Τρόπους για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης του έχει δημιουργηθεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εξ αιτίας του προσφυγικού αναζητά η κυβέρνηση καθώς το πρόβλημα καθημερινά γίνεται όλο και μεγαλύτερο δεδομένου ότι οι εισροές προσφύγων από την Τουρκία συνεχίζονται με την ίδια ένταση. Οι τοπικές αρχές εκπέμπουν σήμα κινδύνου καθώς τα προβλήματα είναι ανυπέρβατα και η κατάσταση που διαμορφώνεται εγκυμονεί κινδύνους.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα θα είναι μόνη της, καθώς ακόμα και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ που στο παρελθόν είχε δείξει τόλμη στην αντιμετώπιση του θέματος την συγκεκριμένη στιγμή εμφανίζεται να τηρεί ουδέτερη στάση. Τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της χώρας της εξ αιτίας του προσφυγικού την κάνουν να θέλει να κρατήσει στάση αναμονής.
Παράλληλα η σκληρή στάση που τηρεί η γειτονική μας Ιταλία σε αυτό το θέμα αλλά και η λογική των κλειστών συνόρων που διέπει τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης δεν δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες ότι η Ε.Ε. θα πάρει συνολική απόφαση για την αντιμετώπιση του θέματος.
[read4more]
Παρ’ όλα αυτά ο πρωθυπουργός στο χθεσινό δείπνο των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας επανέλαβε ότι «το μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και, ως τέτοιο, πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ευρώπη, στη βάση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», και επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης της ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του ζητήματος. «Η Ελλάδα θα στηρίξει την ταχεία συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής που θα συμπεριλαμβάνει ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Στην κυβέρνηση επικρατεί πλέον η λογική του ρεαλισμού και γι’ αυτό παραδέχονται ότι σε κάποια κέντρα φιλοξενίας υπάρχει κακή κατάσταση. Την αποδίδουν ωστόσο στο γεγονός ότι δεν έχει σταματήσει ούτε μια μέρα η είσοδος προσφύγων από την γειτονική μας χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρμόδιος υπουργός Δημ. Βίτσας μιλώντας για το θέμα που έχει δημιουργηθεί στην Μόρια τόνισε ότι «από τις 11 Σεπτεμβρίου, από την Μόρια έχουν φύγει προς την ηπειρωτική Ελλάδα 772 άτομα, είτε έχοντας πάρει άσυλο είτε επειδή είναι χαρακτηρισμένοι ως ευάλωτοι. Το ίδιο διάστημα, έχουν φτάσει 816 άτομα».
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επεσήμανε ακόμα ότι το ίδιο το υπουργείο από τα μέσα Αυγούστου χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μόρια ως οριακή και είπε πού οφείλεται, στην αύξηση των ροών των αιτούντων άσυλο ή διεθνή προστασία στα νησιά, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. «Είναι 34 οι δομές, τουλάχιστον στις 26 η κατάσταση είναι πολύ καλή. Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την κακή κατάσταση σε ορισμένα από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης», σημείωσε με έμφαση.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα φύγουν σταδιακά 2.000 πρόσφυγες από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα όπως φαίνεται όμως ακόμα και αυτό το μέτρο δεν θα λύσει την κατάσταση δεδομένου ότι για παράδειγμα στην Μόρια φιλοξενούνται 9.000 άνθρωποι αντί για 3.000 που ήταν η αρχική πρόβλεψη.
Χθες πάντως κλιμακώθηκε η ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση γι’ αυτό το θέμα καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορα ενώ άφησε υπονοούμενα για κακοδιαχείριση των κονδυλίων που έχουν δοθεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού λέγοντας ότι «φαίνεται ότι έχουν χαθεί στους σκοτεινούς διαδρόμους της κυβερνητικής αδιαφάνειας».
Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν έντονη και δηκτική: «Με το που πήγε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αντί να εγκαλέσει τους ακροδεξιούς συνοδοιπόρους του για το ρόλο τους στο ξέσπασμα και τη στάση τους στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τα έβαλε πάλι με την ίδια του τη χώρα. Τέτοιες υπηρεσίες δεν τις χρειάζεται ο ελληνικός λαός. Του αρκούν ο κ. Όρμπαν και ο κ. Κουρτς».