Παρασκευή, 2 Αυγ.
34oC Αθήνα

“Μονομαχία” 4 ημέρες πριν τις εκλογές! Δραγασάκης: Τέρμα η τρόικα, η αξιολόγηση και το Μνημόνιο – Χαρδούβελης: “Εκτροχιασμός μετά τις 28/02”

“Μονομαχία” 4 ημέρες πριν τις εκλογές! Δραγασάκης: Τέρμα η τρόικα, η αξιολόγηση και το Μνημόνιο – Χαρδούβελης: “Εκτροχιασμός μετά τις 28/02”

– O κ. Δραγάκης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως δεν θα του πει η τρόικα τι να κάνει
– Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως σέβεται τόσο την κα Μέρκελ όσο και τον κ. Σόιμπλε και τους ακούει με προσοχή
– Ο κ. Χαρδούβελης ρώτησε τον κ. Δραγασάκη εάν θα αφήσουν τα 1,8 δισ. ευρώ να μην έρθουν στην Ελλάδα
– Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως η νέα κυβέρνηση έχει μικρό περιθώριο χρόνου να πάρει αποφάσεις

Ένα άτυπο debate εκτυλίχθηκε στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη και τον κ. Δραγασάκη.

Ο κ. Δραγασάκης δήλωσε πως την Κυριακή ο λαός ψηφίζει για τη συνέχιση ή όχι της αξιολόγησης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει και το κεφάλαιο της αξιολόγησης. Μάλιστα, προανήγγειλε πως στο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει αυτοδυναμία, τη Δευτέρα η νέα κυβέρνηση θα μιλά μόνο με θεσμούς και όχι με την τρόικα, εννοώντας φυσικά την κατάργησή της.

Επεσήμανε δε πως η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει το Μνημόνιο και θα το καταργήσει την επόμενη ημέρα. Ωστόσο, διευκρίνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει και σέβεται τις δανειακές συμβάσεις, τις οποίες, όπως υπογράμμισε, θα τις επαναδιαπραγματευτούν.

Μάλιστα, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε πως σέβονται στον ΣΥΡΙΖΑ πάρα πολύ την κα Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε και προσέχουν αυτά που λένε, ενώ ξεκαθάρισε πως η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει χρόνο για να ολοκληρώσει τις προτάσεις και το σχέδιο της.

Στο ίδιο συνέδριο μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος μάλιστα απηύθυνε ένα ερώτημα στον κ. Δραγασάκη για την τύχη των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να λάβει η Ελλάδα όχι ως δάνειο, αλλά ως επιστροφή στην Ελλάδα του κέρδους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την αγορά ελληνικών ομολόγων.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρδούβελης “δεν πρέπει να αφήνουμε λεφτά στο τραπέζι. Είναι μεγάλο το ποσό. Αντιστοιχεί σχεδόν με τη φαρμακευτική δαπάνη ενός έτους”.

“Η απώλεια του παραπάνω ποσού των 7,2 δισ. ευρώ θα δυσχέραινε πολύ τη λειτουργία του κράτους, καθώς ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2015 οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου είναι μεγάλες, ενώ ευελιξία στη χρηματοδότηση δεν υπάρχει. Το κράτος έχει ήδη δανειστεί το μέγιστο δυνατό ποσό μέσω εντόκων γραμματίων (Euro 15 δις) και η πρόσβαση στην αγορά ομολόγων είναι απαγορευτική. Το ελάχιστο που θα συμβεί θα είναι άνοδος των επιτοκίων, γεγονός που έχει αρνητική επίδραση στην οικονομία”.

Επισήμανε ότι “η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την 1η Μαρτίου θα σταματήσει την παροχή της συνήθους ρευστότητας που παρέχει στις ελληνικές τράπεζες, και που τον Δεκέμβριο 2014 ανέρχονταν σε περίπου 56 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΤτΕ, σημαντικά αυξημένη (25%) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Νοέμβριος 2014: Euro 44,9 δις). Η μόνη διέξοδος για τις τράπεζες θα είναι η χρήση μηχανισμού ELA (Emergency Liquidity Assistance) της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί με αποκλειστικό εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο και κοστίζει περισσότερο (κόστος ELA: 155 μβ έναντι 5 μβ της ΕΚΤ). Το επιπλέον κόστος θα πιέσει τα εγχώρια επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων και νοικοκυριών ακόμα πιο ψηλά. Ήδη τρείς από τις τέσσερις τράπεζες έχουν αιτηθεί την συμμετοχή στο ELA προβλέποντας ότι οι ανάγκες τους σε ρευστότητα θα αυξηθούν την επόμενη περίοδο κυρίως εξαιτίας της αβεβαιότητας που συνεπάγονται οι πολιτικές εξελίξεις. Στις 28 Φεβρουαρίου τελειώνει το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα. Άρα αν δεν κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, απαιτείται παράταση του Προγράμματος, η οποία προϋποθέτει αίτημα της ελληνικής κυβέρνηση ώστε να μην χάσουμε τα όσα περιγράφθηκαν αναλυτικά παραπάνω. Οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι σημαντικές για να αφήσουμε την προσπάθεια να πάει χαμένη”.

Ακόμα ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι “η χώρα θα καθορίσει μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους, τους όρους που θα διέπουν τον ευρωπαϊκό προληπτικό μηχανισμό στήριξης, τον ECCL (Enhanced Conditions Credit Line). Το ποσό της πιστωτικής αυτής γραμμής αναμένεται να προέλθει από την επιστροφή του μεγαλύτερου ποσού, περίπου 10 δισ. ευρώ, από το ΤΧΣ. Η ύπαρξη του ECCL θα μειώσει και τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου από τις αγορές. Η χώρα θα έχει ικανοποιητική πρόσβαση στην χρηματοδότηση των αναγκών της από την ελεύθερη αγορά”.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε