Και πρόσθεσε: “Σήμερα, από πλευράς της Κομισιόν μπορώ να πω ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ καλή. Συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα δώσουν σταδιακά χρήματα, πρώτα απ’ όλα 2 δις και μετά 3 δις ευρώ.
Στη συνέχεια θα εξετάσουμε το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το πρόγραμμα και εντός του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, μάλλον εντός του Νοεμβρίου, θα εξετάσουμε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, κάτι που είναι δουλειά της ΕΚΤ. Στη συνέχεια θα εξετάσουμε το θέμα του ελληνικού χρέους για το οποίο θα πρέπει να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση”, είπε ο Π. Μοσκοβισί.
Και υπογράμμισε: “Το ελληνικό ζήτημα είναι σε καλό δρόμο. Τούτο προϋποθέτει ότι ο καθένας διαδραματίζει τον ρόλο που του αντιστοιχεί: Για την ελληνική Κυβέρνηση σημαίνει ότι συνεχίζει τις δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να ξαναβρεί η χώρα την ανάπτυξη και την απασχόληση. Για τους εταίρους της Ελλάδας, που είναι τα κράτη μέλη στο Eurogroup στην ευρωζώνη, (σημαίνει) να έχουν μια εποικοδομητική στάση απέναντι τους Έλληνες. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα”, τόνισε.
Στο ερώτημα του δημοσιογράφου εάν στόχος των Γάλλων επιχειρηματιών με την επίσκεψη αυτή είναι η αναζήτηση αγορών στην Ελλάδα, ο Π. Μοσκοβισί απάντησε:
“Η Ελλάδα είναι μία χώρα μετρίου μεγέθους. Διαθέτει το 2% του ΑΕΠ της Ε.Ε. Θεωρώ όμως ότι πρόκειται για μια οικονομία που έχει πολλές ευκαιρίες όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού. Υπάρχουν ευκαιρίες για επενδύσεις και σε άλλους τομείς όχι μόνο για τους Γάλλους.
Ξέρετε αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι το κλίμα είναι καλύτερο, ότι καταφέρνουμε να εργαζόμαστε καλύτερα μεταξύ μας καθώς και το γεγονός ότι δεν κάνουμε μόνο διαχείριση της κρίσης αλλά ότι είμαστε πια στην αναζήτηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Είμαστε πολύ πιο ήρεμοι και ανακουφισμένοι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απαλλασσόμαστε από περαιτέρω προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις”.
Σε άλλο ερώτημα για το εάν προτεραιότητα της Επιτροπής είναι η Ελλάδα ή η κρίση της μετανάστευσης, ο Π. Μοσκοβισί απάντησε:
«Ούτε το ένα, ούτε το άλλο αποτελούν προτεραιότητα της Επιτροπής, η οποία δίνει βάση στην βελτίωση της ανάπτυξης και την επιστροφή στην απασχόληση. Χρειαζόμαστε περισσότερη συνοχή, που με τη σειρά της θα επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και την οικονομική κρίση της Ελλάδας και την μεταναστευτική κρίση. Το πρόβλημα είναι πώς θα μπορέσουμε να εντάξουμε άντρες και γυναίκες που έχουν ζήσει διώξεις, δολοφονίες και διδακτορίες και οι οποίοι μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες χωρών όπως η Γερμανία, για εργατικά χέρια.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, πρόκειται για μια χώρα που έχει προβλήματα κοινωνικής συνοχής, δικαιοσύνης, και οικονομικής ανάπτυξης, αλλά γι’ αυτό χρειαζόμαστε εργαλεία και σας διαβεβαιώ ότι η Επιτροπή δεν έχει άλλη προτεραιότητα από την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη και όλες οι πολιτικές της προσανατολίζονται σε αυτή την κατεύθυνση».
Σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη θέσπιση φόρου για τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της μετανάστευσης, ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Κομισιόν «δεν είναι προς αυτήν την κατεύθυνση». Αναγνώρισε ότι «υπάρχει ένα κόστος, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον προϋπολογισμό».
Και πρόσθεσε: «Αυτό που δεν λαμβάνουμε υπόψη είναι τα οφέλη και τις ευκαιρίες που μπορούν να προκύψουν από αυτό. Ας μην κάνουμε σαν να μην έχει σχέση η Ευρώπη με τη μετανάστευση. Εγώ ο ίδιος είμαι παιδί πρόσφυγα από τη Ρουμανία και οι παππούδες μου είχαν πολωνικές ρίζες».
Εξήγησε στη συνέχεια: «Δεν πρέπει όμως να δεχτούμε όλους τους μετανάστες και όλα τα είδη μεταναστεύσεων. Πρέπει να τους διακρίνουμε ανάλογα με την προέλευση, αλλά η Ευρώπη χρειάζεται τους μετανάστες για δικούς της οικονομικούς λόγους. Πρέπει παράλληλα να εξασφαλίσει την υποδοχή και τη φιλοξενία τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν υποστεί διωγμούς και σφαγές. Η Ευρώπη θα πρέπει να φροντίσει για την υποδοχή, τη φιλοξενία και την επανεγκατάστασή τους με το σύστημα των ποσοστώσεων. Θα πρέπει επίσης, να υπάρχει μέριμνα για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων με την ενίσχυση της FRONTEX και της EUROPOL καθώς και σε συνεργασία με τρίτες χώρες όπως η Τουρκία η οποία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος. Εμείς είμαστε στη διαδικασία να παράσχουμε τα μέσα και να είμαστε ενωμένοι έτσι ώστε να μην υπάρχουν ρήξεις μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης» κατέληξε ο Πιέρ Μοσκοβισί.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