Site icon NewsIT
17:05 | 24.10.18

Μπακογιάννη στο newsit.gr: «Ο Καμμένος έδωσε το στυλό στον Κοτζιά για να υπογράψει στις Πρέσπες»

Μπακογιάννη στο newsit.gr: «Ο Καμμένος έδωσε το στυλό στον Κοτζιά για να υπογράψει στις Πρέσπες»
Newsit Newsroom

- «Θα παράξει τετελεσμένα η συμφωνία των Πρεσπών», δηλώνει στο newsit.gr η Ντόρα Μπακογιάννη - «Ο Καμμένος δεν έχει κόμμα σήμερα - Δεν μπορεί καν να απειλήσει τον Τσίπρα με πτώση της κυβέρνησης αλλά ο πρωθυπουργός δεν το έχει καταλάβει» - «Κομανέτσι ο Καμμένος για να κρατηθεί στην καρέκλα»

Στον Αιμίλιο Περδικάρη

Την εκτίμηση ότι οι εκλογές είναι μονόδρομος, διότι η κατάσταση στην οικονομία και την ελληνική διπλωματία έχει φτάσει στο απροχώρητο εκφράζει στη συνέντευξή της στο newsit.gr η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κα Μπακογιάνη εκτιμά πάντως ότι Τσίπρας – Καμμένος θα κρατηθούν «με νύχια και με δόντια» όσο το δυνατόν περισσότερο στην εξουσία. Τους χαρακτηρίζει «αλληλοεκβιαζόμενους», ενώ ιδιαίτερα για τον υπουργό Άμυνας επισημαίνει πως έχει χάσει τους ΑΝΕΛ και «πλέον δεν έχει κόμμα».

Για τη συμφωνία των Πρεσπών, η βουλευτής της ΝΔ αρνείται ότι υπηρετεί την εθνική γραμμή του 2008, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, καθώς λέει ότι εκχωρεί τη μακεδονική εθνότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς και εκφράζει την πεποίθηση ότι η ΝΔ σύσσωμη θα στοιχηθεί πίσω από τη θέση που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν πρόκειται να την ψηφίσει είτε πριν είτε μετά τις εκλογές. Μολαταύτα, εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα περάσει τη συμφωνία εάν έλθει στη Βουλή και εκφράζει ανησυχία για τα τετελεσμένα που παράγει, καθώς δεν θα μπορεί τότε να ανατραπεί από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Τάσσεται, επίσης, υπέρ του ελέγχου των μυστικών κονδυλίων όλων των υπουργείων μετά την κόντρα Κοτζιά – Καμμένου. Εκφράζει την ανησυχία της για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μετά την υπόθεση των 12 μιλίων, ζητώντας εθνική γραμμή. Τέλος, για την οικονομία, η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ υπογραμμίζει ότι ακόμη και η μη περικοπή των συντάξεων – την οποία θα στηρίξει, όπως λέει, η ΝΔ – ή οι παροχές Τσίπρα δεν είναι δυνατόν ν’ αλλάξουν το κλίμα οργής που υπάρχει στην κοινωνία κατά της κυβέρνησης.

Εκλογές: Μονόδρομος αλλά δεν τις προβλέπω ακόμα

Τι προβλέπει η κυρία Μπακογιάννη μετά την παραίτηση Κοτζιά και πόσο κοντά είναι οι εκλογές; Η ίδια λέει:

«Εκλογές δεν προβλέπω, αν και θα ήταν η μόνη καθαρή λύση. Ο Παύλος Μπακογιάννης έλεγε ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και δεν υπάρχουν αδιέξοδα, γιατί καλείται κάποια στιγμή ο λαός να μιλήσει. Και πρέπει να μιλήσει, διότι αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το απόλυτο θέατρο του παραλόγου. Έναν πρωθυπουργό όμηρο του κ. Καμμένου. Έναν πρωθυπουργό να επιλέγει να κρατήσει στην κυβέρνηση τον άνθρωπο με τον οποίο διαφωνεί και να διώχνει τον άνθρωπο με τον οποίο συμφωνεί. Αυτό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε καμία χώρα του κόσμου. Παντού υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά υπάρχουν με βάση συγκεκριμένα προγράμματα, στα οποία συμφωνούν τα διάφορα κόμματα.

