Αυτό που θα έπρεπε ίσως να προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση μετά τις χθεσινές επαφές Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ είναι η... σιγή. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι ότι μετά τη συνάντηση Μέρκελ -Τσίπρα υπήρξε συμφωνία να παραμείνει εμπιστευτικό το περιεχόμενο της συνάντησης. Αυτό ειδικά μετά από δυο μήνες διαρροών, διαφωνιών και “πολεμικών” δηλώσεων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο.
Την ίδια ώρα όμως είναι πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας που το… αξιοπερίεργο το διαβάζουν με θετικό τρόπο.
Τονίζουν μάλιστα ότι όποιες δηλώσεις έγιναν είναι αποκαλυπτικές, παρά το μυστικό του πράγματος.
Η Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι “πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτό”, αναφερόμενη σε ενδεχόμενο αδυναμίας πληρωμής των δανειστών από την Ελλάδα και λίγο αργότερα ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ έλεγε πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες και να δείξει ότι έχει πάρει αποφάσεις στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.
Δηλώσεις που σε συνδυασμό με τη φράση του Αλέξη Τσίπρα πως πλέον είναι πιο αισιόδοξος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, οδηγούν πολλούς στο συμπέρασμα πως… κάτι κινείται.
Τι είναι αυτό;
Η αίσθηση είναι πως υπάρχει απόφαση σε πολιτικό επίπεδο να υπάρξει, έστω και με το σταγονόμετρο, ξεκλείδωμα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα ατύχημα που θα ανατρέψει τα πάντα σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Εδώ κάποιοι θυμίζουν τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, ότι υπάρχει δυνατότητα τμηματικής εκταμίευσης χρημάτων, δήλωση που “κλειδώνει” με τα όσα έλεγε χθες πριν τη συνάντηση με Μέρκελ ανώτατη κυβερνητική πηγή πως η Αθήνα θα εξηγήσει πως έχει κάνει το 70% όσων απαιτούν οι εταίροι και πως από δω και πέρα θα πρέπει να υπάρξει κοινή πορεία προς την συμφωνία.
Στην πράξη και με δεδομένο για όλες τις πλευρές ότι στο σημερινό Eurogroup δεν θα υπάρξει κάποια απτή εξέλιξη παράγοντες τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων “βλέπουν” τις επόμενες ημέρες τις εξής εξελίξεις:
– Νέο, έκτακτο Eugroup πριν από εκείνο της 11ης Μαϊου
– Στο ενδιάμεσο θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τεχνικά και κλιμάκια και Brussels Group
– Το έκτακτο Eurogroup θα γίνει πιθανότητα εντός του Απριλίου
– Στόχος να υπάρξει (μικρή έστω) χρηματοδότηση ώστε να αποφευχθεί αδυναμία πληρωμών από την Ελλάδα
Στο προγραμματισμένο Eurogroup της 11η Μαΐου θα υπάρξει νέα αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων.
Επί της ουσίας αναζητείται φόρμουλα συμφωνίας – ίσως να μην ονομαστεί ενδιάμεση – που θα καλύπτει τις ανάγκες της Ελλάδας μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Πρώτος στόχος η αποδέσμευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών των 1,9 δισ ευρώ δηλαδή που ήδη βρίσκονται στα ταμεία της ΕΚΤ και αμέσως μετά είτε μέσω ELA είτε μιας τμηματικής χορήγησης των 7,2 δισ. της δόσης μια σαφής ενίσχυση της ρευστότητας της Ελλάδας τουλάχιστον ως τα τέλη του επόμενου μήνα, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος στην Αθήνα για την ολοκλήρωση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει στην οριστική συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές στα τέλη του Ιουνίου.