Σε μπαράζ κατάρτισης νομοσχεδίων, που φιλοδοξούν να επιλύσουν χρόνια προβλήματα και εκκρεμότητες, προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Ολοκληρώθηκε η νομοθετική επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη σύσταση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής και κατατίθεται στη Βουλή προς ψήφιση αμέσως μετά το Πάσχα. Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες τρία σχέδια νόμου που αφορούν τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, την οργάνωση και λειτουργία των συνοριακών σταθμών της χώρας και την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού.
Παράλληλα, τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο – σκούπα με το οποίο ρυθμίζονται ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, θέματα προσωπικού των ΟΤΑ και ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Περί τα τέλη Μαΐου αναμένεται να προωθηθεί σχέδιο νόμου για την ισότητα των δύο φύλων με το οποίο διευθετούνται όλα τα εκκρεμή ζητήματα, όπως των εργασιακών σχέσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Με τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής το ελληνικό κράτος αποκτά ένα ενιαίο κέντρο για το σχεδιασμό της ψηφιακής πολιτικής, απαραίτητο για την εκκίνηση της εκταμίευσης πόρων του ΕΣΠΑ. Θα αποτελεί αυτοτελή επιτελική δημόσια υπηρεσία και θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Αποστολής της είναι η χάραξη και εποπτεία υλοποίησης της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), τη Ψηφιακή Αγορά και Επιχειρηματικότητα, το Ηλεκτρονικό Εμπόριο, τις Τεχνολογίες Πρόσβασης Νέας Γενεάς (Next Generation Access Networks) και για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.
Επιπλέον θα συντονίζει τις σχετικές δράσεις μεταξύ των υπουργείων και φορέων για την εφαρμογή και διασφάλιση της συνεκτικότητας της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής, ενώ θα καταθέτει προτάσεις στους αρμόδιους υπουργούς για την βελτίωση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας καθώς και την προώθηση δράσεων απλούστευσης διαδικασιών.
Το σχέδιο νόμου για τα απόβλητα προβλέπει τη σύσταση σε επίπεδο κάθε περιφέρειας της ηπειρωτικής χώρας νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου των δήμων με την επωνυμία “Διαχειριστής Στερεών Αποβλήτων (ΔΙΣΑ) ………….”, η οποία φέρει το όνομα της περιφέρειας ή του νομού ή σε διαφορετική περίπτωση, άλλο, δηλωτικό της περιοχής που εξυπηρετείται. Σε όσες περιφέρειες έχουν πληθυσμό μέχρι 400.000 κατοίκους συστήνεται ένα νομικό πρόσωπο, από 400.001 μέχρι 700.000 κατοίκους συστήνονται μέχρι τρία νομικά πρόσωπα και σε όσες έχουν πληθυσμό από 700.001 κατοίκους και πάνω συστήνονται μέχρι τέσσερα νομικά πρόσωπα.
Για να συσταθούν τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει ο συνολικός πληθυσμός των δήμων που τα συστήνουν να είναι κατ’ ελάχιστο 80.000 κάτοικοι, να υπάρχει σε λειτουργία τουλάχιστον ένας διαθέσιμος χώρος υγειονομικής ταφής (ΧΥΤ) των αποβλήτων καθώς και μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ). Βασική αρμοδιότητά τους είναι να εκπονούν σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων της τοπικής τους αρμοδιότητας, ενώ θα μπορούν να διαθέτουν προς πώληση τα προϊόντα που προέρχονται από τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Το εν λόγω σχέδιο νόμου θα βρίσκεται σε ηλεκτρονική διαβούλευση για κατάθεση προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους μέχρι την Παρασκευή 6 Μαΐου στις 14:00 στον σύνδεσμο http://www.opengov.gr/ypes/?p=3641.
Με το σχέδιο νόμου «οργάνωση και λειτουργία των χερσαίων συνοριακών σταθμών της χώρας» εισάγεται για πρώτη φορά Διοίκηση στους σταθμούς, όπως συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες που προκαλούνται από την ύπαρξη διαφορετικών υπηρεσιών (αστυνομία, τελωνείο, κτηνιατρείο, φυτοϋγειονομείο, τουριστική υπηρεσία) χωρίς ενιαία διοίκηση.
Ο Διοικητής θα επιλέγεται από το Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης και θα έχει τετραετή θητεία, ενώ υποχρεούται να υποβάλλει δύο φορές το χρόνο ετήσια έκθεση με συγκεκριμένο περιεχόμενο προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Το σχέδιο νόμου θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τετάρτη 11 Μαΐου, στις 18:00, στον σύνδεσμο http://www.opengov.gr/ypes/?p=3715.
Τέλος, το υπουργείο Εσωτερικών καθιερώνει ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού την 20η Μαΐου, ημερομηνία που ταυτίζεται με τη γέννηση του Σωκράτη αλλά και με την έναρξη της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325. Την ημέρα εκείνη θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό με στόχο την ανάδειξη της διαχρονικής παρουσίας και εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας, ως καθοριστικού στοιχείου της εθνικής ταυτότητας και του ελληνικού πολιτισμού στην πανανθρώπινη διάστασή του.
Το σχετικό σχέδιο νόμου θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Παρασκευή 6 Μαΐου στις 15:00 στον σύνδεσμο http://www.opengov.gr/ypes/?p=3679.