Σήμερα, έτσι όπως εμφανίζονται τα πράγματα, ο μεν κ. Καμμένος δεν έχει κόμμα, ο δε κ. Τσίπρας που φώναζε και μιλούσε για βουλευτές που θα αποστατήσουν όταν ένας σκεφτόταν να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα ως πρόεδρο της Δημοκρατίας, τώρα θα πάρει από τους ΑΝΕΛ τους βουλευτές και θα τους καλέσει σε αποστασία για να ψηφίσει αυτά που θέλει. Έτσι, αυτή η κυβέρνηση θα κρατηθεί με νύχια και με δόντια στην εξουσία μέχρι το ορατό σημείο περίπου του Μαΐου, αλλά το κόστος για τη χώρα θα είναι τεράστιο. Στην εξωτερική πολιτική π.χ., ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα και του έκανε διάβημα για το θέμα των 12 μιλίων. Η επιπολαιότητα με την οποία χειρίζεται η κυβέρνηση θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι άκρως ανησυχητική και δεν συγχωρείται. Στη δε οικονομία, η κατάσταση είναι από το κακό στο χειρότερο. Έχουμε μια ανάπτυξη που είναι ζητούμενο ακόμα και απαγορευτικά επιτόκια στις αγορές, ώστε η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να δανειστούν, το τραπεζικό σύστημα είναι σε παράλυση. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που είναι ο πάτος του βαρελιού».

Ο Καμμένος έδωσε στον Κοτζιά το στυλό να υπογράψει στις Πρέσπες

Για το αν η συμφωνία των Πρεσπών υπηρετεί, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, την εθνική γραμμή του 2008 στο Βουκουρέστι – όταν η ίδια ήταν υπουργός Εξωτερικών – η κυρία Μπακογιάννη απαντά: «Η εθνική θέση του 2008 ήταν σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, erga omnes. Δεν μπορούσε και δεν έχει κανένας υπουργός Εξωτερικών ή πρωθυπουργός διανοηθεί ότι μπορούμε να μπούμε στην κουβέντα της εθνότητας. Να δώσουμε δηλαδή την εθνότητα και τη γλώσσα στους Σκοπιανούς. Αυτό είχε απορριφθεί από όλες τις κυβερνήσεις και δεν ήταν τυχαίο. Είχε απορριφθεί και για λόγους εθνικούς, διότι εμείς δεν μπορούσαμε να το δεχθούμε αυτό, αλλά και για λόγους σταθερότητας στην περιοχή. Το να φορέσεις στον Αλβανό ή στον Σλάβο το μακεδονικό μανδύα, είναι κάτι που τον ενοχλεί και μακροπρόθεσμα μπορεί να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά. Άρα, ήταν λάθος. Ένα λάθος που έκανε ο κ. Κοτζιάς, μπαίνοντας στη λογική του Ίλιντεν, η οποία ήταν ακριβώς η λογική που πολεμούσαμε εμείς και ιστορικά το ΥΠΕΞ όλη του τη ζωή».

Για το αν οι ευθύνες για τη συμφωνία των Πρεσπών βαραίνουν από κοινού με τον κ. Κοτζιά τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας, η κυρία Μπακογιάννη δηλώνει: «Ο κ. Καμμένος έδωσε το στυλό στον κ. Κοτζιά για να υπογράψει στις Πρέσπες. Αυτά που λέει ο κ. Καμμένος είναι αέρας φρέσκος. Προσπαθεί ως Κομανέτσι να αλλάξει τις θέσεις και να κρατηθεί per mare per terra μία ακόμη μέρα στην καρέκλα του. Επί της ουσίας, όμως, η συμφωνία αυτή την υπέγραψαν Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς είναι μια συμφωνία που μακροπρόθεσμα μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για τη σταθερότητα των Βαλκανίων και την Ελλάδα».

