- Απόψε η κρίσιμη – για το μέλλον κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ – ψηφοφορία στη Βουλή - Η στάση που θα κρατήσουν οι "αντάρτες" στην ψήφιση του τρίτου Μνημονίου - Ποιους... φοβάται το Μαξίμου – Ποιοι παραμένουν στο "Όχι" και οι... υποψήφιοι για "στροφή" - Έδειξε εκλογές ο Αλέκος Φλαμπουράρης: "Θα βγούμε με αυτοδυναμία" είπε - Φήμες για κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου αλλά ο υπουργός Επικρατείας το "βλέπει"... δύσκολο
Η πιο μεγάλη ώρα της κυβέρνησης, μέχρι την επόμενη, είναι απόψε (η ακριβής ώρα είναι άγνωστη, “Ζωής θέλοντος” που λέει και ο Τσακαλώτος). Η ώρα που θα δείξει αν θα την αντέξει η σκηνή και το… σχοινί ή αν το δεύτερο θα σπάσει και θα “πέσει” στις πρόωρες εκλογές.
Και αυτή τη φορά, όπως και όλες τις προηγούμενες, ο “μαγικός αριθμός” είναι ο 120. Αν δεν τον “πιάσει” η κυβέρνηση, αν δηλαδή δεν ψηφίσουν το τρίτο Μνημόνιο και το… πρώτο της Αριστεράς, 120 βουλευτές από την κυβερνητική πλειοψηφία, τότε η πιθανότερη εξέλιξη (ακόμη κι αν περάσει το Μνημόνιο) θα είναι να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου και τρίτη αν συνυπολογίσουμε και το δημοψήφισμα.
Αλλά φαίνεται ότι οι πρόωρες κάλπες δεν φοβίζουν την κυβέρνηση. Ή μάλλον, δεν φοβίζουν τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράκη, στενό συνεργάτη και μέντορα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
«Αν πέσουμε από τους 120 βουλευτές είναι λογικό ότι δεν μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση, θα αναγκαστούμε μέσα από σύντομες διαδικασίες να λύσουμε αυτή την αναντιστοιχία που υπάρχει» δήλωσε ο κ. Φλαμπουράρης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή ΣΚΑΪ.
Ήδη “οργιάζουν” οι φήμες για κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου. Αλλά σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας είναι πιο δύσκολες οι εκλογές τον Σεπτέμβριο, καθώς πρέπει να τοποθετηθούν και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από κάποιες λειτουργίες.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει πιο κοντά από ποτέ. Ειδικά μετά το κείμενο που ανέβηκε στο iskra.gr και ουσιαστικά προαναγγέλλει την ίδρυση κόμματος από την Αριστερή Πλατφόρμα. Αναφερόμενος στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέκος Φλαμπουράκης τόνισε: «Σε συνέδριο θα πάμε με μία προϋπόθεση: Δημοκρατικές διαδικασίες, λειτουργίες, αλλά ό,τι αποφασιστεί θα το αποφασίσουμε όλοι μαζί, δεν θα πάμε σε συνέδριο όπου ο καθένας θα πάει να τα πει, “εγώ δεν εφαρμόζω”. Δεν γίνεται… Εγώ δεσμεύομαι να υλοποιήσω τις αποφάσεις ενός συνεδρίου. Οι σύντροφοι και συντρόφισσες της Αριστερής Πλατφόρμας δυστυχώς έχουν διαφορετική αντίληψη».
Στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με μήνυμα στους διαφωνούντες βουλευτές παρενέβη ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
Όσοι ετοιμάζονται να καταψηφίσουν κ να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν πολύ μικρότερη δύναμη στον λαό, απ ότι στη Βουλή. Αυτό θα φανεί σύντομα.
— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) August 13, 2015
Πέρα απ’ όλα αυτά, εκείνο που “πονοκεφαλιάζει” το Μαξίμου είναι το ποιοι θα ψηφίσουν “Ναι”, ποιοι “Όχι” και ποιοι θα… “αλλαξοπιστήσουν” σε σχέση με τις προηγούμενες δυο ψηφοφορίες.
Εκείνο που επίσης έχει ενδιαφέρον είναι πως θα χειριστεί ο Αλέξης Τσίπρας τα “Όχι” που θα ακούσει από βουλευτές του κόμματός του στο Μνημόνιο της κυβέρνησής του. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός κλίνει στο να μην προχωρήσει σε διαγραφές διαφωνούντων (μεταξύ των οποίων πρωτοκλασσάτα στελέχη και η Πρόεδρος της Βουλής) εν… βρασμώ. Τίποτα δεν αποκλείεται. Όπως δεν αποκλείονται και οι παραιτήσεις.
ΤΑ “ΟΧΙ” (και στις 2 προηγούμενες ψηφοφορίες)
– Αγλαΐα Κυρίτση
– Ζωή Κωνσταντοπούλου
– Νάντια Βαλαβάνη
– Δημήτρης Στρατούλης
– Κώστας Ήσυχος
– Δημήτρης Κοδέλλας
– Κώστας Ζαχαριάς
– Ελένη Σωτηρίου
– Βασίλης Χατζηλάμπρου
– Γιάννης Σταθάς
– Θανάσης Σκούμας
– Θωμάς Κώτσιας
– Κώστας Λαπαβίτσας
– Μιχάλης Κριτσωτάκης
– Δέσποινα Χαραλαμπίδου
– Ιωάννα Γαϊτάνη
– Λίτσα Αμανατίδου
– Ηλίας Ιωαννίδης
– Βαγγέλης Διαμαντόπουλος
– Στέφανος Σαμοϊλης
– Ραχήλ Μακρή
– Ευγενία Ουζουνίδου
– Γιάννης Ζερδελής
– Κώστας Δελημήτρος
– Θανάσης Πετράκος
– Ελένη Ψαρρέα
– Στάθης Λεουτσάκος
– Παναγιώτης Λαφαζάνης
– Ζήσης Ζάννας
– Βασίλης Κυριακάκης
ΤΑ “ΠΑΡΩΝ” (και στις 2 προηγούμενες ψηφοφορίες)
– Ηρώ Διώτη
– Βασιλική Λέβα
ΑΠΟ ΤΟ “ΟΧΙ” ΣΤΟ “ΝΑΙ” (στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες)
– Γιάννης Βαρουφάκης
ΑΠΟ ΤΟ “ΝΑΙ” ΣΤΟ “ΠΑΡΩΝ” (στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες)
– Δανάη Τζήκα
– Νίνα Κασιμάτη
ΑΠΟ ΤΟ “ΠΑΡΩΝ” ΣΤΟ “ΝΑΙ” (στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες)
– Δημήτρης Μπαξεβανάκης
– Νίκος Μιχαλάκης
ΑΠΟ ΤΟ “ΟΧΙ” ΣΤΟ “ΠΑΡΩΝ” (στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες)
– Κώστας Δερμιτζάκης
ΑΠΟ ΤΟ “ΝΑΙ” ΣΤΟ “ΠΑΡΩΝ” (στις δυο προηγούμενες ψηφοφορίες)
– Βασιλική Κατριβάνου
ΑΠΟ “ΑΠΩΝ” ΣΤΟ “ΟΧΙ” (στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες)
– Αλεξάνδρα Τσανάκα