Κυριακή, 17 Νοε.
13oC Αθήνα

Τσίπρας για διαφθορά: Ένα αόρατο χέρι καθυστερεί την δίκη της Siemens

Τσίπρας για διαφθορά: Ένα αόρατο χέρι καθυστερεί την δίκη της Siemens

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν στη Βουλή ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με τον πρωθυπουργό για τη διαφθορά.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκίνησε λέγοντας: «Εχω ενα καλό νέο. Η χώρα μας έχει 95 δομές για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Εχουμε ανθρώπους να δουλεύουν νυχθημερόν και να παίρνουν υπερωρίες. Τα καλά νέα τελειώνουν εδώ. Τα κακά νέα είναι ότι η χώρα μας κατρακύλησε 11 θέσεις στην λίστα των χωρών και της διαφάνειας. Είμαστε στην 69η θέση. Η διαφθορά δημιουργεί ρηγματα αδικίας και αναξιοκρατίας στην κοινωνία. Οι πολίτες νιώθουν ότι αδικούνται. Η Ελλάδα είναι η Ωραία Κοιμωμένη της διαφθοράς. Η διαφθορά μειώνει το ΑΕΠ και αποτελεί μια μορφή έμμεσης φορολόγησης», είπε αναπτύσσοντας την ερώτηση.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μαζί με την Ουγκάντα είναι στην ίδια θέση όσον αφορά στην γραφειοκρατία. Μίλησε επίσης για αναξιοκρατία και κομματικό κράτος. «Θέλω να κάνω δυο στασεις: στο μεταναστευτικό και στις εργολαβίς δημοσίων έργων. Ανθρωποι πεθαίνουν στους καταυλισμούς και έξω γίνεται ένα πάρτι εκατομμυρίων. Είναι χαρακτηιστική επίσης η υπόθεση του αυτοκινητόδρομου Πύργου Πάτρας. Σπάσατε το έργο σε 8 κομμάτια και δώσατε το έργο στον εκλεκτό των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Η διαφθορά στη χώρα δεν είναι ένα περιθωριακό φαινόμενο. Η ένα φαινόμενο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτική ιστορία της χώρας. Με τους όρους της ανάπτυξης του καπιταλισμού στην Ελλάδα συνδέεται αυτό το φαινόμενο. Δεν είναι κάτι καινούριο. Η γιγάντωση της διαφθοράς σχετίζεται με την πολυνομία, την κακονομία και το πελατειακό κράτος. Πρωταγωνίστησαν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις και κυρίως τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα τα τελευταία 40 χρόνια. Υπήρξε αποτέλεσμα επιλογών που απέτρεψε την θεσμική θωράκιση και είναι ένας πολιτικός στόχος μακροπόθεσμος η καταπολέμηση της διαφθοράς».

Και συνέχισε: «Απαιτείται ένα ηθικό ανάστημα που η δική μας κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει. Η διαφθορά αποτέλεσε μια από τις κύριες αιτίες που η οικονομική κρίση χτύπησε τη χώρα μας. Οι λόγοι είναι απλοί. Εκτεταμένη φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, μαύρη οικονομία, υπερτιμολογήσεις δημοσίων έργων, συνέτειναν στο να φτάσει η χώρα μας στο χείλος της χρεοκοπίας. Αυτό έχει πολιτικό κόστος για μια κυβέρνηση και εμείς το αναλαμβάνουμε. Τα συμφέροντα αντικστέκονται και εξαπολύουν καθημερινά μια λυσσαλέα επίθεση. Θα αρχίσω να ανησυχώ όταν οι επιθέσεις σταματήσουν».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα αναφερόμενος στην κατάταξη της χώρας σύμφωνα με την Διεθνή Διαφάνεια περιγράφει την υποκειμενική αντίληψη για την διαφθορά και όχι την πραγματικότητα. Με βάση αυτή την αξιολόγηση η χώρα μας συγκέντρωσε καλύτερη βαθμολογία το 1996, το 1997 και το 2000. Τότε που επι κυβερνήσεων Σημίτη υπήρξε όργιο διαφθοράς με τα εξοπλιστικά. Αναρωτιέται κανείς αν εκείνα τα χρόνια ήταν ρόδινα. Ζούμε σε μια περίοδο που έχει σπάσει η ομερτά της διαφθοράς και η κυβέρνηση δεν φοβάται και δεν λογαριάζει πολιτικό κόστος. 

Αναφερόμενος στις λίστες φοροφυγάδων ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν βεβαιωμένα ποσά άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ και η είσπραξη των ποσών προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Εχουν σχηματιστεί 1.000 δικογραφίες που αφορούν την λίστα Μπόργιανς ενω παράλληλα ολοκληρώθηκε μια κοπιώδης προσπάθεια με την ενοποίηση όλων των λιστών μεγαλοκαταθετών σε μια ενιαία λίστα με πάνω από 1 εκατομμύριο ΑΦΜ.

Επίσης, έχουν καταγραφεί ισχυρά πλήγματα στα κυκλώματα λαθρεμπορίου καπνικών και καυσίμων. Στα καπνικά έχουμε καταφέρει να υπερδιπλασιαστούν οι έλεγχοι στα τελωνεία, είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφέρθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ λέγοντας ότι ήταν ένα άντρο προσλήψεων και διαφοράς. Οργιο προμηθειών και ασύλληπτο χρέος. Το πάρτι τελείωσε και οι εμπλεκόμενοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Δίπλα στην υπόθεση αυτή υπάρχει η υπόθεση της NOVARTIS. Το σκάνδαλο αυτό εφορά την αδιαφανή τιμολόγηση των φαρμάκων. Η χώρα μας ήταν χώρα αναφοράς για τον καθορισμό της τιμής. Αν ήταν υψηλή εξασφάλιζε κέρδη για άλλες 55 χώρες που συνιστούν την μεγαλύτερη αγορά. Το γεγονός αυτό οδηγησε σε μια τεράστια εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης. Μια από τις εταιρείες ήταν η NOVARTIS. Ηδη παίρνουν τον δρόμο για τον εισαγγελέα για τα τιμολόγια του 2012, 13,14.

«ΚΕΕΛΠΝΟ και NOVARTIS κορυφαίες περιπτωσεις σκανδάλων στο χώρο της υγείας συνδέονται και άτομα που συμμετείχαν σε επιτροπές, καθηγητές, πολιτικά στελέχη», είπε ο πρωθυπουργός. 

Για ποιόν ακριβώς λόγο αναρωτήθηκε, ο κ. Τσίπρας κανείς από τους αρμόδιους υπουργούς εκείνης της περιόδου δεν μιλάει για το θέμα αυτό; Εχουν κάτι να κρύψουν; Αν οποιοσδήποτε βγει και πει ότι το 2015 και 2016 στο Μαξίμου υπήρξε όργιο διαφθοράς το πρωτο πράγμα που θα έκανα θα ήταν να επιταχύνει η δικαιοσύνη. Όλα στο φως. Εδω έχουμε ένα πέπλο σιωπής και έχουμε και ΜΜΕ που για ψύλλου πήδημα είναι λαλίστατα αλλά για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας, τσιμουδιά.

Εκμαυλίστηκαν συνειδήσεις, επηρεάστηκαν εξελίξεις επειδή το τρίγωνο διαπλοκής πολιτικών, τραπεζών, ΜΜΕ. Εγιναν δολοφονίες χαρακτήρων. Θα πω ότι το 1,7 δις που δόθηκε σε θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ βγήκε από την Εξεταστική και αφορούσε το μεγάλο πάρτι που εγινε στη χώρα μέσω τραπεζικού δανεισμού. Που ηταν η δικαιοσύνη, που ηταν η ανεξάρτητη δικαιοσύνη; Θα κλείσω με αναφορά στον θεσμό του πόθεν έσχες.

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του πρωθυπουργού ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης άρχισε να φωνάζει ζητώντας τον λόγο επι προσωπικού αφού είχε διατελέσει υπουργός Υγείας και ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στους υπουργούς Υγείας περασμένων ετών. Επικράτησε ένταση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση να έρχεται σε αντιπαράθεση μαζί του.

 Παίρνοντας εκ νέου το λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Είπατε ότι προσπαθείτε με τις λίστες και το λαθρεμπόριο. Όμως είχατε πει τον Ιανουάριο του 2015 ότι θα αποκομίσετε σε 6 μήνες 2,5 δις από τον καταπλέμηση της διαφοράς. Και εσείς μιλάτε για κάποια εκατομμύρια. Που είναι τα λεφτά; Γιατί τόση ανικανότητα; Αν δεν είναι ανικανότητα η πάταξη της διαφθοράς τότε τι είναι; Και γιατί δεν μας είπατε για το αγαπημένο σας θέμα την SIEMENS; Γιατι δεν προχωράει η δίκη;»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε για υπουργούς της κυβέρνησης που κάνουν διακοπές σε πολυτελή χειμερινά θέρετρα και δηλώνουν 5.000 έως 6.000 ευρώ και αναρωτήθηκε: πως πάνε στην Αυστρία με ωτοστόπ; Δεν έχει σημασία με πόσα λεφτά μπαινεις στην πολιτική αλλά με πόσα βγαίνεις. Βεβαίως πρέπει να σώσουμε τα έντυπα και να σταματήσουν τα θαλασσοδάνεια. Πρέπει να σώσουμε τα έντυπα και της περιφερειακές εφημερίδες που βουλιάζουν. Μπορούμε να το κάνουμε; Πρέπει να πειστείτε ότι πρέπει να σώσουμε τις ανεξάρτητες φωνές.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε επίσης αναφορά και πάλι στις εργολαβίες και μίλησε για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει έντυπο και υμνεί την κυβέρνηση και έχει ανοικτές σχέσεις με υπουργούς της και παίρνει δημόσια έργα.

Ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι έχουμε μαγικό ραβδί και μαγικές λύσεις. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που προφανώς έχει σοβαρό ζήτημα στην διαφθορά. Αν συγκρίνει κανείς τις πρωτοβουλίες που πήραμε αυτά τα δυο χρόνια θα διαπιστώσει ότι είναι η μέρα με τη νύχτα. Μπορεί να μην καταφέραμε να πιάσουμε τα ποσά που ευελπιστούσαμε στο χώρο του λαθρεμπορίου αλλά τα αποτελέσματά μας είναι σημαντικά. Μιλησε για δεκαπλασιαμό εσόδων από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά είδη και στα αλκοολούχα ποτά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το να μπορέσει κανείς να συγκρουστεί και να φέρει αποτελέσματα σε δίκτυο διαφθοράς θέλει χρόνο, θέλει συγκρούσεις και αποφασιστικότητα».

Απαντώντας για τον επιχειρηματία είπε: «Δεν τον φτιάξαμε, τον βρήκαμε. Δεν είναι συνεταίρος δικός μας του κ. Θεωδορικάκου είναι του κ. Μητσοτάκη. Σπάσαμε το έργο για να πάρουν περισσότεροι εργολάβοι τα έργα. Δεν το καταφέραμε γιατί πηγαίνει ένας και μειοδοτεί».

Για την Ζίμενς είπε ότι έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Θεοδωράκης. «Υπάρχει ένα αόρατο χέρι, είπε που κωλυσιεργεί και αναβλήθηκε η δίκη». «Χάρη στις προσπάθειές μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, «η δίκη θα ξεκινήσει στις 24 Φλεβάρη, στο εδώλιο θα καθίσουν 67 στελέχη, όχι, όμως, ο κ. Χριστοφοράκος γιατί κάποιοι φίλοι του είχαν φροντίσει να φύγει από τη χώρα, όπως και ο κ. Καραβέλας επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εξέδωσε νέο ένταλμα εναντίον του και ο ίδιος έχει θέσει και το ζήτημα αυτό στην κ. Μέρκελ. Ο κ. Μητσοτάκης που θα βρεθεί στην Καγκελαρία σε λίγες μέρες, θα ζητήσει να εκδοθεί ο κ. Χριστοφοράκος στην Ελλάδα; Αυτό θα πει κοινό μέτωπο κατά της διαφθοράς», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για το πόθεν έσχες είπε ότι αυτή η κυβέρνηση λοιδορήθηκε όσο καμία άλλη. Θυμάμαι επι μέρες ολόκληρες ΜΜΕ να έχουν πρωτοσέλιδα το θέμα του Φλαμπουράρη. Ποιό ήταν το μεγάλο του έγκλημα; Ότι δεν ήταν κρατικοδίαιτος πριν μπει στην πολιτική. Και δεν είχε προλάβει να δηλώσει κάποια πράγματα. Αν ζητείται από τον αρχηγό της αξιωμαιτκής αντιπολίτευσης να δώσει το σύνολο του πόθεν έσχες του αυτό το λένε κιτρινισμό. Το μεγάλο πρόβλημα με το πόθεν έσχες είναι ότι γνωρίζουμε το έσχες αλλά όχι το πόθεν. Το μεγάλο ζήτημα είναι να μπορεί κανείς να ελέγχεται και να δηλώνει ανοικτα και δημόσια το πόθεν.

Αν έχουμε καταφέρει να μην είμαστε στην ζώνη του πυρός, να μην είμαστε στην φάκα και με την πλάτη στον τοίχο, είναι ότι όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης αλλά ο δότης. Ξεπεράσαμε το 2% πλεόνασμα. Τελείωσε σε αυτό τον τόπο το μεγάλο φαγοπότι. Εχει μέλλον αυτή η ιστορία. Για πρώτη φορά κάθισαν στο γκισέ της εφορίας κάποιοι που δεν περνούσαν από την εφορία. Πήραμε χρήματα από τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών. Επίσης για την εθελοντική αποκάλυψη η συνεργασία μας με ξένες αρχές αποδίδουν καρπούς. Ξεφύγαμε απο τις παγίδες που μας στήνουν αλλά θα τα καταφέρουμε θα βγάλουμε την χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε