Τι έκανε το αεροσκάφος από τη Βενεζουέλα στην Αθήνα; Αν προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό, γιατί (φέρεται) να παρέμεινε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όχι μια αλλά τέσσερις ώρες. Και ήταν μέσα σ’ αυτό ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας; Και τι είχε στο βαλιτσάκι που (φέρεται) να είχε μαζί του.
Η αποκάλυψη όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε σάλο. Και γρήγορα έφερε και πολιτικό κόντρα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση.
Ας κάνουμε μια ανακεφαλαίωση των όσων έχουν δει τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας.
Αεροσκάφος με διακριτικά YV2486 που -σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο- ανήκει στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA και χαρακτηρίζεται κυβερνητικό. Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αθήνας το Σάββατο 2 Μαρτίου στις 14:06. Αρχικά, ζήτησε άδεια μιας ώρας για ανεφοδιασμό. Αλλά τελικά, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, έμεινε έως τις 18:00 το απόγευμα.
Στο αεροπλάνο φέρεται να ήταν ανάμεσα στους επιβάτες ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρσε Αρεάσα. Κατέβηκε από το αεροσκάφος και μπήκε στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου κι εκεί φέρεται να συναντήθηκε με κάποιον, αλλά άγνωστο με ποιον. Ένα από τα… μυστήρια κι αυτό. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ο Αρεάσα βγαίνοντας από το αεροπλάνο φέρεται να είχε μαζί του ένα μικρό βαλιτσάκι και ζήτησε να… «αποκλειστεί» ο χώρος για να μην είναι κανείς άλλος στην αίθουσα VIP.
Το αεροπλάνο – μυστήριο, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, απογειώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου από το αεροδρόμιο Μαϊκετία του Καράκας και χρησιμοποίησε στον διάδρομο απογείωσης που συνήθως χρησιμοποιεί το αεροσκάφος του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.
Η πρώτη του στάση μετά το Καράκας ήταν το νησί Μαργαρίτα στην Καραϊβική.
Η Πορτογαλία δέχτηκε να του επιτρέψει να προσγειωθεί μόνο όταν ο πιλότος απείλησε ότι το αεροπλάνο θα συντριβεί γιατί δεν είχε καύσιμα. Πριν φτάσει στην Αθήνα, είχε κάνει στάση και στο Αμπού Ντάμπι, ενώ μετά το «Ελευθέριος Βενιζέλος» απογειώθηκε με προορισμό το Πράσινο Ακρωτήρι, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα φέρεται να δήλωσε ο πιλότος.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το ίδιο αεροσκάφος είχε έρθει στην Αθήνα και το 2013, όταν έμεινε για μια μέρα και αναχώρησε.
Η πολιτική κόντρα
Μετά το ρεπορτάζ που έπαιξε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ το βράδυ της Δευτέρας (04.03.2019), η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα και έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα στην κυβέρνηση. Ένα από αυτά γιατί δόθηκε άδεια προσγείωσης και με ποιος συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας.
Ανέφερε η ανακοίνωση της Πειραιώς: «Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας προσγειώθηκε το Σάββατο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, και παρέμεινε στην Αθήνα για 4 ώρες στη διάρκεια των οποίων ο ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Μαδούρο έκανε κάποιες συναντήσεις. Οι ερωτήσεις προς την κυβέρνηση είναι προφανείς: Γιατί ποιον ακριβώς λόγο έδωσε άδεια προσγείωσης στο εν λόγω αεροσκάφος, όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το αρνήθηκαν, και με ποιους ακριβώς συναντήθηκε ο εκπρόσωπος του κ. Μαδούρο;».
Η απάντηση από την κυβέρνηση δεν άργησε. Ήρθε μέσω κυβερνητικών πηγών, που επιτέθηκαν στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στον… ΣΚΑΙ. Ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές: «Τα λαγωνικά του ΣΚΑΪ μας ανακάλυψαν ξανά. Από την προσγείωση ενός αεροσκάφους, το οποίο ερχόταν από την Ασία, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με σκοπό τον ανεφοδιασμό, ο ΣΚΑΪ κατασκεύασε μια θεωρία συνωμοσίας, την οποία θα ζήλευε ακόμη και ο Αρτέμης Σώρρας. Η ΝΔ προφανώς έσπευσε να την υιοθετήσει, όπως προφανώς αναμέναμε. Το ερώτημα είναι εάν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει κανείς με την κατάντια ενός πάλαι ποτέ σοβαρού κόμματος».