Πολιτική

Μοσκοβισί: Μυστικό το σχέδιο της Κομισιόν για το Grexit

Σχέδιο για τις συνέπειες ενός ενδεχόμενου Grexit υπάρχει αλλά θα μείνει για… πάντα κλειδωμένο στο κτίριο της Κομισιόν. Εκεί φυλάσσεται από το καλοκαίρι του 2015 όταν και εκπονήθηκε όπως προκύπτει από επιστολή του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί.

Μια επιστολή απάντηση στο αίτημα της Άννας Διαμαντοπούλου, που ζητούσε από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να δημοσιοποιήσει το σχέδιο της Κομισιόν για τις συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το περιεχόμενο της επιστολής του Πιέρ Μοσκοβισί φέρνει στο φως η Καθημερινή της Κυριακής.

Ο Γάλλος επίτροπος δεν αρνείται πως υπάρχει σχέδιο αλλά αρνείται να το φέρει στο φως γιατί θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην Ελλάδα και θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στην Ευρωζώνη.

Ήταν 29 Ιανουαρίου όταν η Άννα Διαμαντοπούλου με δική της επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν να δημοσιοποιηθεί το σχέδιο που είχε εκπονήσει το καλοκαίρι του 2015 η Επιτροπή για την αντιμετώπιση των συνεπειών ενός πιθανού Grexit

«Το αίτημά σας περισσότερο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, παρά να βοηθήσει», αναφέρει στην επιστολή απάντησης προς την Άννα Διαμαντοπούλου ο Πιέρ Μοσκοβισί. Ο κοινοτικός Επίτροπος αφήνει να εννοηθεί πως οι συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν τόσο τρομακτικές, που για λόγους δημοσίου συμφέροντος δεν θα έπρεπε να δημοσιοποιηθούν καθώς το Grexit θα προκαλούσε ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, μέρη του σχεδίου είχαν παρουσιαστεί στη δραματική συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων λίγα 24ωρα πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, έκτακτα σχέδια ασφάλειας των συνόρων, έκτακτο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα, αλλά και σχέδιο εκκένωσης των πολιτών της Ε.Ε. που θα εγκλωβίζονταν στη χώρα σε περίπτωση κοινωνικής αναταραχής και αστάθειας που θα προκαλούσε το Grexit.

«Θα προκαλούσε προβλήματα…»

Η απάντηση Μοσκοβισί, μετά από εντολή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έφτασε στην Άννα Διαμαντοπούλου πριν από μερικές μέρες. Ο Επίτροπος Οικονομίας επικαλείται τις δεσμεύσεις του Κανονισμού 1049/2001 που εμποδίζουν τη δημοσίευση του σχεδίου και υποστηρίζει ότι τυχόν δημοσιοποίησή του θα έδινε αφορμή για «σπέκουλα» σχετικά με ζητήματα που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Θεωρούμε ότι το δημόσιο συμφέρον υπηρετείται καλύτερα με τη μη αποκάλυψη των πληροφοριών που ζητάτε», αναφέρει και προσθέτει ότι το έγγραφο αφορά «ιδιαίτερα ευαίσθητα ζητήματα από πολιτική, οικονομική και νομική άποψη». Επισημαίνει ότι η δημοσιοποίησή του θα έθετε σε κίνδυνο όχι μόνο τη χρηματοπιστωτική, νομισματική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, αλλά και επί της ουσίας θα απειλούσε «τη χρηματοπιστωτική, νομισματική και οικονομική κατάσταση άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης ατομικά, αλλά και την Ευρωζώνη συνολικά».

Το σκεπτικό του Ευρωπαίου επιτρόπου είναι ότι την ώρα που η Ευρωζώνη βρίσκεται ακόμη σε στάδιο ανάκαμψης από την πρόσφατη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, «η αποκάλυψη του εγγράφου θα άνοιγε την πόρτα σε σπέκουλα από τις αγορές για δημόσια χρέη χωρών της Ευρωζώνης», το οποίο με τη σειρά του «θα μπορούσε να προκαλέσει απρόκλητες πιέσεις στα κράτη-μέλη».

Προσθέτει μάλιστα ότι το να τεθεί στη δημόσια σφαίρα ένα έγγραφο που αφορά ένα «υποθετικό και προβληματικό σενάριο πολιτικής», θα οδηγούσε σε «αχρείαστη» σπέκουλα πάνω σε ζητήματα που βρίσκονται στην καρδιά της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ολοκλήρωσης. «Αντιλαμβάνομαι πλήρως τη δύσκολη κατάσταση του δημοσίου διαλόγου στην Ελλάδα και εκτιμώ την εποικοδομητική και υπέρ του ευρώ και της Ευρώπης στάση που εσείς και ο οργανισμός σας έχετε λάβει στη συζήτηση, σας εγγυώμαι ότι έχετε τη στήριξη του κ. Γιούνκερ, τη δική μου και ολόκληρου του Κολεγίου», καταλήγει.

Διαφωνεί η Διαμαντοπούλου

«Για εμάς το δημόσιο συμφέρον υπηρετείται καλύτερα όταν οι πολίτες γνωρίζουν όλη την αλήθεια για τα θέματα που αφορούν το μέλλον τους», αναφέρει σε δήλωσή της στην Καθημερινή η Άννα Διαμαντοπούλου, εκφράζοντας έτσι τη διαφωνία της με την απόφαση της Κομισιόν να μη δημοσιοποιήσει το σχέδιο για τις συνέπειες ενός πιθανού Grexit.

Σύμφωνα με την πρώην υπουργό «όταν η γνώση λείπει, τότε καλλιεργείται η σπέκουλα, ο φόβος και ο λαϊκισμός και μένουμε να παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα το πριόνισμα του ευρώ και την άνοδο της υποστήριξης της δραχμής. “Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα”, όπως λέει ο ποιητής».

Πηγή: Καθημερινή

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα