Site icon NewsIT

Ψάχνοντας τον “λευκό καπνό” ενώ η κλεψύδρα αδειάζει – Κρίσιμη συνάντηση της… “ελληνικής τρόικας” με τους Θεσμούς στις Βρυξέλλες – Πιέζει ο Γιούνκερ

14.06.2015 | 08:58
ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

- Κρίσιμη η συνάντηση μεταξύ του Νίκου Παππά και εκπροσώπου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ - Ο πρόεδρος της Κομισιόν θέλει μέχρι την Δευτέρα να έχει επιτευχθεί συμφωνία - Ξαναμπαίνει γερά στο "παιχνίδι" το ΔΝΤ, καθώς θα συμμετάσχει και την Κυριακή και την Δευτέρα στις προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις - Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της ρήξης με τους δανειστές - Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Βαρουφάκη στο Μαξίμου και πήγαν... βόλτα στήριξης στον Εθνικό Κήπο - Οι υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στον ΦΠΑ και οι πιέσεις των δανειστών

Η χαλαρή βολτούλα του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάνη Βαρουφάκη στον Εθνικό Κήπο το απόγευμα του Σαββάτου σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει το κλίμα που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις, πριν από την κρίσιμη συνάντηση των εκπροσώπων του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους των θεσμών σήμερα.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να δήλωσε από τη φύση του αισιόδοξος, αλλά προηγουμένως φρόντισε να αφήσει ανοικτό παράθυρο στη ρήξη, αν οι δανειστές επιμείνουν να μην κάνουν βήμα πίσω από τις απαιτήσεις τους. “Αν είναι όμως η Ευρώπη να επιθυμεί το διχασμό και τη συνέχεια της υποτέλειας, πάλι εμείς, θα πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να αρνηθούμε, θα πούμε το μεγάλο όχι και θα δώσουμε τη μάχη για την αξιοπρέπεια του λαού και την εθνική μας κυριαρχία”, τόνισε ο κ. Τσίπρας, κατά τη σύσκεψη κορυφής που έγινε την Παρασκευή στο Μαξίμου.

Παράλληλα, όμως, έστειλε μήνυμα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πως ούτε εκλογές θα γίνουν, ούτε και δημοψήφισμα, επιχειρώντας έτσι να σταματήσει κάθε δημόσια συζήτηση από βουλευτές και στελέχη του κόμματος περί εκλογών, περί μη ψήφισης της συμφωνίας όταν αυτή επιτευχθεί και έρθει στη Βουλή. 

Κρίσιμο συνάντηση με εκπρόσωπο Γιούνκερ

Την ώρα που πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών έπαιρναν τον αέρα τους στο Ζάππειο, θέλοντας να στείλουν μήνυμα… αλληλοστήριξης, ο Νίκος Παππάς στις Βρυξέλλες έδινε τη δική του μάχη.

Άρχισαν το απόγευμα στην έδρα της ευρωπαϊκής επιτροπής, στις Βρυξέλλες, οι επαφές της ελληνικής πλευράς με τους εξουσιοδοτημένους, από τον πρόεδρο της επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, εκπροσώπους της.

Στις 19.30 ξεκίνησε η συνάντηση του Νίκου Παππά με εκπρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αφορά μόνο διαδικαστικά θέματα.

Κάποιες πληροφορίες, όμως, αναφέρουν πως αν η σημερινή συνάντηση δεν δείξει “πρόοδο”, είναι πιθανόν να υπάρξει κάποια εμπλοκή στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

Όπως και να ‘χει, τα σπουδαία και (πιο) δύσκολα… είναι αύριο. Η ελληνική αντιπροσωπεία που αποτελείται από τους κ.κ. Δραγασάκη, Τσακαλώτο και Παππά, αναμένεται να συναντηθεί με κλιμάκιο των θεσμών, παρόντος του “εκλεκτού” της Κριστίν Λαγκάρντ, Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος. Το ΔΝΤ ξαναμπαίνει στο “παιχνίδι”, καθώς, σύμφωνα με το MEGA έκανε γνωστό πως εκτός από αύριο θα συμμετάσχει και στις συνομιλίες της Δευτέρας.

Η επιλογή Δραγασάκη ως επικεφαλής του τελικού γύρου διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές δεν ήταν τυχαία ιδίως αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις από την Αθήνα.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Ελλάδα και οι αυριανές διαβουλεύσεις θα καθορίσουν το κλίμα στο επόμενο Eurogroup.

Οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης και οι πιέσεις των δανειστών

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου επανέρχεται στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες με αντιπροτάσεις για τα φορολογικά, γεγονός που σημαίνει ότι συζητάει ακόμα και ενδεχόμενη αύξηση από τις αρχικές προτάσεις του ΦΠΑ. Αυτό όμως που φαίνεται πως δεν διαπραγματεύεται είναι η αύξηση του ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα. 

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ανέφεραν ότι οι παρεμβάσεις θα είναι δημοσιονομικού και διοικητικού χαρακτήρα. 

Στις νέες υποχωρήσεις που ενδεχομένως να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι και η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% από το 0,75% που ήταν η δεύτερη αντιπρόταση της κυβέρνησης. Αξίζει να θυμήσουμε ότι η αρχική πρόταση της κυβέρνησης ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,65%. 

Στις κόκκινες γραμμές που η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να υποχωρήσει είναι η κατάργηση του ΕΚΑΣ και οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και φυσικά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Αντίθετα, η κυβέρνηση φαίνεται πως δέχεται την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων ή την επιβολή αντικινήτρων ώστε να μην προχωρούν σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις οι πολίτες. 

Φυσικά στη νέα ελληνική πρόταση, η κυβέρνηση αναφέρει το θέμα της διευθέτησης του χρέους με δύο σενάρια. Το πρώτο αφορά χρηματοδότηση έως τον Μάρτιο του 2016 και το δεύτερο σενάριο για χρηματοδότηση έως και το 2018. 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version