Αντιμέτωπη με τον ρατσισμό της Ευρώπης είναι η Ελλάδα, όπως αποκάλυψε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στο Νίκο Ευαγγελάτο, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.
Ο κ. Μουζάλας είπε ότι η Ευρώπη είναι βαθιά τραυματισμένη και πρέπει να δούμε πως μπορεί κανείς να θεραπεύσει αυτό το πράγμα πριν γίνουν ακρωτηριασμοί. «Είναι εντυπωσιακό ότι στη Σύνοδο Υπουργών δεν συζητήθηκε το θέμα Σέγκεν. Την ίδια ώρα οι εφημερίδες, τα Μέσα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό έπαιζαν αποκλειστικά αυτό το θέμα. Εγώ δηλώνοντας αυτό είπα ότι δεν συζητήθηκε μονάχα ο υπ. Εσωτερικών του Βελγίου το έθεσε μαζί με κάτι άλλες ανεκδιήγητες και παράνομες προτάσεις και αυτό έγινε πρωτοσέλιδο παντού. Δεν συζητήθηκε αυτό το θέμα!»
Ο υπουργός, είπε ακόμα ότι είμαστε σε μια σκληρή πάλη. «Δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να κάνει κάτι άλλο παρά να τη δώσει αυτή την πάλη και να ελπίζει και να προσπαθεί να την κερδίσει», είπε χαρακτηριστικά.
«Φτιάχνουμε μικρά camp. Δεν θέλουμε να έχουμε ένα camp των 10 χιλιάδων, προτιμούμε να έχουμε 5 camp των 2 χιλιάδων ή 7 camp των 1.300. Τα μεγάλα camp είναι γκέτο. Έχουμε αποδεχτεί μια κριτική ότι έχουμε καθυστερήσει, οι λόγοι είναι πολλοί, υπάρχουν ευθύνες στην κυβέρνηση μας σε αυτό δεν είναι οι κύριες. Ας πούμε πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να κατανοήσει ότι το Κέντρο στη Μυτιλήνη έχει καταστραφεί δύο φορές. Την ώρα που χτίζουμε από κάτω από πάνω έχουμε 4 με 10 χιλιάδες μετανάστες που πρέπει να εξυπηρετηθούν. Παρόλα αυτά θα είναι έτοιμα μέσα στο Φλεβάρη».
«Σήμερα συζητιέται στο κολέγιο των Επιτρόπων μια έκθεση για την πορεία των hotspot που έγινε τον Νοέμβρη άρα αφορά το διάστημα πριν τον Νοέμβρη. Είναι μια κακή έκθεση, λέει δηλαδή ότι δεν έχουμε κάνει καθόλου αυτά που θα έπρεπε να κάνουμε ωστόσο θα έρθει μετά η έκθεση του Δεκέμβρη που είναι εντελώς διαφορετική και αρκετοί ηγέτες κρατών το έχουνε πει. Τι άλλαξε από το Νοέμβριο ως το Δεκέμβριο; Πρώτον νομίζω ότι εμείς μάθαμε περισσότερα πράγματα για το πώς μπορούμε να τα χτίζουμε. Το δεύτερο είναι ότι αντί να έχουμε κριτική και πολεμική απέναντί μας μετά από αίτημά μας αλλά με πολύ καλή διάθεση οι θεσμοί μας έστειλαν εμπειρογνώμονες οι οποίοι είναι στο πεδίο μαζί μας , δεν είναι σε ένα γραφείο να ασκούν κριτική. Φροντίζουν να βγάλουμε τα χρήματα και να σπάσουμε γραφειοκρατίες. Έχουμε μια τεράστια πρόοδο».
Ο κ. Μουζάλας είπε ακόμα ότι τα relocation camps (θέσεις φιλοξενίας προσφύγων μέχρι να μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη) τα έχει αναλάβει πλέον το υπουργείο Συντονισμού, θα γίνουν Αττική –Θεσσαλονίκη.
Η περιγραφή που έκανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής για όσα ζητούν οι ευρωπαίοι είναι τουλάχιστον ανατριχιαστική: «Έχουμε 930 πρόσφυγες έτοιμους για μετεγκατάσταση, έχουνε δεχτεί 200 παραβιάζοντας τους κανονισμούς γιατί άλλο κράτος μας ζητάει να μην έχει μέσα μαύρους, ένα άλλο κράτος μας ζητάει να μην είναι οικογένειες με πάνω από πέντε παιδιά. Ένα άλλο κράτος μας ζητάει να μην είναι εργένηδες, ένα άλλο κράτος μας ζητάει διαφορετικό έλεγχο αστυνομικό από αυτόν που η Ευρώπη προβλέπει».