρια ελιγμών. «Θα τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Αλλά υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας… Ο δικός μου στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα μικρότερο αλλά πιο αποτελεσματικό κράτος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπερφορολογώντας την οικονομία, συσσώρευσε το υπερπλεόνασμα. Είναι δίκαιο να επιστρέψουμε αυτά τα χρήματα στην πραγματική οικονομία… Θα μειώσω φόρους και θα αναμένω μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση.

Η κυβέρνηση έκανε ελάχιστα για να μεταρρυθμίσει τη δημόσια διοίκηση. Αντιθέτως τα τελευταία τρία χρόνια αύξησε τις δαπάνες προσωπικού (σ.σ. μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων) κατά 500 εκατομμύρια ευρώ. Θέλω ένα μικρότερο, αλλά αποτελεσματικότερο κράτος», τόνισε.

Σε ερώτηση για το αν μικρότερο κράτος, σημαίνει και άλλες απολύσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ λέει: «Όχι. Σημαίνει ότι θα προσλαμβάνουμε λιγότερους ανθρώπους από αυτούς που συνταξιοδοτούνται. Και θα μειώσουμε τον αριθμό των συμβασιούχων».

Για το μεταναστευτικό λέει ότι «μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα. Άλλωστε αυτή θα αφορά μικρό αριθμό ανθρώπων. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο κ. Τσίπρας αδιαφορεί για την προστασία των συνόρων της ΕΕ». Προσθέτει ότι η «συμφωνία του Δουβλίνου έχει χρεοκοπήσει. Χρειαζόμαστε μια νέα».

Μαξίμου: Καλώς ήρθες στην πραγματικότητα

Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε η κυβέρνηση τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Süddeutsche Zeitung για την οικονομία. Τον κατηγόρησε ότι για άλλη μια φορά εκτίθεται διεθνώς και… καλωσόρισε τον «επώδυνο συμβιβασμό του με την πραγματικότητα».

«Για ακόμη μία φορά ο κ. Μητσοτάκης εκτίθεται διεθνώς. Αφού έβγαλε ψεύτες τη μισή Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το σύνολο των θεσμών, επιμένοντας πως η χώρα δήθεν εισέρχεται σε τέταρτο μνημόνιο, μιλώντας σήμερα στην Suddeutsche Zeitung άφησε κατά μέρος τις ασυναρτησίες και δήλωσε πως στις 20 Αυγούστου λήγει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα» σημειώνει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σε γραπτή ανακοίνωσή του. «Καλωσορίζουμε τον επώδυνο συμβιβασμό του κ. Μητσοτάκη με την πραγματικότητα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις