Με μία ερώτηση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιχελάκης θέτει ένα καίριο ζήτημα προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και το οποίο έχει να κάνει με σοβαρότατες καταγγελίες πως ο χρυσός της χώρας "διώχνεται" στο εξωτερικό.
Όπως αναφέρει ο κ. Μιχελάκης το πρωί της 11ης Απριλίου οι άνδρες του ΣΔΟΕ εντόπισαν και κατέσχεσαν στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος 470 κιλά ασήμι με προορισμό τη Γερμανία μέσα σε εμπορεύματα με πλαστά πιστοποιητικά μιας εταιρείας – φάντασμα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συνελήφθη 31χρονος Γερμανός λίγο πριν επιβιβαστεί σε πτήση της Lufthansa προς Μόναχο, ο οποίος είχε στην κατοχή του 8,5 κιλά χρυσό με παραστατικά της ίδιας ανύπαρκτης εταιρείας.
Η έρευνα των αρμόδιων αρχών που ακολούθησε, αποκάλυψε τη συνεργασία του παραπάνω κυκλώματος με εγχώρια ανταλλακτήρια χρυσού, όπως ακριβώς δηλαδή συνέβη πέρυσι με ένα τζιπ που βρέθηκε στο λιμάνι της Πάτρας φορτωμένο με 490 κιλά ασήμι με προορισμό και πάλι τη Γερμανία, που προέρχονταν από ανταλλακτήριο της περιοχής του Συντάγματος. Η ίδια μέθοδος της συνεργασίας παράνομων κυκλωμάτων με ανταλλακτήρια χρυσού έχει καταγραφεί κατά το πρόσφατο παρελθόν και σε πληθώρα άλλων παρόμοιων κρουσμάτων παράνομης εξαγωγής πολύτιμων μετάλλων.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός βουλευτές σημειώνει πως είναι πολλές οι υποθέσεις κλεπταποδοχής που συνδέονται με τη δράση ανταλλακτηρίων χρυσού, με πρόσφατο παράδειγμα αυτό του Ηρακλείου Κρήτης, όπου εντοπίστηκαν σε ανταλλακτήριο της πόλης κλοπιμαία αξίας 300.000 ευρώ, τα οποία προέρχονταν από 24 καταγεγραμμένες κλοπές στην ευρύτερη περιοχή.
Και ο κ. Μιχελάκης αναφέρει πως τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα παράνομης εξαγωγής πολύτιμων μετάλλων και κλεπταποδοχής, σε συνδυασμό με τις βάσιμες υπόνοιες για διενέργεια ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μέσω ανταλλακτηρίων χρυσού, επαναφέρουν στο προσκήνιο το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης δράσης αυτών των καταστημάτων, τα οποία έχουν φυτρώσει σαν μανιτάρια σε κάθε γειτονιά στην Ελλάδα της κρίσης.
Με αφορμή όλα τα παραπάνω ο κ. Μιχελάκης ρωτάει τους δύο υπουργούς πού και με ποιά διαδικασία διοχεττεύεται ο χρυσός, το ασήμι και τα λοιπά πολύτιμα μέταλλα, τα οποία συγκεντρώνονται καθημερινά σε μεγάλες ποσότητες στα ανταλλακτήρια χρυσού και τα ενεχυροδανειστήρια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Κύπρος ρίχνει το χρυσό – Ρεκόρ πτώσης 35 ετών!
Εταιρεία ”φάντασμα” τηλεπωλήσεων οργάνωσε την εξαγωγή ασημιού και χρυσού στο Μόναχο
Κύπρος: Καθησυχάζει η Κεντρική Τράπεζα για την πώληση χρυσού έναντι 400εκ. ευρώ