Τι στάση θα κρατήσει η ΝΔ

Ως προς τη στάση της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, η κυρία Μπακογιάννη αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαφοροποιήσεις: «Η γραμμή είναι ενιαία από όλους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ μας εκφράζει όλους κι ήταν πάρα πολύ προσεκτικός και πολύ σοβαρός στην τοποθέτησή του. Άρα, δεν υπάρχει κανένα θέμα διαχωρισμού μέσα στη ΝΔ. Κανένας από τη ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, άρα δεν βλέπω διάσπαση», καταλήγει, σχολιάζοντας έτσι τις σχετικές αιτιάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης.

Θα περάσει από την Βουλή – Θα παράξει τετελεσμένα η Συμφωνία των Πρεσπών

Στην ερώτηση εάν θα περάσει η κυβέρνηση από τη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών, απαντά θετικά: «Αυτή τη στιγμή, όπως εμφανίζεται, η κυβέρνηση έχει περίπου 153 βουλευτές». Το ίδιο κατηγορηματική είναι η κυρία Μπακογιάννη ως προς το αν η συμφωνία αυτή παράγει τετελεσμένα που δεν μπορούν να ανατραπούν: «Θα παράξει τετελεσμένα η συμφωνία, δεν υπάρχει αμφιβολία. Εμείς, φτάσαμε να κάνουμε πρόταση μομφής γι’ αυτό το λόγο. Δώσαμε τη μάχη και χρησιμοποιήσαμε ένα υπέρτατο όπλο που έχει η αντιπολίτευση στην προσπάθειά μας να σταματήσουμε αυτή τη συμφωνία. Άπαξ και κυρωθεί, ελάχιστα πράγματα μπορούν να γίνουν». Και καταλήγει: «Άλλου είδους λύση δεν υπάρχει κι αυτός είναι ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει “εκλογές τώρα”. Είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η συμφωνία. Ο κ. Καμμένος δεν μπορεί να το κάνει, γιατί δεν έχει κόμμα σήμερα. Δεν μπορεί καν να απειλήσει τον κ. Τσίπρα με πτώση της κυβέρνησης. Αυτό δεν έχει καταλάβει ο κ. Τσίπρας και κάθεται και δέχεται τον εκβιασμό του».

Αλληλοεκβιάζονται Τσίπρας – Καμμένος

Είναι λοιπόν, αλληλοεκβιαζόμενοι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι; «Ναι, αυτό πιστεύω», λέει η κυρία Μπακογιάννη και συνεχίζει: «Είναι πρωτοφανές – και θέλω να σκεφτείτε με όρους προ ΣΥΡΙΖΑ, διότι τώρα έχουν αλλάξει αυτά τα πράγματα: δύο υπουργοί που αλληλοκατηγορούνται ο ένας για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων κι ο άλλος με το σκάνδαλο με τα όπλα της Σαουδικής Αραβίας ενώπιον 53 ανθρώπων στο υπουργικό συμβούλιο κι όμως δεν νιώθει ένας την ανάγκη να πει “ένα λεπτό, κύριοι”. Να πει πως όταν δύο τέτοιοι υπουργοί αλληλοκατηγορούνται, πρέπει να φωνάξουμε έναν εισαγγελέα και να κάνουν εκεί τις καταγγελίες για να ψαχτούν. Πενήντα τρεις υπουργοί κάθονται και παρακολουθούν αυτό το πράγμα. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά αυτό δεν είναι κυβέρνηση. Είναι ύβρις για τον ελληνικό λαό».

Έλεγχος στα μυστικά κονδύλια – Όχι δημοσιοποίηση αλλά εμπιστευτικότητα και υπευθυνότητα

Κατηγορηματική εμφανίζεται ως προς το ενδεχόμενο διερεύνησης της υπόθεσης των μυστικών κονδυλίων των υπουργείων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η  ΝΔ δεν είχε θέσει ποτέ τέτοιο θέμα, αλλά ετέθη από τους ίδιους τους υπουργούς. Σήμερα, εδώ που είμαστε, πρέπει να υπάρξει έλεγχος και των κονδυλίων του υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή της ΕΥΠ, αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών. Δεν ζητάμε δημοσιοποίηση, αλλά ζητάμε με την εμπιστευτικότητα και υπευθυνότητα που απαιτείται να περάσουν από τον έλεγχο των εκλεγμένων και διαπιστευμένων από τους αρχηγούς των κομμάτων τους αρχηγών».

12 μίλια: Δεν ήμασταν όσοι περάσαμε από το ΥΠΕΞ λιγότερο ευαίσθητοι από τον κ. Κοτζιά

Τι πιστεύει η κυρία Μπακογιάννη σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και την εξαγγελία Κοτζιά για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια; Λέει αναλυτικά:

«Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική, τουλάχιστον από το 1974 και μετά. Δεν υπάρχει αμφιβολία και ορθώς έγραψε ο κ. Βενιζέλος στα «Νέα» ότι απασχολεί το ΥΠΕΞ χρόνια. Δεν ήμασταν όσοι περάσαμε από το ΥΠΕΞ λιγότερο ευαίσθητοι από τον κ. Κοτζιά. Ο λόγος απλώς για τον οποίο δεν γινόταν αυτό, είναι διότι δεν θέλαμε ποτέ να δώσουμε στην Τουρκία το επιχείρημα του ιδιαίτερου καθεστώτος του Αιγαίου. Και γι’ αυτό στόχος ήταν η υπογραφή διμερών συμφωνιών με Αλβανία, Ιταλία, Λιβύη, Αίγυπτο κτλ. Ο κ. Κοτζιάς ξεκίνησε έτσι. Έκανε μια προσπάθεια να κάνει συμφωνία με την Αλβανία, αλλά αυτή φαίνεται ότι δεν είχε επιτυχία και κόλλησε, παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες που είχα ακούσει, και μετά αποφάσισε – παντελώς επιπολαίως, κατά τη γνώμη μου – να προχωρήσει έτσι».

Και συμπληρώνει: «Τέτοιες αποφάσεις μείζονος σημασίας, εάν είσαι μια σοβαρή κυβέρνηση, τις παίρνεις μετά από ευρύτερη εθνική συναίνεση. Αυτές δεν είναι αποφάσεις που λαμβάνονται από το 20-25% του ελληνικού λαού, αλλά πρέπει να εκφράζουν την εθνική γραμμή. Και είναι επιβεβλημένη η ύπαρξη εθνικής γραμμής σε τέτοια θέματα. Δυστυχώς, η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε από έναν υπουργό που είχε παραιτηθεί προς έναν υπουργό που μόλις είχε ορκιστεί και έτυχε να είναι και πρωθυπουργός, εκείνος δεν εξέφρασε καμία αντίρρηση και ήταν παντελώς στον αέρα».

Κανένα φιλοδώρημα που μπορεί να σκεφτεί η κυβέρνηση δεν αλλάζει το κλίμα οργής στο λαό

Σχετικά με το «καυτό» θέμα των συντάξεων και τις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, η κυρία Μπακογιάννη θυμίζει πως «η μη περικοπή των συντάξεων ήταν θέση της ΝΔ από την αρχή. Η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε δύο φορές την περικοπή των συντάξεων. Και σήμερα παλεύει να βρει έναν τρόπο να μην τις περικόψει, διότι φοβάται να πάει στις εκλογές με τις συντάξεις κομμένες. Από εκεί και πέρα, το πώς θα ισχύσει και τι θα ισχύσει από όλα αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ εξαρτάται εν πολλοίς από την απόφαση της ΕΕ για τη μη περικοπή των συντάξεων. Άρα, δεν μπορώ να κάνω μια ασφαλή πρόβλεψη. Αυτό που σίγουρα βλέπω είναι ότι κανένα επίδομα, καμία σύνταξη, κανένα φιλοδώρημα που μπορεί να σκεφθεί η κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει το κλίμα οργής που νιώθει ο ελληνικός λαός».

Θα στηρίξουμε τη μη περικοπή των συντάξεων

Σχετικά με τη στάση της ΝΔ στη Βουλή, τονίζει: «Η ΝΔ θα ψηφίσει ό,τι πιστεύει σωστό. Στο θέμα της περικοπής των συντάξεων, είναι σαφές ότι εμείς καταψηφίσαμε και τις δύο φορές την περικοπή, άρα θα στηρίξουμε τη μη περικοπή. Από εκεί και πέρα, ό,τι θεωρούμε σωστό, θα το ψηφίσουμε. Δεν έχουμε τέτοια θέματα εμείς. Δεν πρόκειται να καθίσουμε σαν τα παιδάκια σε μια γωνία και να λέμε “δεν το θέλω αυτό επειδή το έκανες εσύ”». Προσθέτει, όμως, με νόημα – επικαλούμενη και τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία για τη ΔΕΗ – πως «έχουμε να κάνουμε με μία κυβέρνηση που δεν έχει καμία αίσθηση της πραγματικότητας. Δυστυχώς, όμως, αυτό έχει πάντα κόστος. Όπως είχε κόστος ο Βαρουφάκης, έχει κόστος η ΔΕΗ, έχουν κόστος οι τράπεζες. Για όλα αυτά τελικώς, ο λογαριασμός πάει στον Έλληνα πολίτη».

Ποιο είναι, λοιπόν, το εναλλακτικό σχέδιο της ΝΔ; Σε αδρές γραμμές, όπως λέει η κυρία Μπακογιάννη, είναι «η μείωση της φορολογίας, η μείωση των εισφορών, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά πάνω απ’ όλα μια σοβαρή και φιλοεπενδυτική κυβέρνηση».

Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, την οποία βάζει μπροστά η κυβέρνηση, είναι, άραγε, ένα τέχνασμα για να αλλάξει την ατζέντα; Η κυρία Μπακογιάννη δείχνει να το πιστεύει κι υπενθυμίζει με νόημα πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει μια πολύ σοβαρή πρόταση στον κ. Τσίπρα. Του είπε ότι, επειδή δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε στο περιεχόμενο, να συμφωνήσουμε να μη χαθεί αυτή η τετραετία. Του το είχε πει πριν από δυόμιση χρόνια, όχι δύο μήνες πριν από τις εκλογές. Του είχε πει να βάλει ποιες διατάξεις θεωρεί αυτός ότι πρέπει να αναθεωρηθούν, θα βάλει και ο ίδιος, θα τις ψηφίσουμε όλες και θα πάμε στην επόμενη Βουλή, όπου θα δούμε το περιεχόμενο αυτών των διατάξεων. Αυτή είναι μια απλή και έντιμη λύση, αλλά αμφιβάλλω αν ο κ. Τσίπρας θα τη δεχθεί».

Στην ερώτηση, τέλος, εάν η ΝΔ θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις, ακόμη κι αν επιτύχει αυτοδυναμία, η κυρία Μπακογιάννη είναι κατηγορηματική. Τονίζει πως οι συναινέσεις αυτές θα είναι πολιτικές και κοινωνικές, διότι «η ΝΔ έχει απόλυτη συνείδηση ότι δεν μας περισσεύει κανείς. Όλοι πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη αν θέλουμε να δούμε την Ελλάδα εκεί που μας αξίζει».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version