«Συζητήσαμε και καταδικάσαμε με σαφή τρόπο την συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στη Μεσόγειο είναι το διεθνές δίκαιο», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για το προσφυγικό ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο πλευρό της Ελλάδας τάχθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν στις δηλώσεις του στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε μεταξύ άλλων: «Καταδικάζουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας. Συζητήσαμε και καταδικάσαμε με σαφή τρόπο την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε πλοία και κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Είναι σαφής παραβίαση της Συμφωνίας του Βερολίνου. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ήθελα να συγχαρώ την επιθυμία της Ελλάδας να συνδράμει την ευρωπαϊκή προοπτική».
Είπε ακόμα ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας για να επιστρέψει στις χώρες τους τους παράνομους μετανάστες. Ο Γάλλος Πρόεδρος πρόσθεσε ακόμα ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Ελλάδα.
Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στον Γάλλο Πρόεδρο ότι η Ελλάδα προσβλέπει στις επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων. Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ενημέρωσε τον Γάλλο Πρόεδρο και ότι είναι κοινή η καταδίκη των κινήσεων της Άγκυρας στην Λιβύη. «Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης είναι άκυρο. Μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στη Μεσόγειο είναι το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα καλωσορίζει την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο», είπε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα είναι κράτος πρώτης εισόδου. Η Γαλλία είναι χώρα προορισμού δευτερογενών ροών αλλά είναι ενδιαφέρον ότι παρότι έχουμε διαφορετικά χαρακτηριστικά έχουμε απόλυτη συναντίληψη στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος», είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα και η Γαλλία συμφωνούν ότι τρία είναι τα κλειδιά ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο: πρώτον ότι τα εξωτερικά μας σύνορα, ειδικά τα ανατολικά πρέπει να φυλάσσονται με ευθύνη όλης της Ευρώπης και να ενταθούν οι επιστροφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο σε διμερές, όσων δεν δικαιούνται προστασία. Δεύτερον συμφωνήσαμε ότι η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται και από την Τουρκία. Παρά τις διαφορές μας θέλουμε τη γειτονική μας χώρα συνεργάτη στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού προβλήματος.
Και τρίτον συμφωνήσαμε ότι η διαχείριση του προβλήματος σε όλα τα επίπεδα δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε εθνικούς χειρισμούς. Αποτελεί κατεξοχήν ένα ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».
Τέλος, στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «Με τον Πρόεδρο Μακρόν συντασσόμαστε απόλυτα στην ίδια πλευρά απέναντι στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα άλλωστε ήταν από τις πρώτες χώρες που δεσμεύτηκε στο φιλόδοξο ευρωπαϊκό όραμα μιας κλιματικά ουδέτερης οικονομίας έως το 2050. Έχουμε αναλάβει πολύ τολμηρές δεσμεύσεις».
Δείτε τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν και του Κυριάκου Μητσοτάκη
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γαλλία, έρχεται να προστεθεί στη σειρά επαφών του κ. Μητσοτάκη το τελευταίο χρονικό διάστημα με τα ελληνοτουρκικά σε πρώτο πλάνο, με τη Γαλλία εμπράκτως ν’ αποδεικνύεται ο πιο στενός σύμμαχος της Ελλάδας και ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής των θέσεών της στα ευρωπαϊκά και διεθνή fora. Δεν πρόκειται, άλλωστε, μόνο για τη δεύτερη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν μέσα σε πέντε μήνες στα Ηλύσια Πεδία, αλλά επί της ουσίας έχει μια «βαριά» ατζέντα.
Μετά τη συνάντηση, με τον κ. Μακρόν, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνεται από το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και στο οποίο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι δεκάδων γαλλικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και κολοσσοί, όπως π.χ. η Airbus, η L’ Oreal και η Thales. Στην κυβέρνηση εκφράζουν, μάλιστα, ήδη την ικανοποίησή τους για την αθρόα συμμετοχή, παρά το γεγονός ότι δεν θα ανακοινωθούν συμφωνίες. Στο φόρουμ θα δώσουν επίσης το παρών οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Τουρισμού και άλλα κυβερνητικά στελέχη.