Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς για την μετάβαση της Δικαιοσύνης στη ψηφιακή εποχή, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Αυτό θα πραγματοποιηθεί όπως δήλωσαν οι δύο υπουργοί με την εξαγγελία και δημοπράτηση δυο προγραμμάτων για την αναβάθμιση του δικαστικού συστήματος με την χρηση ψηφιακών μέσων.
Τα δυο προγράμματα συνολικού κόστος 44 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, αποτελούν τη δεύτερη φάση του προγράμματος ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης σε 280 δικαστήρια της χώρας τα οποία πλέον θα βρίσκονται «on line» αλλάζοντας (μετά την διοικητική) και την ποινική και πολιτική δικαιοσύνη.
Υποστήριξαν επίσης πως αυτό το έργο ουσιαστικά θα αποφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη στη χώρα και μεγαλύτερη διαφάνεια, όσο και στην ανταγωνιστικότητα της χώρας αφού η επιτάχυνση της δικαιοσύνης η οποία θα επιτευχθεί, θα δημιουργήσει ένα ευνοϊκότερο επενδυτικό περιβάλλον. Παράλληλα θα υπάρχει θα υπάρχει ψηφιακή διασύνδεση με άλλου φορείς του δημοσίου, το οποίο ουσιαστικά νέα μεγάλο κομματι του δημοσίου στην ψηφιακή εποχή.
Αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος
Το πρώτο έργο, με προϋπολογισμό 24,1 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020), αφορά στην αναβάθμιση του υπάρχοντος πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια της χώρας. Η πρώτη φάση του προγράμματος που θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018, αφορούσε την ψηφιοποίηση της Πολιτικής και Ποινικής διαδικασίας και εφαρμόστηκε σε 41 φορείς, στις εφετειακές περιφέρειες Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Χαλκίδας, ενώ στη β’ φάση, το έργο θα επεκταθεί στο σύνολο των δικαστικών φορέων της χώρας, δηλαδή σε πάνω από 280 δικαστήρια.
Κάλυψη κενών στην δικαστική διαδικασία
Το δεύτερο έργο έρχεται να συμπληρώσει τα κενά που υπάρχουν στη δικαστική διαδικασία, μέσα από δύο δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 19,5 εκατ. ευρώ (χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους). Η δράση «Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα» δίνει τη δυνατότητα της απομακρυσμένης εξέτασης μαρτύρων και κατηγορουμένων, οδηγώντας στην εξοικονόμηση πόρων και την ποιοτική αναβάθμιση του έργου της Δικαιοσύνης, στη διευκόλυνση της προστασίας των μαρτύρων και στην επιτάχυνση του ανακριτικού έργου.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, ανέφερε σχετικά: «Με τη συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα μαζί με τον Σταύρο Κοντονή, ενισχύουμε ένα κομμάτι συμπαγές και ενιαίο, αυτό της Ψηφιακής Πολιτικής της χώρας. Έχουμε φύγει άλλωστε από τον αστερισμό, κατά τον οποίο σχεδιάζονταν ψηφιακά έργα χωρίς πρόβλεψη για διαλειτουργικότητα και τα οποία αφήνονταν στην τύχη τους. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, επίσης, ότι ο ρυθμός απόδοσης της Δικαιοσύνης βρίσκεται στην κορυφή των δεικτών, που μετρούν τις παραμέτρους των αναπτυξιακών δυνατοτήτων μιας χώρας. Καλούμε τους ανθρώπους της Δικαιοσύνης να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη νέα τεχνολογία και τα έργα που ετοιμάζουμε, ειδικά όταν αυτά έχουν γίνει με χρήματα του ελληνικού λαού».
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Σταύρος Κοντονής τόνισε: «Οι δράσεις που υλοποιούνται σε συνδυασμό με τα ήδη δρομολογημένα έργα συνιστούν μεγάλες τομές στη λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης. Είναι σημαντικό να παραμερίσουμε τυχόν επιφυλάξεις, να αντιμετωπίσουμε με τόλμη τις νέες προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες που μας παρέχει η τεχνολογία. Με την εφαρμογή των δράσεων αυτών η εικόνα της καθημερινότητας της δικαστικής διαδικασίας θα αλλάξει ριζικά προς όφελος όλων των παραγόντων της δίκης και ιδιαίτερα των πολιτών».