Στα νησιά πλέον ο πληθυσμός των προσφύγων και μεταναστών έχει περιοριστεί στους 8.000 από τις δεκάδες χιλιάδες που κατάφταναν καθημερινά πέρυσι το καλοκαίρι.
Στα νησιά δεν υπάρχουν κλειστά κέντρα φιλοξενίας. Μεγάλη ανοικτή πληγή παραμένει η φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα έχουμε ανοίξει άλλες 500 θέσεις για τα παιδιά αυτά στην Μυτιλήνη, ενώ για τις εξετάσεις των αιτήσεων ασύλου, ο στόχος είναι από 70 ημερησίως που είναι σήμερα να φτάσουμε τις 150. Αυτά ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απαντώντας στην Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου .
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ανέφερε ειδικά για την Μυτιλήνη πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Λέσβο πλέον είναι 3.700 και 8.000 συνολικά σε όλα τα νησιά μας. Είναι άνθρωποι είπε που «έφτασαν στην πηγή για να πουν νερό και δεν μπόρεσαν να φτάσουν στον τελικό προορισμό που επιθυμούσαν… στους περισσότερους έχουν στερέψει τα λεφτά τους… αυτή η κατάσταση δημιουργεί προβλήματα… όπως σε όλους τους πληθυσμούς υπάρχουν και εξαιρέσεις, έτσι και σε αυτούς υπάρχουν και κάποιοι που δεν είναι όλοι «καλοί» άνθρωποι και δεν έχουν καλή συμπεριφορά, που πίνουν ή προσπαθούν να περάσουν ναρκωτικά μέσα στα κέντρα φιλοξενίας και αυτά τα φαινόμενα προσπαθούμε να τα περιορίσουμε .. αλλά εγώ σας λέω παρόλο που αυτό με κάνει να φαινόμενα ότι είναι από άλλο πλανήτη ότι και αυτό είναι φυσιολογικό καθώς σε κάνε πληθυσμό υπάρχουν και οι εξαιρέσεις»
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας τόνισε πως «δεν υπάρχουν κλειστά κέντρα φιλοξενίας, μόλις καταγραφούν είναι ελεύθεροι, όσοι έχουν χρήματα μπορούν και μένουν σε ξενοδοχεία, όσοι όχι – όπως και η μεγάλη τους πλειοψηφία- παραμένουν στα κέντρα φιλοξενίας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας όσοι είναι πρόσφυγες παραμένουν, όσοι είναι παράνομοι μετανάστες επιστρέφουν στην Τουρκία. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες επιστροφής σε όσους εθελούσια δηλώσουν ότι θέλουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ενώ όσοι αιτούνται ασύλου προσπαθούμε να τους μεταφέρουμε στην ενδοχώρα»
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αναφερόμενος σε ρατσιστικά φαινόμενα και ακροδεξιές αντιδράσεις κατοίκων που αναπτύσσονται, αφού σημείωσε πως «από εκεί που οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έφταναν στα νησιά και ήταν ένας πληθυσμός αποτελούσε και αντικείμενο οικονομικής δραστηριότητας, και αυτό τώρα έχει περιοριστεί … και αυτό τώρα πάει να εκμεταλλευτεί η ακροδεξιά…» και στον αγώνα αυτό « για να παλέψουμε ζητάω και τα φαινόμενα του ρατσισμού και της ακροδεξιάς ζητάω τη βοήθεια του ΚΚΕ που η φυσική του είναι ενάντια στον ρατσισμό και στην καταπολέμηση της ακροδεξιάς έχει μια σθεναρή θέση. θα παλέψουμε και για την βελτίωση των συνθηκών όπως και θα είμαι αμείλικτοι σε ακροδεξιά και ρατσιστικά φαινόμενα».
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είχε όμως και μια ιστορική και ιδεολογική αντιπαράθεση με τον βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρο Τάσσο σχετικά με τον τρόπο φιλοξενίας στα χρόνια του εμφυλίου των αγωνιστών του ΕΛΑΣ στην Ουγγαρία και την δημιουργία μέσα σε επτά μήνες του χωριού Μπελογιάννη και την «σύγχρονη» φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών στην χώρα μας.. Στον παραλληλισμό αυτό ο κ. Γιάννης Μουζάλας είπε πως αυτός «ο παραλληλισμός είναι λάθος, δεν μπορεί να συγκρίνετε τους συντεταγμένους αγωνιστές του ΕΛΑΣ με τις προσφυγικές ροές. Είναι ένα λάθος ιστορικό… οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν ασύντακτα μπουλούκια… » και σημείωσε « η συνθήκη της Γενεύης διασφαλίζει την ζωή δεν είναι συνθήκη καριέρας, δηλαδή εκεί που επιλέγει να πάει ένας πρόσφυγας για να ζήσει και να κάνει καριέρα…» Αίσθηση πάντως προκάλεσε ότι σε μια αποστροφή του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αναφερόμενοι στους 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν ακόμα στα νησιά ανέφερε πως «οι μισοί είναι μετανάστες που έχουν εισέλθει παράνομα στην χώρα» προσέγγιση που από ιδεολογικής άποψης αποκλίνει από τις «ποιοτικές» αναλύσεις που έχουν διατυπωθεί και υποστηριχθεί από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.