Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση αλλά και από τους κατοίκους των νησιών του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου αναμένεται να προκαλέσει η τροπολογία που κατέθεσε το πρωί της Δευτέρας (19.12.2016) στη Βουλή η κυβέρνηση και σύμφωνα με την οποία το “πάγωμα” της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που “σηκώνουν” το βάρος της προσφυγικής κρίσης θα έχει διάρκεια μόλις ενός χρόνου!
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικά και προβλέπει πως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 διατηρείται το καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δηλαδή θα εξακολουθούν να ισχύουν για το διάστημα αυτό οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ, όπως είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τα νησιά των Ανατολικών συνόρων της χώρας που πλήττονται από την προσφυγική κρίση. Ωστόσο, η τροπολογία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις γιατί στις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός στις 8 Δεκεμβρίου, όταν εξήγγειλε το εφάπαξ επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους είχε αναφέρει πως το “πάγωμα” της αύξησης του ΦΠΑ θα διαρκέσει όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΟ 05:00 του VIDEO
Το κόστος από την διατήρηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά για το 2017 εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί αργά απόψε.
Όπως προβλέπεται στην τροπολογία το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ ισχύει, εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:
α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά,
β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά,
γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο.