Site icon NewsIT

Μπλοκάρει ξανά το Ελληνικό το υπουργείο Πολιτισμού

14.09.2016 | 11:58
Φωτογραφία Eurokinissi

Φωτογραφία Eurokinissi

Νέα εμπόδια στην αξιοποίηση αλλά και την παραχώρηση της έκτασης του Ελληνικού ενδέχεται να προκαλέσει μια προτεινόμενη από το υπουργείο Πολιτικού διάταξη, η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο την προσπάθεια να κηρυχθεί το πρώην αεροδρόμιο σε χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος...

Το υπουργείο Πολιτισμού να εντάξει τη διάταξη αυτή στο νομοσχέδιο κύρωσης της σύμβασης, ώστε εμμέσως να χαρακτηριστεί το Ελληνικό αρχαιολογικός χώρος και τα κτίρια που βρίσκονται στο χώρο διατηρητέα. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το υπουργείο ζητά το προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα εγκρίνεται το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Ελληνικού και οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται στο στάδιο της εφαρμογής του να υπογράφονται και από τον υπουργό Πολιτισμού, κατόπιν των κατά περίπτωση απαιτούμενων μελετών, και γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών και οργάνων του υπουργείου.

«Οι αποφάσεις αυτές επέχουν θέση έγκρισης κατά την έννοια των άρθρων 10 (παράγραφοι 3 και 4), 12, 13, 14, 15, 16 και 17 του ν. 3028/2002 (Α΄ 153), για έργα και δραστηριότητες που εκτελούνται πλησίον μνημείων ή εντός αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων, καθώς και για κάθε επέμβαση ή αλλαγή χρήσης σε ακίνητα μνημεία ή στο περιβάλλον τους», αναφέρεται στην προτεινόμενη διάταξη.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Αυγούστου είχαν δει το φως της δημοσιότητας έγγραφα με τα οποία οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ ενημέρωναν όλα τα αρμόδια υπουργεία και φορείς πως «πρόκειται να κινήσουν τη διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή που εκτείνεται στους δήμους Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης».

Είναι άγνωστο εάν τελικά η επίμαχη διάταξη θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο. Άγνωστο, επίσης, παραμένει το κατά πόσον η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, και κυρίως το Μαξίμου, θα αποδεχθεί την εισήγηση του υπουργείου Πολιτισμού για τη συμπερίληψη της διάταξης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στα κείμενα που δόθηκαν στην τρόικα δεν υπήρχε. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και στην κύρωση της σύμβασης πώλησης του ΟΛΠ, όταν και τότε είχαν περιληφθεί διατάξεις εκτός του πλαισίου συμφωνίας με την Cosco. Τότε, υπό την πίεση της τρόικας και των Κινέζων, οι διατάξεις αποσύρθηκαν τελικά.

Το ζήτημα επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς η παραχώρηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού έχει πάρει την άγουσα για ψήφιση από τη Βουλή, υπό την πίεση των προθεσμιών που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές για την αποδέσμευση της υποδόσης των 2,8 δισ. της πρώτης αξιολόγησης. Το νομοσχέδιο βρίσκεται στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης προς τελική επεξεργασία και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με πιθανή ημερομηνία ψήφισης την 26η Σεπτεμβρίου. Πριν δηλαδή από τα τέλη του μήνα, οπότε και λήγει η προθεσμία για την ολόκληρη των προαπαιτουμένων, ένα εκ των οποίων αποτελεί.

Πηγή: Καθημερινή

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version