Τετάρτη, 24 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Μητσοτάκης: Θα ζητήσω έκτακτα μέτρα στήριξης των καταναλωτών στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής 

Μητσοτάκης: Θα ζητήσω έκτακτα μέτρα στήριξης των καταναλωτών στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής 

Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα θα ζητήσει έκτακτα μέτρα στήριξης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ρουμανία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Βραχυπρόθεσμα είναι αναγκαίο να υπάρξουν έκτακτα μέτρα στήριξης των ευρωπαίων καταναλωτών και επιχειρήσεων καθώς όλες οι χώρες με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο επιδοτούν. Για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ και το οποίο είναι δημοσιονομικά επώδυνο. Θα το θέσω στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε επίσης, «στο ενεργειακό πεδίο η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η τροφοδοσία μας σε φυσικό αέριο να είναι ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Από την τρέχουσα κρίση, ωστόσο, εξάγονται τρία συμπεράσματα: Πρώτον ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια πρέπει να επιταχυνθεί με τρόπο που δεν θα πλήξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η φθηνότερη ενέργεια είναι η πράσινη ενέργεια, πρέπει να διευρύνουμε τις πηγές προμήθειας ενέργειας, ώστε να μειώσουμε την εξάρτηση μας από τη Ρωσία και εδώ μπορεί να διαδραματίσει ρόλο η Ρουμανία, η οποία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της σε φυσικό αέριο. Δεύτερον, οι Ευρωπαίοι πρέπει να λάβουν έκτακτα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το επώδυνο δημοσιονομικό πρόβλημα και θα θέσω το συγκεκριμένο ζήτημα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Τρίτον η συζήτηση περί στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρη».

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε πως «η πόρτα μας είναι πάντα κλειστή σε ό,τι αφορά στις απειλές, αλλά το παράθυρο μας πάντα ανοιχτό σε ό, τι αφορά στον διάλογο» αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Τουρκία. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρας μας στηρίζει ένθερμα το αίτημα του Βουκουρεστίου για να εισέλθει στο σύστημα Σένγκεν και επανέλαβε ότι η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Για το Ουκρανικό, ο πρωθυπουργός για ακόμα μια φορά καταδίκασε την στάση της Ρωσίας. 

«Η επίσκεψή μου γίνεται, δυστυχώς, στη σκιά της προχθεσινής απόφασης της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας από τις αυτοπροσδιοριζόμενες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Αλλά δυστυχώς και την απόφαση να στείλει στρατεύματα σε ουκρανικό έδαφος. Είναι κινήσεις που παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τις συμφωνίες του Μινσκ. Είναι εκφράσεις αναθεωρητισμού που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Και θα ήθελα από το βήμα αυτό να επαναλάβω ότι θεμελιώδης αρχή της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών. Καταδικάζουμε συνεπώς -και σε αυτό βρεθήκαμε σε απόλυτη σύμπνοια με τον φίλο Πρωθυπουργό της Ρουμανίας- απερίφραστα, πρωτοβουλίες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες. Kαι ως κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας έτσι ώστε η αντίδρασή μας να μην είναι μόνο κοινή αλλά να είναι και ουσιαστική», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει έναν επιπλέον λόγο να παρακολουθεί με πολύ μεγάλη ανησυχία όσα εξελίσσονται στην ανατολική Ουκρανία γιατί, όπως γνωρίζετε, στην περιοχή αυτή ζει ελληνική κοινότητα, της οποίας η ιστορία ξεπερνά τους 20 αιώνες. Βασικό μας μέλημα, λοιπόν, είναι η στήριξη των ομογενών μας στην Ουκρανία και γι’ αυτό το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή προς αυτή την κατεύθυνση. Τα τελευταία γεγονότα θέτουν, ασφαλώς, ζητήματα διεθνούς ασφάλειας και αμφισβήτησης συνόρων και συνθηκών στα οποία η παγκόσμια κοινότητα και πρώτα και πάνω από όλα η ευρωπαϊκή μας οικογένεια καλείται να απαντήσει. Εξάλλου εμείς στην Ευρώπη ξέρουμε καλά ότι ποτέ και κανέναν δεν ευνόησε η βία και η αστάθεια». 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις